Trabzon Dernekler Müdürü Salih Seyyar, 2005 yılından bu güne Trabzon’da aynı makamda görev yapan kurucu müdürlerden biri. Tam 7 yıldır görevini devam ettiren Seyyar, tecrübesi ile büyükşehirlerdeki müdürlüklerinde sürekli fikir alışverişinde bulunduğu, kurumun önemli isimlerinden biri. 61saat.com’a açıklamalarda bulunan Seyyar’a Trabzon ve Türkiye’deki Sivil Topluma katılım oranlarını sorduk. Halkın her geçen gün sivil toplum örgütlerine ilgisinin arttığını belirten Seyyar, “Bundan 3 sene önce Trabzon’un Akçaabat ilçesindeki dernek sayısı Türkiye’deki birçok ilden daha fazlaydı. Fakat bu anda sadece 1 şehir Akçaabat ilçesinin altında kaldı. O da 114 dernek ile Tunceli. Trabzon’un Akçaabat İlçesi’nde ise bugün faaliyette olan 122 dernek var.

TRABZON’DA KAÇ DERNEK VAR VE NE İŞ YAPIYORLAR

Trabzon’da 2011 yılının Aralık ayı itibariyle faaliyette olan 1238 dernek olduğunu ifade eden Seyyar “Trabzon’da her yıl ortalama 100-110 dernek kurulur. Fesih edilen dernek sayısıda ciddi miktardadır. Sadece 2011 yılında kurulan dernek sayısı 97. Fesih edilen dernek sayısı ise 60. Bu oranlar gözünüzü korkutmasın çünkü Trabzon sivil toplum örgütüne katılımın en iyi olduğu 15. Şehirdir 81 il arasında 15. Sırada olan Trabzon’da her 7 kişiden biri, bir sivil toplum örgütüne üye. Bu oran Türkiye’de 10 kişide bir kişi. Yani Trabzon Türkiye ortalamasının çok ok üstünde.

EN FAZLA DİNİ DERNEK VAR

Trabzon’da bilinenin aksine en fazla dini dernek olduğunu ifade eden İl müdürü Salih Seyyar, “Çoğu kişi bunu spor derneği, kültür senet derneği olarak bilir. Fakat Trabzon ve ilçelerinde en fazla dini amaçla kurulan kuran kursu, cami dernekleri gibi dini dernekler var. İkinci sırayı ise Spro amaçlı dernekler alıyor.

Trabzon’da

Dini amaçlı: 288
Spor amaçlı: 235


Yardımlaşma: 167
Meslek amaçlı: 130
İmar ve kalkınma: 93
Kültür ve Sanat: 60
Kadın dernekleri: 18


Trabzon’da en az derneği olan katagori ise Dostluk. Trabzon’da sadece 1 tane dostluk derneği var.


DERNEKLERİN İLÇELERİ DAĞILIMI

Trabzon’da derneklerin ilçeleri dağılımında ilk 4 sıra ve dernek sayısı şu şekilde.

Trabzon Merkez: 600

Akçaabat: 122

Of: 90

Vakfıkebir: 57

Trabzon’da en az derneği olan ilçe ise Köprübaşı.