İran'ın Trabzon Başkonsolosu Ali Nikan, uzayda yedi uyduları olduğunu, son gönderilen uydudan gelen görüntülerle yerkürenin yüzde 60'ının görüntülenmesinin başarıldığını açıkladı.

İran
'da, 33. yıl önce gerçekleştirilen İslam devriminin yıldönümü Trabzon Başkonsolosluğu tarafından kutlandı. Bir otelde verilen davete, İran'ın Trabzon Başkonsolosu Ali Nikan, TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, Meclis Başkan Yardımcısı H.İbrahim Nalbant, konsolosluk çalışanları, İranlı öğrenciler ve davetliler katıldı. Başkonsolosu Ali Nikan, 33 yıl önce başarıya ulaşan İslam devriminin bugün bilim ve sanatı elinde tuttuğunu, düşmanlarının bu kadar ilerleyebileceklerini düşünemediğini

söyledi.

Uygulanan ambargolara rağmen İran'ın ilim, sanat ve uydu alanlarında geliştiğini ifade eden Başkonsolos Ali Nikan, uzay araştırmaları hakkında bilgi verdi. Uydu geliştirip yaptıklarını anlatan Nikan, şöyle konuştu: "onu havaya fırlatıyoruz. Şu an İran'ın yedi uydusu uzayda var, 3 gün önce havaya fırlatılan uydu görüntülerini gönderdi. Yerkürenin yüzde 60'ı görüntülendi. Bu uzay çalışmalarında İran daha da ilerleyecektir."

Trabzon
Başkonsolosu Ali Nikan, konuşmasında 33. yıl önce İran'da 3 bin megawat elektrik üretildiğini, bugün ise 60 bin megawat elektrik üretildiğini, bunun 35 bin megawatının kullanıldığını, 25 bin megawatının da dışarıya satıldığını bildirdi. Türkiye ile İran arasındaki ticaretin 11 milyar dolara ulaştığını kaydeden Başkonsolos Nikan, önümüzdeki 5 yılda ise bu ticaretin üç katına çıkacağını öngördü. Nikan, Türkiye ile komşuluğun ve iyi ilişkilerin baki kalması temennisinde bulundu.

Davette bir konuşma yapan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu da, tarih boyunca dost ve kardeş kalan iki ülkenin İslamiyet etrafında bugünlere geldiğini vurguladı. Hacısalihoğlu, TTSO'nun İran ile ekonomik ve ticari işbirliği alanında birçok anlaşması bulunduğunu anımsatarak ilişkilerin hızla geliştiğini kaydetti. Trabzon'da bunun yansımalarından nasibini almaya başladığını, başta turizm olmak üzere ticarette de gelişmelere adım atıldığını vurgulayan Hacısalihoğlu,

İranlıların her geçen gün Türkiye'de ticari firmalar kurduğuna değinerek, "Artık İran eski İran değildir" dedi. Geçmişte Trabzon üzerinden İran'ın dış ülkelerden ülkesine traktör gibi

araçlar ithal ettiğini hatırlatan Hacısalihoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Bugün ise İran ürettiği birçok traktör ve benzeri parçayı yine Trabzon üzerinden dünyaya ihraç etmektedir."

Komşuların birbiriyle ticaret yapmasının çok doğal olduğunu anlatan Hacısalihoğlu, şöyle konuştu: "Girişimciler olarak karşılıklı ziyaretlerde bulunduk. Ticaretimizin daha da artacağını bizde umuyoruz. Eskiden Ktü'de İranlı öğrenciler bugünkünden daha fazlaydı. İranlı öğrencilerin sayısının artmasını diliyorum. Mezun olan öğrenciler neticede ticari firma kuruyor ekonomik ilişkilerin gelişmesine, iki ülke arasında ticaretin artmasına katkı veriyorlar."

Konuşmaların ardından ortaya gelen 33.yıldönümü pastası, meyve suyu eşliğinde davetlilere ikram edildi.