61SAAT HABER SERVİSİ / ÖZEL HABER
AHMET ÖKSÜZ
Son yıllarda Trabzon'a akın eden Arap turistlerle birlikte artan konut ve konut satışlarına ilişkin açıklamalarda bulunan Taflan, ayakçılardan herkesin uzak durmasını istedi. Ayakçılara karşı savaş açtığını ifade ede Taflan, "
Yetkili kurumların ve birimlerin görevlerini yapmalarını istiyoruz. Koordineli çalışmak için gerekli yazışmaları yapıyoruz. Ama tam teşekküllü verim alamıyoruz. Kayıt dışının önüne geçilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bir tarafta vergisini veren ve işini düzgünce yapan esnaf arkadaşlarımız varken diğer tarafta ayakçılar bulunmaktadır. Ayakçılara savaş açtık. Gerekli kurumları göreve davet ediyorum" dedi.


Trabzon Faal Emlakcılar Derneği Başkanı Ayhan Taflan ile gerçekleştirdiğimiz görüşmenin satır başlıkları:

TRABZON'U AYAKÇILAR SARDI!

Trabzon'daki ayakçıların yetmediği gibi artık, Hatay'dan tutun Akdeniz, Ege'ye kadar her yerden bölgeye yeni ayakçıların geldiğinin altını çizen Taflan, "Bizim sektördeki doneleri toplayıp Araplara satmaya çalışıyorlar. Ne oldukları, kim oldukları belli değil. Kapkaççı mıdır, hırsız mıdır nedir bilmiyoruz. Ama bazı firmalarda bunlara meyil veriyor, bu adamlarla çalışıyorlar. Aksaklıklar, eksiklikler ortaya çıkıyor. Haliyle de bir mağduriyet söz konusu oluyor. Bizim görevimizde bunları uyarıp dile getirmektir. Diğer arkadaşların görevi de bunlara dikkat etmektir." dedi.

ARAP TERCÜMANLARA DİKKAT!

Konut  fiyatlarının şişmesindeki en önemli nedenleri açıklayan Taflan, şunları kaydetti: "En önemli neden tercümanlar. Aracı olan kişiler fiyatları çok etkiliyorlar. Her zaman üzerine basarak söylediğimiz konular var. Aracılar, yetkisiz tercümanlar artık bunları konuşmaktan yorulduk. Malesef bazıları bu söylediklerimizi dikkate almıyor. Burada hem biz zarar görüyoruz, hem de Araplar. Bu uygulamanın hiçbir önemi yoktur. Gerçek değerler üzerinden satışlar yapılmalıdır. Yetkisiz tercümanlar araya giriyor. 300 TL'lik yeri karşı tarafa 400 TL olarak gösteriyor. Aradaki 100 TL az bir fark değil. Bu noktada inşaat firmalarının yapması gereken bir husus var. Onu belirtmek istiyorum: Bünyelerinde yabancı dil bilen kişileri barındırmalarını istihdam sağlamaları gerektiğini söylemek istiyoruz. Gerçekleştirecekleri tercümanlıklarda iki tarafından birbirine aktardıkları sağlıklı ve sağlam olmalıdır."


VATANDAŞLARIMIZ DİKKAT ETSİN

Konut almak isteyen vatandaşların gittikleri emlakçılarda dikkat etmesi gereken noktaları ifade eden Taflan, emlak ofislerinin camlarında bağlı oldukları meslek odalarının olduğuna dair logoların bulunduğunu belirterek, "Ben ısrar birşey söylemek istiyorum: Vatandaşlarımız, logolara dikkat etsin. Kayıt dışı iş yapan emlakçılardan uzak dursunlar. Dolandırılmasınlar.  Gerekirse bizden bilgi alsınlar" dedi.

ARAP TURİSTLERİ ELİMİZDEN KAÇIRMAYALIM

Bölgeye gelen Arap turistlerle yapılan ticarete dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Taflan, "Bölgedeki konut yatırımlarını sunacağız ki, değerlendirilme fırsatı bulalım. 1990'lı yıllarda Sarp kapısı açıldığı zaman doğu ülkelerinden gelen vatandaşlarımıza yapmış olduğumuz yanlış alışverişlerden dolayı elimizden kaçırdık. Dilerim, biz böyle bir süreci yaşamayız." ifadelerini kullandı.

