61SAAT HABER SERVİSİ-Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Yönetim Kurulu üyesi ve eski Trabzonspor yöneticisi Mustafa Beyazlı, Romanya Trabzon Fahri Konsolosu oldu. Beyazlı’nın Trabzon Fahri Konsolosu olmasının ardından Trabzon Değirmendere’de de Fahri Konsolosluğun açılışı yapıldı. Renkli görüntülere sahne olan açılışa Trabzon Valisi A. Celil Öz, Romanya Ankara Büyükelçisi Radu Ononfrei, eski Bakanlar ve AK Parti Trabzon Milletvekilleri Faruk Özak ve Erdoğan Bayraktar, AK Parti Trabzon Milletvekili Aydın Bıyıklıoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Ortahisar Belediye Başkanı A. Metin Genç, TTSO Başkanı Suat Hacıosmanoğlu, eski Trabzonsporlu yöneticiler, iş adamları, il müdürleri ile çok sayıda davetli katıldı.

ROMANYA, TÜRKİYE’NİN BALKANLARDA Kİ EN BÜYÜK PARTNERİ
Konsolosluğun açılışında Romanya Trabzon Fahri Konsolosu Beyazlı, Türkiye ile Romanya’nın geçmişi çok eskilere dayanan tarihi bir dostluğu bulunduğunu ifade ederek, “iki dost ve kardeş ülkeyi Türkiye ve Romanya’yı bir araya getirmek için toplanmış bulunmaktayız. Türkiye ile Romanya arasında var olan ilişkilere Trabzon’dan böyle katkıda bulunmak için buradayız. Ekonomik ve ticari ilişkilerimizi, önemli bir boyutunu teşkil etmektedir. Romanya, Türkiye’nin Balkanlarda ki en büyük partneri ve ticaret ortağıdır. İki ülke arasındaki stratejik ortaklık bu ilişkilere gösterilen önemi belgelemektedir. Bugün Romanya’da çok sayıda Türk iş adamımız, çok çeşitli iş kollarına yatırım yaptılar. Var olan bu potansiyeli şehrimiz için ve bölgemiz için geliştirmek elimizde. Trabzon Limanımız, Romanya’ya transfer ticarette çok fazla kullanıldı. Bir anlamda Asya-Avrupa arasında bağlantı noktasında oldu. Bugün de aslında geçerliliğini korumaktadır. Türkiye ile Romanya arasında ki ilişkiler kültürel anlamda da gerçekleştiriliyor. Romanya’da çok sayıda soydaşımız yaşıyor. Anayasal haklardan faydalanmaktadır. Günümüzde 90 yıl önce bölgemizden gidenlerin kurduğu laz köyü bugün de yaşamını devam ettirmektedir. Bugün açılışı yapılan Romanya Fahri Konsolosluğu arada köprü olacaktır” dedi.

TİCARETİN GELİŞMESİNE KATKI SAĞLAYACAK
Beyazlı’nın ardından TTSO Başkanı Hacıosmanoğlu kürsüye geldi. Hacısalihoğlu, “Romanya’nın şehrimizde verdiği önem ve değere bağlı olarak burada bir Fahri Konsolosluğu açıyoruz. Sayın Mustafa Beyazlı kardeşimiz inanıyoruz ki Türkiye ile Romanya arasında ki ticaretin gelişmesine biraz daha katkı sağlamış olacaktır. Geçmişten beri Trabzon ile Romanya arasında ticaret hacmi vardı” dedi.


BEYAZLI ÖNEMLİ İŞLERE İMZA ATACAK
Ortahisar Belediye Başkanı A. Ahmet Metin Genç ise  yaptığı kısa konuşmada, “Şehrimiz için şehrimizin uluslararası tanıtımı için uluslararası vizyonu için önemli bir merasimde sizlerle birlikteyiz. Ben Fahri Konsolosumuz olan Mustafa Beyazlı beyi tebrik ediyorum. Bu görevle önemli işlere imza atacaktır” diye konuştu.

BEYAZLI’NIN KONSOLOS OLACAĞI BELLİYDİ
Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ise, “Son zamanlarda fahri konsoloslarımız artıyor. Geçtiğimiz Trabzon’da eski devlet konsolosluğu vardı. Demek ki Trabzon o günlere layık olma yolunda güzel adımlar gerçekleştiriyor. Sayın Mustafa Beyazlı, Trabzon Belediyesi meclis üyesiydi. Onun aslında konsolos olacağını anlamışız diye sizinle paylaşmak istediğim hatıram şu. Yurt dışında ki bir takım programlarda da belediyemizin, şehrimizin dış temsilcisi ya Nusret Onur’du ya da Mustafa Beyazlıydı. Onlarda burada gönüllü olarak çalışırlardı. Demek ki isabet etmişiz. Hep beraber şehrimizi daha ileriye taşıyacağımıza inanıyorum” dedi.

