Kültür ve Turizm İl Müdürü İsmail Kansız, proje kapsamında  görme ve işitme engellilerin önce eğitime alınacağını sonra da  bir günlük yaşamlarını konu alan belgesel çekmelerine maddi ve teknik yardım sağlayacaklarını belirtti.

T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın Valilik EDES hesaplarıyla 2014 yılı programı çerçevesinde desteklenen İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzce yürütülecek olan “Engelsiz Beyazperde Günleri’’ projemiz hayata geçiriliyor.

Projenin toplam maliyetinin 58.650 TL., EDES katkısının ise  48.450 lira olduğu ifade edildi.
Trabzon’daki görme ve işitme engellilerine dönük proje kapsamında eğitime tabi tutulacak olan engelliler önce eğitimden geçecek ardından belgeselini çekmek istedikleri konu üzerinde çalıştırılacak sonra da çekimler ile ilgili bütün teknik ve tehcizat yardımı yapılacak, belgesel çekmelerine önderlik edilecek.

Kültür ve Turizm il Müdür İsmail Kansız, bu projenin Trabzon özelinde ilk kez hayata geçeceğini hatırlatarak “Konuya duyarlı bütün vatandaşlarımızın, dernekleri vasıtası ile müdürlüğümüzün projeyi yürüten departmanımıza müracaatları gerekiyor” dedi.

Projeyle görme ve işitme engellilerin sinema ve tiyatro gibi en temel sosyal ve kültürel faaliyetlerden etkin bir şekilde faydalanmalarını sağlayacak sesli ve işaret betimlemesi yöntemiyle kentsel bir hizmet olanağı oluşturulması hedeflenecek.
 
Proje departmanı sorumluları projenin bir diğer hedefini ise şöyle açıkladı;  “Farklı engel gruplarındaki bireylerin random şekilde belirlenip kamera kullanımı öğretilerek 1 günlük yaşam öykülerini filme alarak gösterim günlerinde kamuoyuyla paylaşılacak. Bu etkinlik ayrıca okullarda gösterime sunularak genç engelsizlere sosyal sorumluluk bilincinin gelişmesi ve de var olduğu çevreye, toplumsal sorunlara karşı duyarlılık geliştirme becerilerinin gelişimine katkı sunulması hedeflenmektedir”

Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Kansız, Trabzon’da yerleşik 2500 görme engelli ve 1600 işitme engelli birey olduğunu hatırlatarak proje kapsamında  sesli ve işaret dili betimlemeli filmleri izleyecek hedef kitle oluşturulduğunu belirtti.

Proje sorumluları Engelsiz beyaz perde günleri projesinin amacını “Engelli bireylerin bir günlük yaşam hikaye filmlerinin, ayrıca okullarda gösterime sunularak genç engelsizlere sosyal sorumluluk yetisinin gelişmesi ve var olduğu çevreye, toplumsal sorunlara karşı duyarlılık geliştirme becerilerinin gelişimine katkı sunulması” şeklinde anlattı.