Osman Turan Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen kongrede söz alan KTÜ Farabi Hastanesi Başhekimi, Hasta Hakları Uygulama ve Araştırma Merkezi (HAHUM) Müdürü ve Hasta Hakları ve Sağlıklı Yaşam Derneği (HAKSAY) Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Hasta ve Sağlık Çalışanı Hakları Bağlamında Şiddet" konusunda bir sunum yaparken, hasta ile hekim arasında yaşananlardan bahsetti. Özlü, konuşmasında, hasta hakları ve şiddet konusuna değinirken, şiddettin 'hasta hakkı' veya 'hak arama yolu' değil bir suç olduğunu söyledi.

Özlü, "Şiddet küresel bir olgudur ve hasta hakları kavramı yokken de şiddet olagelmiştir. Hasta haklarının şiddeti artırdığı söylemi mesnetsiz ve kötü niyetlidir. Hasta haklarına uygun hizmet sunumu şiddeti önler. Hasta hakları bilimleri şiddete karşı bir sübap veya sigorta görevini yapmaktadır. Şiddet hasta haklarından vazgeçmemizi gerektirmez" dedi.

Hasta hakları konusuna değinen Özlü, hastanın tedaviyi reddetme hakkının bulunduğunu hatırlatarak "Hastanın, kaybettiği sağlığını en kısa zamanda, mümkün olabileceğince en yüksek seviyede, en konforlu ve saygın bir biçimde geri alabilmesi hakkı, bu mümkün olmadığında takdirde hastalığına karşın yaşam kalitesini koruyabilmesi, bu da elde edilemezse insan onuruna yakışır biçimde ölmesi hakkı vardır. Hastanın sağlığını koruyup geliştirme, sağlık sistemine katılma, hizmetten eşit yararlanma. hekim, sağlık kurumu seçme. Tedaviyi reddetme. Saygı ve şevkat görme, konfor ve güvenliğin temini. Moral ve manevi destek alma. Refakatçi, ziyaretçi bulundurma. Şikayet ve zararı tanzim etme. Acının dindirilmesini isteme hakkına sapiptir" diye konuştu.
Özlü, özetle, hastanın ihtiyaçları olan hizmete kolayca ulaşabilmesi, hastalık ve tedavileri konusunda bilgilenmesi, kendileriyle ilgili özerk karar verebilmesi, mahramiyetleri korunması gibi hakları bulunduğunu kaydetti.

Meslek ve hekim öğütleri hakkında bilgi veren Özlü, "Hekim, medya ile sağlıklı iletişim kurarak olaylar hakkında kamuoyuna doğru ve çabuk bilgilendirme yaparak yasal ve etik olmayan işlere bulaşmış meslektaşlarını dışlayarak dürüst ve özveriyle çalışan meslektaşlarına sahip çıkarak onların çabalarını ve başarılarını paylaşmalı" ifadelerini kullandı.