Doğu Karadeniz’de uygulanabilecek turizm çeşitlerinden doğal ekosistemlerle uyumlu, sürdürülebilir ve de geleceğin turizmi olarak adlandırılan “Ekoturizm”, özellikle Japonya’nın 20 yıldır başarı ile uyguladığı turizm çeşitlerinden biridir.

JICA’nın “Ekoturizm-Doğal ve Kültürel Kaynakların Sürdürülebilir Kullanımı” konulu 45 günlük eğitim ve uygulama programına Trabzon’dan katılan Trabzon Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı Yrd.Doç.Dr. Coşkun Erüz, Japonya’nın kıyı, sulak alanlar, dağ ekosistemleri ile birlikte yerel kültürünü kapsayan ekoturizm alanları ve uygulamalarını yerinde inceledi.

Erüz incelemelerini dernek lokalinde bir sunu ile üyelere aktarırken, Trabzon ve Doğu Karadeniz’de ekoturizmin yapılabileceğini, ancak her köyde ve her yaylada bununu mümkün olamayacağını söyledi. Coşkun Erüz, yapılacak faaliyetlerin mutlaka iyi analiz edilmiş ve planlanmış olması gerektiğine vurgu yaparak şöyle konuştu:

“Turizm faaliyetlerinden herkes kazanç sağlayabilir. Ancak, herkes direkt turizm faaliyeti yapmamalıdır. Ekoturizm ancak ve ancak; yerel, kendine has, benzerlerinden farklı, cezbedici, marka değeri olan özelliklerin var olduğu anlarda yapılır. Karadeniz’de çokça bulunan her yeşil alan, her orman, her yayla ve her köy, ekoturizm alanı değildir. Benzerlerinden farkının ne olduğunun ortaya konması gerekir. Ekoturizm, öncelikle konu edildiği doğal alanların ve yerel yaşam kültürünün mutlak korunduğu ve korunması gereken, tüketmeyen, sürdürülebilir turizm çeşididir. Turizm adına herkesin her alanı, her değeri kullanarak yapacağı iş hiç değildir. Ayrıca Ekoturizm stratejisi; kitle turizmi gibi talep edileni sunmayı değil, yerel şartlarda sunulana göre planlamayı zorunlu kılar”.

Trabzon Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği lokalinde yapılan toplantıya; Trabzon Vali Yardımcısı Abdurrahman Koçoğlu, JICA Başkan Yardımcısı Osawa  San, Ekoturizm uzmanı Mr.Masa Dernek Basın Sözcüsü Ali Çankaya ve üyeler katıldı.