TRABZON'UN Çaykara İlçesi Uzuntarla Köyü’nde yapılması planlanan Hidro Elektrik Santralı (HES) için ormanlık alandan kesilmesi planlanan yaklaşık 4 bin ağaç, köylüleri ayağa kaldırdı. Ağaçların kesilmesine izin vermeyen Uzuntarla köyü sakinleri, ağaçlar için sabahın ilk ışıklarından akşamın karanlığına kadar ellerinde sopalarla nöbet tutmaya başladılar.

Köylü Ağaçları Kestirmedi

BTA adlı şirket tarafından Uzuntarla köyüne yapılması planlanan ikinci Hidro Elektrik Santrali (HES) için köyün üst kısmında bulunan çam ormanının kesilmesi gündeme geldi. Şirket yetkilileri, izin belgesiyle ormandaki ağaçları kesmek istedi. Köylüler alternatif güzergahın olduğunu ileri sürerek, ağaç kesiminin yapılacağı ormana çıktı ve buna izin vermediler.

Sözler Yerine Getirilmemiş

BTA adlı şirketin ilk yaptığı Hidro Elektrik Santrali için verdiği sözleri yerine getirmediğini belirten Uzuntarla Köyü Muhtarı Gültekin Gül, “Köyün çevresini mahvettiler. Yıktıklarını yapmadılar.  Alternatif güzergah varken, ormana girecekler. Bize kuru odun bile aldırmayan devlet buna nasıl izin veriyor? İlçedeki 32 muhtar arkadaşımızdan da destek istedik” dedi.  

TRABZON'UN Çaykara İlçesi'nde yapılması planlanan Hidro Elektrik Santralı (HES) için ormanlık alandan kesilmesi planlanan yaklaşık 4 bine yakın ağaç, köylüleri ayağa kaldırdı. Ağaçların kesilmesine izin vermeyen köylüler, orman için nöbet tutmaya başladılar.

ALTERNATİF GÜZERGAH VAR

Trabzon'un Çaykara İlçesi Uzuntarla Köyü'nde Hidro Elektrik Santrali yapan BTA adlı şirketin verdiği sözlerine yerine getirmediğini ileri süren köy halkı, ikinci santrale izin vermemekte kararlı. Uzuntarla köyü sınırları içerisinde özel bir şirket tarafından yapılması planlanan ikinci Hidro Elektrik Santrali (HES) için köyün üst kısmında bulunan çam ormanındaki ağaçların kesilmesi gündeme geldi. Şirket yetkilileri ellerindeki ÇED raporu ve izin belgesiyle ormandaki bu ağaçları kesmek istedi. Olayı duyan köylüler ağaç kesimin yapılacağı ormana çıkarak buna izin vermediler. Alternatif güzergahların olduğunu ileri süren köylülerin bu tepkisi üzerine şirket yetkilileri geri adım atarak ağaç kesiminden vazgeçti.

SABAHTAN AKŞAMA KADAR NÖBET

Köylüler kendilerinden habersiz olarak ormanı kesmek için tekrar şirket yetkililerinin gelebileceğini göz önüne alarak, ormanın bulunduğu alanda nöbet tutamaya başladılar. Ellerinde sopalarla sabahın ilk ışıklarıyla birlikte nöbete başlayan köylüler, akşamın karanlığına kadar ormanlık alanı gözlüyorlar. Köylüler, "Özellikle sabahın ilk ışıkları ya da akşamın karanlığına doğru ormandan yabanı hayvan gelebiliyor. O nedenle elimizde sopalar bulunduruyoruz" diye konuştular.

DİĞER MUHTARLAR DA DESTEK VERDİ  

Uzuntarla Köyü Muhtarı Gültekin Gül, ormanın katledilmesine izin vermeyeceklerini belirterek, "Buradan yaklaşık 4 bin ağaç kesilecekmiş. Bize ormandan kuru odun bile aldırmayan devlet buna nasıl izin veriyor. Bu kıyımı durdurmak için köylüler olarak elimizden geleni yapacağız. Bu orman bizim. Bu nedenle ilçedeki 32 muhtar arkadaşımızdan da destek aldık. Onlar de gerekli mercileri göndereceğimiz şikayet dilekçelerinin altına imzalarını koyuyorlar. Bunları gerekli yerlere göndereceğiz ve bu kıyımın durdurulmasını sağlayacağız" dedi.