Arsin Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulan ve 10 Ağustos’ta faaliyete geçirilen merkezde toplam 257 ton yaş fındık kurutuldu.



8 tanesi 2, 3 tanesi 3 ve bir tanesi de 3.5 ton kapasiteli olan 12 kurutma makinesi ile ücretsiz olarak hizmet verildi.



Alınan bilgiye göre, 257 ton yaş fındık yüzde 6 nem oranına ininceye kadar gerçekleştirilen kurutma işlemi sonunda 209 tona düştü. Kurutma işlemi sonucunda miktar bazında ortalama olarak yüzde 18.7 oranında fire meydana geldi.



Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, 12 makine ile tamamen ücretsiz olarak verilen kurutma hizmetine üreticilerin özellikle havaların bozuk olduğu dönemlerde büyük ilgi gösterdiklerini belirterek, “Kurutma işleminin her safhasını kayıt altına aldık. Merkeze yüzde 40’a yaklaşan oranda nem içeren fındıkların yanı sıra yüzde 20’nin altında olanlarda getirildi. Bu fındıklar ideal nem oranı olarak bilinen yüzde 6’ya düşürülerek üreticilere teslim edildi. Aldığımız sonuçlar sistemin yörede uygulanabileceğini ortaya koymaktadır” dedi.



Şükrü Güngör Köleoğlu, merkezde kurutulan fındıkların randımanının daha yüksek olduğunun belirlendiğini de ifade ederek, fındıkta yağlı denilen aflatoksinleşmiş oranında da azalma görüldüğünü bildirdi.



Yönetim Kurulu Başkanı Köleoğlu, elde edilen sonuçların detaylı olarak değerlendirileceğini ve hazırlanacak rapor doğrultusunda gelecek yıl daha verimli ve geniş kapsamlı olarak uygulanabilirlik için hazırlık yapılacağını da sözlerine ekledi.



Trabzon Ticaret Borsası’nın koordinatörlüğünde Haziran ayının başından itibaren uygulanan ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca desteklenip, ihracat rekortmeni Oltan Gıda firmasınca da finanse edilen Kaliteli Fındık Projesi kapsamının ilk aşamasında üreticilere 50 bin adet jüt çuval dağıtılmıştı. Proje kapsamında fındık toplama işleminde çocuk işçi çalıştırılmaması için de program uygulanmıştı.