TRABZONLU UCUZA EV BULAMIYOR

Trabzon'da yaşayan vatandaşların Arap turizminin etkisinde kaldığını ve ucuza ev bulamadıklarının belirten Taflan, bu durumda vatandaşın olumsuz etkilendiğini ifade ederek şunları kaydetti: "Trabzon'daki kiralarda, Arap yatırımcılardan dolayı iki yıldır artan bir süreç var. Arap yatırımcılar, kalabalık aile yapıları olduğu için bölgeye geldikleri zaman otelde ödeyecekleri paralar yerine, daha rahat ve geniş olan evleri tercih ediyorlar. Yani müstakiliyet arıyorlar. Baktığımız zaman günlük 200 ile 300 Dolar civarı günlük kira bazlı oluyor. Burada üzüldüğümüz bir noktada şu oluyor: Trabzon'da bir vatandaşımız kiralık bir yer aradığında yüksek fiyatlarla karşılaşıyor. Tabi bu durumda buradaki insanlara olumsuz etki yapıyor. Burada yaşayan insanların burada oturma hakları yok mu?"

ARAP TURİSTLER İÇİN EVDEN ÇIKARİLABİLİRSİNİZ!

 Araplarla yapılan konut ticaretinde Euro ve Dolar bazlı satışlardan yaşanan sorunların Trabzon'da yaşayan vatandaşları etkilediğinin altını çizen Taflan, "Araplardan Euro ve Dolar bazlı para alıyorsunuz ama buradaki insanları da düşünmek gerekiyor. Bu noktada şunu yapan da var: Mevcut kiracısını çıkarıp, Arap turistlere evlerini kiralayan ev sahipleri de var. Hoş karşılamıyoruz. Bu durumlara baktığımız zaman fiyatların yükseldiğini görüyoruz. Arz talep meselesi. Ne kadar çok talep edilirse, o kadar çok kira fiyatlarında artış olur." dedi.

TRABZON KONUT TALEBİNİ KARŞILIYOR!

Trabzon'un konut talebini karşıladığını ve hatta konut fazlalığınında oluştuğunu söyleyen Taflan, "Burada önemli olan; yerli ve yabancı yatırımcılarımız büyük projeler hayata geçirmektedir. Arap yatırımcılarının buraya gelip döviz bırakması, bir taraftan da bölgede yaşayan bizim insanlarımız. Onlarda yatırımcıların yaptığı evlerden almak istiyorlar ama piyasanın vermiş olduğu yüksek rakamlarla karşılaşıyorlar. Netice itibariyle fiyat politikası farklı olduğu için gerçek değerler üzerinden değerlendirilmesi taraftarıyız." ifadelerini kullandı.

KONUT SATIŞINDA ARAP YATIRIMCILARIN ETKİSİ VAR


Trabzon'daki konut satışında Arap yatırımcının büyük etkisi olduğunu ifade eden Taflan,  "Eğer biz çizgimizden şaşarsak, bu da Arap yatırımcıların buraya yapacağı yatırımları engellemiş oluruz" diyerek şunları kaydetti: "Trabzon'daki inşaat firmaları, Arap yatırımcılara yönelik proje üretiyorlar. Bu da konut sayısını arttırıyor. Ticaretimizi iyi yaparsak, Arap turistleri elimizden kaçırmamış oluruz. Hemen hemen bütün firmalar, Araplara yönelik hareket etmektedirler. Arabistan'daki fuarlara katılmakadırlar. Buradaki projelerini orada iyi bir sunum yapmalıdırlar ki; bölgemizdeki şartları iyi değerlendirmelidirler. Ne kadar iyi olursak, o kadar çok satış yaparız"

TRABZON'DA EV SAHİBİ, KIRACILARA ORANLA DAHA FAZLA

Trabzon'da ev sahibi, kiracılara oranla daha fazla olduğunu kaydeden Taflan, Trabzon'daki ekonomik şartların ve girdilerin belli olduğunu söyleyerek, "Bölgemizde yaşayan insanlarımızın bir çoğu konut kredisinden yararlandı. Ev sahibi olabilmek için dişinden, tırnağından arttırdılar. Ev sahibi oldular ve olmakta istiyorlar. Bugün kiracı olan yarın ev sahibi oluyor. Yapılan projelere baktığımız zaman, bunlar kiraya verilmek için yapılmıyor." ifadelerine yer verdi.

ARAP TURİSTLERE 700 CİVARINDA KONUT SATIŞI GERÇEKLEŞTİ

Arap turistlerin bölgede satın aldığı konut sayısıyla ilgili net olmayan bilgilere dayanarak açıklamada bulunan Taflan, şunları söyledi: "Bölgesel olarak baktığımız zaman 600 ile 700 civarında Arap yatırımcıların aldığı konutlar bulunmaktadır. Bazı yatırımcılar blok bazda satın alıyor. Örneğin, bir bloka 50 daire var desek, bunun yarısı alan veya tamamını satın alan yabancı yatırımcılar bulunmaktadır."