Ziyarette Trabzon nüfusunun 750 bin olduğunu hatırlatan Başkan Hacısalihoğlu, aktif pirim ödeyenlerin yaklaşık 170 bin civarında göründüğünü, çalışan nüfusun toplam nüfusun yüzde 25’ine tekabül ettiğini söyledi.
SGK İl Müdürü Musa Bulut ise Sosyal Güvenlik hizmetlerine vatandaşların kolay ve hızlı erişebilir olmasına özen gösterdiklerini ve bu kapsamda kalıcı merkez müdürlükleri yapmaya adım atıldığını belirtti. Bulut, Sosyal Güvenlik Müdürlüğü’nün Doğum Hastanesi’nin 4 bin 600 metrekare olan yerinde yapılacak olan yeni hizmet binasına taşınacağını söyledi. Meydan Parkı alanındaki Bağ-Kur binasının tadilat edildiğini ana hizmet birimlerinin bu yapıya taşınacağını, bölgedeki dört ildeki 455 eczaneye reçete ve 11 ilinde hastane faturaları işlemlerini yürüten Sağlık İl Müdürlüğü’nün de postane binası karşısındaki binalarına taşındığını ifade eden Bulut, Fatih Devlet Hastanesi bitişiğindeki Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’ne ait arazinin de bu hastaneye devredilerek toplam alanda yapılacak büyütme ile hastanenin yıkılarak yerine 750 kişilik kent içinde bir hastane planlandığını söyledi.

Sosyal Güvenlik’te bozulan dengelerin düzeltilmeye çalışıldığını vurgulayan Musa Bulut, Sosyal Güvenlik’in Türkiye’de büyük bir değişim ve dönüşüm yaşadığını başlatılan uygulamaların ilk meyvelerini 2024 yılında, asıl meyvelerin ise 2036 yılında alınmasının beklendiğini söyledi. Literatürde 7 aktif çalışana bir emekli oranlandığını kaydeden Bulut, “Avrupa Birliği’nde bu oran 4’e birdi. Bugün 3’e bir oranına geriliyor. Türkiye’de 2’ye birdi. Son zamanlarda bu oran 1.8’e bir oranına kadar geldi. Buradaki orantısızlık Türkiye’deki erken emeklilik uygulamalarının bir sonucudur. Ama bazı görüşlerde bu uygulamaların sosyal devlet anlayışında olması gerektiğini savunuyor. Yine de ülkemizde bazı uygulamalarda 38 yaşında insanlara emeklilik hakları tanınmıştı. Avrupa’da bu mümkün değildir” dedi.