Kaçak sigara nedeniyle yaşanan vergi kaybı her geçen gün yükseliyor. Terör örgütüne finansman sağlayan sigara kaçakçılığının arttığı iller arasında Trabzon’un da yer alması ise dikkat çekici.

DUR DENMESİ LAZIM

Terör örgütlerine finansal kaynak sağlayan sigara kaçakçılığının arttığı iller arasında ne yazık ki Trabzon da var. Şehrimizde 2015 yılında yüzde 10 olan sigara kaçakçılığı oranı, yüzde 15’e yükseldi. 2014 yılında Trabzon’da 319 bin 534 paket kaçak sigara yakalanırken, 2015 yılında yakalama miktarı gerileyerek 219 bin 396 pakete indi. Kaçak sigara ve açık tütün ülke ekonomisine büyük zararlar veriyor. Aynı zamanda perakendeci esnafın da canını yakıyor. Sigara kaçakçılığının arttığı Trabzon’da esnaf, durumun ciddi bir hale dönüştüğünü

KAÇAKÇIYA 3 YIL HAPİS

Kaçakla mücadele kapsamında yapılan düzenlemelerde sigara kaçakçılarına uygulanan hapis cezasının alt limiti 3 yıla çıkartıldı. Bununla beraber vatandaşlar, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın ücretsiz Alo 136 İhbar Hattı’nı arayarak kaçak sigara yakalanması da sağlanabiliyor. Sigara kaçakçılığını yakalatan vatandaşa da para ödülü verilmesi artık mümkün olacak. Kaçak sigara ticaretinin, ülkemizde her yıl 5 milyar lira vergi kaybına sebep olduğu ve bu parayla 24 uluslararası havalimanı yapılabileceği ifade ediliyor. Geçen yıl hükümetin desteği ve güvenlik görevlilerinin gayretleriyle sigara kaçakçılığının azaltılması sonucu devletin kasasına vergi olarak fazladan 2 milyar lira girmesi sağlandı.