Tanıtım toplantısına Vali Kızılcık'ın yanı sıra, Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Cevdet Sökmen, Trabzon Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Turan, Trabzon Ticaret Borsası Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, kamu kurum ve kuruluşları temsilcileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve davetliler katıldı. Toplantıda konuşan Vali Kızılcık, Özürlüler Destek Programı kapsamında Trabzon'un en fazla proje ürettiğini ve en fazla projesi kabul edilen il olduğunu söyledi.

Ulaşılabilirlik bölgesel paylaşım toplantısı ve ÖDES projesinin tanıtım toplantılarının Trabzon'da yapılmasının önemine işaret eden Vali Kızılcık, "18 Şubat Trabzon için özürlülerin sorunlarının dile getirildiği ve çözüm önerilerinin arandığı bir gün oldu. Bugün özürlülerin kamu hizmetlerinden ve sosyal yaşamdan en etkin şekilde istifade edebilmeleri için özel bir gün olarak anılacaktır. Zira bu sabah Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Türkiye Belediyeler Birliği'nin organizasyonunda özürlülerin ulaşılabilirliği konusunda bir toplantı yaptık. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından 2011 yılında Karadeniz Bölgesi için çağrıya çıktığı ÖDES kapsamında Trabzon'umuz en fazla projeyi üretti ve en fazla projesi kabul edilen il oldu. Bu imkanı bize tanıdığı için Sayın Bakanımız Fatma Şahin'e teşekkür ediyorum. Zira göreve başladığı günden itibaren tabiri caizse 'atom karınca' gibi ülkemizde farkındalığın oluşması adına ülkemizin güneyinden kuzeyine, doğusundan batısına giderek önemli bir çaba sarf etmiştir" dedi.

İlin proje hazırlama ve birliktelik sağlama konusunda ülkeye örnek olacak bir seviyede olduğunu kaydeden Vali Kızılcık, "Gerçekten Trabzon'umuz kamu kurum kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları ile proje hazırlama ve ortak çalışma konusunda ülkemize örnek şehirlerden bir tanesidir. Bu birliktelikte emeği geçenleri bir kez daha tebrik etmek istiyorum. Bu projeler sadece yürürlükte olduklarında değil, bittikten sonra da içselleştirilerek, bir yaşam tarzı haline getirilmesi fevkalade büyük önem arz etmektedir. Devletimizin ve sivil toplum kuruluşlarımızın bu alandaki gayretli çalışmaları sonunda artık engellerin bir özür olmadığı anlaşıldı. Trabzon'da önemli mesafeler katedilmesine rağmen daha yapmamız gerekenin fazla olduğunu değerlendirmekteyim. Özellikle engellilere yönelik yürütülen kamu hizmetleri ile sivil toplum kuruluşları arasında çok ciddi bir koordinasyon olduğunu görmekteyim" diye konuştu.

Genel Müdür Çiftçi ise, Karadeniz Bölgesi için hazırladıkları ÖDES programının bundan sonra diğer bölgelerle devam edeceğini ifade ederek, "Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü olarak bizim görevimiz özürlü ve yaşlılara en uygun hizmeti sunabilmektir. Bu destekleri biz Ankara'dan belirlemek istemiyoruz. Biliyoruz ki her bölgenin ihtiyacı farklıdır. O nedenle biz ÖDES programını çok önemsiyoruz. Genel kaynaklarımızı yerel akıllardaki proje önerileriyle etkin şekilde kullanmak istiyoruz. Bu da en güzel çözümdür. Bu nedenle sadece Karadeniz Bölgesi için başlattığımız ÖDES programını bundan sonraki yıllar içerisinde diğer illere de aynı mantıkla yayılması gayretinde olacağız" şeklinde konuştu.

Çiftçi, Trabzon ilinin ÖDES programına verdiği desteğin önemli bir aşama olduğunu belirterek, "İllerimizin sorunları çok farklı olabiliyor. Ailelerin desteklenmesi, engelli çocukların bilinçlendirilmesi, eğitime yönlendirilmesi, istihdama yönlendirilmesi, işadamlarının engelliler konusunda bilgilendirilmesi, iş ortamlarının engellilere uygun hale getirilmesi, fiziki mekanların düzenlenmesi, toplumun bilgilendirilmesi gibi birçok alan var. ÖDES programına bütün kurumların katılımı ile çalışma yapıldığını görmekten çok memnuniyet duydum. Burada kaymakamlıklarımızın, il müdürlüklerimizin, sivil toplum kuruluşlarımızın, muhtarlıklarımızın projeler içinde olduğunu görmek beni mutlu ediyor. Bundan sonra Trabzon için özürlülüğün önlenmesi ve erken tanımlanması için çok fazla bir problemimiz kalmayacak. Aileler bu konuda eğitim almış olacak. Buda bizim şuanda çok önemli bir çalışma alanımız" dedi.
Konuşmaların ardında projelerin tanıtımı yapıldı.