Çok sayıda üniversite öğrencisine ev sahipliği yapan Vakfıkebir’in ciddi bir öğrenci göçü aldığını anlatan ilçe esnafı Mustafa Nedim Alp, bölgede kiralık evlere talep artarken, üniversitelerin bulunduğu ilçelerde ise çok daha fazla talep artışı meydana geldiğini söyledi.

Mal sahiplerinin öğrencilere evi daha pahalıya kiraladıklarına dikkat çeken Alp, “Aileye 350–400 TL'ye kiralanan ev, 3–4 arkadaşı ile aynı evi tutacak öğrenciye ise kişi başına düşen maliyet azalacak düşüncesiyle 450–500 TL’den kiralanıyor. Ayrıca evin hor kullanılacağı düşüncesiyle bazı ev sahipleri, öğrenciden bir yerine iki kira bedeli de depozito talebinde bulunuyorlar.” dedi.

Alp, “Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Vakfıkebir Meslek Yüksekokulu (MYO)'nda öğrenci sayısı her yıl biraz daha artıyor. 2012–2013 öğretim yılı için toplam 433 öğrenci kaydı alan Vakfıkebir MYO'da toplam öğrenci sayısı bin 422’ye ulaştı. Bu öğrencilerin ilçede kalması, ilçe ekonomisinin yükselmesine neden olur. Bu yüzden ev sahiplerinin ailelere kiraladığı bir evi, aynı fiyata da öğrencilere kiralaması gerekiyor ve ilçe halkının ekonomisine katkı sağlayacaktır.” şeklinde konuştu.

Geçen yıl özel yurtta kalan ve bu sene 3 arkadaşı ile eve çıkmak isteyen Osman Kaplan, ev ararken yaşadıkları sorunları dile getirdi. “Bir kere evi tutan öğrenci ise ev kirası 350 TL’den 500 TL’ye çıkıyor. Ev sahipleri ‘öğrencide para vardır’ mantığı ile hareket ediyorlar. Ayrıca ev sahipleri, bir evde kalan öğrenci sayısına göre kira bedeli istiyorlar. Bu da öğrencileri çok zor durumda bırakıyor. ” dedi.