Trabzon'da küçük yaşta okula gittiği sırada çığ altında kalarak işitme yetisini kaybeden 57 yaşındaki Hüseyin Suiçmez, atletizmle hayata tutunuyor.

Özel bir maden şirketinde çalışmak için Zonguldak'a yerleşen Suiçmez, her gün yaklaşık 20 kilometre koşuyor. Yaşına rağmen koşmayı bırakmayan Suiçmez, yurt içinde ve yurt dışında katıldığı yarışmalarda birçok ödülle evine döndü.

Evli ve 3 çocuk babası Suiçmez, işaret dili tercümanı Kübra Çolak aracılığıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, spora ilgisinin küçük yaşlarda başladığını ve hayatında sporun çok farklı bir yerinin olduğunu söyledi.

Yarışmalara 20 yaşında katılmaya başladığını dile getiren Suiçmez, "Katıldığım yarışlarda madalya kazanmak çok hoşuma gitti. Bu durum da beni spora daha çok yönlendirdi" dedi.

Suiçmez, ilk madalyasını İsviçre'de aldığını anlatarak, "İsviçre'deki koşuya katıldıktan sonra koşmak çok hoşuma gitti. Koşu benim artık yaşam biçimim haline geldi. Yurt içi ya da yurt dışı benim için fark etmiyor, nerede bir koşu varsa oraya gidiyorum" diye konuştu.

Yaşına rağmen yaklaşık 37 yıldır koşmaktan hiç vazgeçmediğini belirten Suiçmez, Türkiye 'yi yurt dışında Almanya , İsviçre, Rusya, İtalya gibi birçok ülkede temsil ederek  derece aldığını anlattı.

Suiçmez, yurt içinde de birçok kez yarıştığını dile getirerek, "Türkiye'de de nerede bir atletizm yarışması varsa ona gittim. İşitme engelliyim ama engelsiz kişilerle de koşuyorum ve çok da güzel dereceler elde ediyorum. Son olarak Trabzon'da halk koşusu yapılacağını duydum ve memleketime geldim" ifadesini kullandı.

-  "Yarışlara girmeme hiçbir şey engel olamayacak"

Atletizm sayesinde engelini unuttuğunu vurgulayan Suiçmez, önceden sadece boş zamanlarında yaptığı spora emekli olduktan sonra ağırlık vererek günde en az 20 kilometre koştuğunu söyledi.

Suiçmez, rutin doktor kontrollerinin dışında herhangi bir sağlık sorunun da olmadığını belirterek, şöyle konuştu:

"Sporda engel tanımıyorum ve yaşım geçse de atletizmi bırakmayacağım. Yarışlara girmeme hiçbir şey engel olamayacak. Şu anda Romanya hedefim var ve oraya gidip koşacağım. İnanıyorum ki Romanya'dan da madalya ile geri döneceğim. Yaklaşık 37 yılda 381 madalya kazandım. Başarımı Trabzon'da da gençlere örnek olarak sürdürmek istiyorum. Hedefim memleketimde atletizm alanında sporcu yetiştirerek, başarı sağlamak"