ROMANYA LOZAN’DA BİZE DESTEK VERDİ
Eski Bakan ve Trabzon Milletvekili Faruk Özak ise, fahri konsolosluğun açılışının Trabzon için önemli bir gün olduğuna dikkat çekerek, “Lozan’da Romanya bizim lehimize desteği var. Onlara teşekkür ediyoruz. Lozan çok önemli bir anlaşmaydı. Şuan da çok sayıda iş adamımız Romanya’da.. İthalat ve ihracatlarımız var. Balkan Paktında Romanya ile kardeş olduk arkadaş olduk. Son dönemde Trabzon için ve Trabzonspor için çok anlamlıdır Romanya…   1970 sezonunda Romanyalı futbolcu Koska Trabzon’a geldi oynamıştır. Demek ki futbolla da bir birimize yakınlığımız var. Trabzon limanından İran’a hayvan yollanıyordu. Romanya’dan geliyordu. Hep kardeşimiz arkadaşımız dostumuz bu insanlar. 10 tane fahri konsolosluğumuz var. Bu şu demektir. Önemli bir kentiz. Marka kent olma konusunda ilerliyor.” dedi.
Mustafa Beyazlı’nın eşi ve oğlunu yanına davet eden eski Bakan Özak, onları da tebrik etti.

ROMANYA BİZİM KARDEŞ ÜLKEMİZ
Eski Bakan Erdoğan Bayraktar, Romanya’nın Türkiye’nin kardeş ülkesi olduğunu kaydederek “Romanya bizim kardeş ülkemiz. Yıllardır beraber yaşadık beraber güldük. Romanya’nın kültürü ile Türkiye’nin kültürü özellikle Trabzon’un kültürü hemen hemen aynı. Romanya’nın kırsal kesimleri ile bizim kırsal kesim aynıdır. Bizde ki kuymağın orada da aynısı var. Bu konsolosluk bize çok farklı bir sinerji getirecek. Dünya globalleşti. İletişim çağını bilgisayar çağını yaşıyoruz. Bu gibi adımlar bizim Karadeniz ekonomik iş birliği, Karadeniz havzasının gelişmesinde önemli etken olacak. Gelecek nesillerin refahının mutluluğunun artmasına büyük katkı sağlayacak” ifadelerini kullandı.

TRABZON, ROMANYA İÇİN STRATEJİK
Romanya Ankara Büyükelçisi Radu Ononfrei ise, “Bu kadar başarılı bira dayı bulup belirleyip göreve atamaktan dolayı kendimi şanslı ve gururlu hissediyorum. Bu Fahri konsolosluğun açılışı iki ülke arasında ki tarihi dostluğun da simgesidir. Trabzon’u seçmek, Türkiye’yi stratejik müttefik olarak seçmekle aynı anlama geliyor ve aynı zamanda Türkiye’nin Avrupa Birliğine girmesi için çok çok büyük destek olacaktır. Trabzon Türkiye’yi Avrupa’da temsil için çok güçlü bir kent olarak görülmektedir. Romanya her zaman Türkiye’nin Avrupa’ya geçişi için bir köprü olacaktır. Bu konsolosluk Türkiye arasında daha çok kültürel, ticaret ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için açıyoruz” dedi.

KÜÇÜK BEYZA’YI KÜRSÜYE ALDI
Romanya Büyükelçisi bu sırada babası  Türk Mehmet İbrahim Baş ile annesi Romanyalı Adriana Daniala Baş çiftinin kızları Beyza Alexadra Baş’ı kürsüye alarak Türkiye ile Romanya arasında ki tarihi ilişkilerin kanıtı olarak gösterdi. Büyükelçi, işte Romanya ile Türkiye arasında ki işbirliğinin son ürünü diyerek katılımcılara gösterdi. Katılımcılar alkışlarda Romanya büyükelçisinin sözlerini destekledi.

ANLAMLI BİR GÜNDE
Açılışta son olarak ise Trabzon Valisi A. Celil Öz, kısa bir konuşma yaptı. Öz, “Bugün aslında çok anlamlı bir açılışta beraberiz. Bu fahri konsoloslukların açılmasına ve sayısının artması Türkiye’nin ekonomisinin kalkınması ve Trabzon’un tarihi misyonu gösteriyor. Trabzon tarihi İpekyolu üzerinde ki ve bölge ticaret sanayi merkezi olması noktasında emin adımlarla ilerliyor. Bu durumun daha da geliştirilebilmesi için geleceğimizin tarihte olduğu gibi ilerlemesi İpekyolu Ticaret Merkezinin Karadeniz ve Avrupa’nın bağlanmasında önemli bir nokta olması beklentisinde. Bunların içini doldurmak için daha çok ticaret yaparak bölgenin kalkınmasını sağlamalıyız” dedi.

Konuşmaların ardından ise fahri konsolosluğun kurdelesi kesilerek hizmete açıldı.