Trabzon’da yoğun sağanak yağmur Of, Hayrat, Çaykara, Dernekpazarı ve Köprübaşı ilçelerini vurdu. Resmi verilere göre tarihinin en büyük yağışına mahsur kalan Of’ta metrekareye 142 kg yağmur düşerken su taşkınları ve heyelanlar yaşandı. Trabzon Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin 24 saat aralıksız olarak çalışmalarını sürdürdüğü Of’ta herhangi bir can kaybı ya da yaralanma olayı yaşanmaması sevindirdi. İlçede yaraların sarılması için yoğun bir mücadele içinde olduklarını ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu, “Devletimizin yaraları en kısa sürede saracağından kimsenin şüphesi olmasın. Büyükşehir Belediyesi olarak personel ve ekipman sayımızı arttırarak 3 gün daha Of’ta çalışmalarımızı sürdürecek ve üzerimize düşen sorumluluklarımızı fazlasıyla yerine getireceğiz” dedi.

Birkaç gündür aralıklarla yağışın devam ettiği Trabzon’un doğu bölgesinde dün akşam 18:00-20:00 saatleri arasında cereyan eden yoğun sağanak yağış su taşkınları ve heyelanlara sebep oldu. Of, Hayrat, Çaykara, Dernekpazarı ve Köprübaşı ilçelerinin yoğun şekilde etkilendiği sağanak sırasında Of’ta metrekareye 142 kg, Hayrat’ta 92 kg, Çaykara, Dernekpazarı ve Köprübaşı’nda ise 75 kg yağmur düştü. Yoğun sağanak yağış nedeniyle Hayrat, Dernekpazarı ve Köprübaşı ilçelerinde kısmi su taşkınları ile bazı heyelanlar meydana gelirken Çaykara’da yağıştan önce alınan yoğun tedbirlerle su baskınının önüne geçildi.

Metrekareye düşen 142 kg yağmur ile son yılların en büyük yağışına mahsur kalan Of ilçe merkezinde ise yaklaşık olarak 2 saat boyunca devam eden yağmur nedeniyle birçok işyeri ve konutu su bastı. İlçede Solaklı Mahallesi’ndeki TOKi konutları ile İrfanlı Mahallesi’ndeki Çamlıkent ve Deniz siteleri su taşkınından ciddi şekilde etkilendi. Elektrik kesintisinin de yaşandığı ilçede Cumhuriyet Caddesi, Yalı Caddesi, Orta Cadde, yeni terminal, devlet hastanesi ve kaymakamlık konutunun bulunduğu bölge de su taşkını yaşandı. Çaykara yolu heyelan nedeniyle bir süre trafiğe kapanırken Yemişalan Mahallesi ve İkizdere bölgesinin yolunda da heyelan yaşandı. Karadeniz Sahil Yolu’nda heyelan nedeniyle trafik bir süre tek şeritten kontrollü olarak verildi. Su taşkınlarının maddi hasara yol açtığı Of’ta ilçenin su ihtiyacını karşılayan su kuyuları ile ilçeye su verilmesini sağlayan pompalar, panolar ve terfi istasyonları taşkınlardan ciddi şekilde zarar gördü.

Dün akşam meydana gelen yoğun sağanak yağış nedeniyle Of’ta yaşanan su taşkınları ve heyelanların ilçeye verdiği zararın bertaraf edilmesi için ciddi bir çalışma içinde olduklarını ifade eden Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, su taşkınları ve heyelanlar sırasında can kaybı veya yaralanma olayı yaşanmamasının mutluluğu içinde olduklarını ifade ederken, ilçede yoğun mesai harcayan Belediye çalışanlarına teşekkür etti.

Su taşkınları ve heyelanlar nedeniyle Büyükşehir Belediyesi olarak Of’a 60 personel ve 35 iş makinesi ile müdahale ettiklerini dile getiren Başkan Gümrükçüoğlu şunları kaydetti:
“Bu bölge son üç gündür belli aralıklarla yağışa mahsur kalıyordu. Dün (19 Eylül Cuma günü) ilk olarak saat 14:00 sıralarında ciddi bir yağmur meydana geldi. Ardından ise 18:00-20:00 saatleri arasında uzun süreli sağanak yağış yaşandı. Beş ilçemizin ciddi şekilde mahsur kaldığı sağanak yağıştan en çok Of ilçemiz etkilendi. Of’ta metrekareye 142 kg yağmur düştü. Meteoroloji verilerine göre bu, resmi kayıtların tutulmaya başlandığı günden beri Of’a düşen en yoğun yağmur olarak tarihe geçti. Bu yoğun sağanak yağış nedeniyle Of ilçemizde birçok su taşkını yaşandı ve bazı heyelanlar meydana ageldi. Trabzon Büyükşehir Belediyesi olarak yoğun sağanak başlamadan önleyici tedbirlerle Of’a ve diğer ilçelerimize müdahale ettik. Çok şükür ki hiçbir can kaybı yaşanmadığı gibi herhangi bir yaralanma olayı da meydana gelmedi. Yağmur öncesinde önleyici tedbirlerle işe koyulan çalışma arkadaşlarımız, yoğun sağanak sırasında ve sonrasında fedakârca çalışmalarını sürdürdü. İlçemizde gün açana dek zararı en aza indirmek için çalışmalarımız devam etti. Bu sabahtan itibaren ise yaraların sarılması için ilçemizde çok ciddi bir çalışma içine girdik. İlçemizde görevli personel ve iş makinesi sayımızı daha da arttırdık. Of’umuzun su ihtiyacını karşılayan su kuyuları ile terfi istasyonları, taşkın ve heyelanlardan ciddi şekilde zarar gördüğü için ilçemize en az bir gün süreyle su veremeyeceğiz. Resmi kayıtlara göre tarihin en büyük sağanak yağışına mahsur kalan Of’umuzda inşallah devletimizin ilgili kurumlarının yaraları en kısa sürede saracağından kimsenin şüphesi olmasın. Büyükşehir Belediyesi olarak 3 gün daha Of’ta çalışmalarımızı sürdürerek üzerimize düşen sorumluluklarımızı fazlasıyla yerine getireceğiz. İlçemizde gece boyu fedakârca çalışan Büyükşehir Belediyesi, Of Belediyesi, Karayolları ve DSİ çalışanlarına teşekkürlerimi sunuyorum.”

İl Başkanı Günnar, Sel Bölgesinde!

İl Başkanı Dr. Adnan Günnar “Bizlerde İl Yöneticilerimiz ile birlikte sel felaketinin yaşandığı bölgeye gelerek, çalışmaları yerinde görmek ve bölge halkına geçmiş olsun dileklerimiz sunmak için buraya geldik. Son günlerde yağışlar bölgemizde etkili oluyor. Of ilçemizde de aşırı yağışlar sele neden oldu. Ekipler anında olaya müdahale ettiler. Büyükşehir ve Of Belediyesi ekipleri zarar gören bölgelere gereken müdahalelerini yaptılar. Yaşanabilecek felakete hazırlıklı olmak gerekiyor. Ekiplerimiz yaptığı yerinde çalışma ile can kaybının önüne geçmiş oldu. Oflu hemşerilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.” dedi.