Trabzon'un Çaykara İlçesi Karaçam Beldesi'nde yapılması planlanan HES Projesinde köylüler, jandarma ve HES firması yetkilileri ile yaşanan gerilim meclis gündemine taşınıyor.
CHP Trabzon Milletvekili Volkan Canalioğlu, konu ile ilgili cevaplaması istemiyle Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na soru önergesi verdi.
Canalioğlu, soru önergesinde şunları kaydetti:
"Trabzon'un Çaykara İlçesinden geçen ve Of tan Karadeniz'e dökülen Solaklı Deresi üzerinde Karaçam beldesi yakınlarında yapılması planlanan hidroelektrik santrallere (HES) karşı çıkan yöre sakinleri ile santrali yapacak firmanın işçileri arasında arbede çıktığı yazılı ve görsel basında yer almıştı.


Solaklı Vadisi, toplam 36 HES projesi ile ülke genelinde en fazla HES projesi planlanan vadilerden birisidir. Büyükdere ve Dumlu Deresi üzerinde kurulması planlanan Derebaşı HES projesi için daha önce köylüler, Trabzon idare Mahkemesi'ne yürütmenin durdurulması ve iptal istemiyle dava açmıştı. Dava sürecinde mahkeme, bölgede bilirkişi incelemesi yapılmasına ve söz konusu istemin bilirkişi incelemesi ve keşif sonrasında değerlendirilmesi yönünde karar vermişti.

Bu bilgiler çerçevesinde;


1- Mahkeme sonuçlanmadan, HES'lerin yapılması için orantısız güç ile birlikte, vatandaşlarımızın baskı altına alınması ne derece doğrudur ?

2- Hukuk Devleti anlayışı içerisinde bölgemizde yapılacak toplumsal işler ile ilgili vatandaşlarımızla bir araya gelinip düşünceleri alınmış mıdır ?"