Trabzon Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda yapılan toplantıya, danışmanlık firma temsilcileri, kamu kurumu ve sivil toplum kuruluşlarından yaklaşık 60 katımcı katıldı.

Toplantıda söz alan Trabzon Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Trabzon Şube Müdürü Yaşar Seyis, Türkiye'de halen 42 ilde Tarım ve Kırsal Kalkınma Destekleme Kurumu bulunduğunu hatırlattı. Seyis "İPARD kapsamında yayım-danışmanlık hizmetlerinin kapasitesini geliştirilmesi eşleştirme programı Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz, Kırsal Kalkınma ve Destekleme Kurumu İl Koordinatörlüğü iş birliği ile daha önce bu konuda eğitim almış teknik elemanlarca verilecek. Eğitim, İPARD fonlarından yararlanmak isteyen potansiyel yatırımcılara proje hazırlama konusunda yardımcı olacak kişilerin bu konudaki becerilerini geliştirmek amacıyla verilecektir. Ülkemizde halen 42 ilimizde Tarım ve Kırsal Kalkınma Destekleme Kurumu bulunmaktadır. Aday ülke olan ülkemiz Avrupa Birliği tarafından kullandırılacak olan 876 Milyon Euro tutarındaki destek tarımsal alanlarda yatırım yapmak isteyen yatırımcılar için bu kurumlar tarafından kullandırılması hedeflenmiştir. Çok sayıda tedbir tarafından destek verilecek olan ilimizde de bu desteklerden yararlanabilmek için iyi projelerini hazırlamak gerekir. Bu amaç doğrultusunda bu eğitim programına proje hazırlamayan büroların ve serbest danışmanların kamu kurum ve kuruluşların, sivil toplum kuruluşlarından katılımın sağlanması Trabzon'un geleceği için büyük önem arz etmektedir. AB'nin bu hibeleri vermekteki amacı aday ülkeleri üyeliğe hazırlamak, bu bağlamda, tarım işletmelerine yatırımlar, tarım ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, kırsal ekonominin çeşitlendirilmesi gibi tedbirler desteklenebilir faaliyet olarak değerlendirilmektedir" dedi.

Trabzon Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Tarım ve Kısal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Muhammet Bozali ise 20 ilde eğitim programlarının başladığını belirterek, "Bu programı bugüne kadar 20 il koordinatörlüğü çerçevesinde uygulaması sırasında görülen bazı aksaklıklar ortaya çıkmıştır. Bunlar hem alınan projelerin azlığı hemde ipard programına göre uygunulğu ya da yetersizliği yetersiz hazırsızlaşlığından kaynaklanmaktadır. Bunların giderilmesi için Tarım Bakanlığımız kurumumuz Kırsal kalkınmayı destekleme kurumu ile birlikte ortaklarımız olan Hollanda ve Polonya ile birlikte bir eşleştirme projesi hazırlanmış. Bu proje kapsamında şu anda 20 ilde bu danışmanlık firmalarının eğitimi çalışmalarının atılması konusunda 20 ilde bu eğitim programları başlamış ve devam etmektedir. Buradan beklentimiz danışma firmalarımızın ve katılımcıların ya da kaymakamlıklar bünyesinde oluşturulan proje ofislerinin gerek ilçelerinde kendi adlarında hazırlayacakları İPARD normlarına uygun olarak hazırlanması ve kalitelerinin arttırılmasını sağlamaktır" diye konuştu.