Kararda, Halkların Demokratik Partisi HDP vilayet binasının önünde mevcut bulunan kalabalığın attığı sloganların Halkların Demokratik Partisi HDP ’ye değil, Terör Örgütü PKK ’ya yönelik olduğu, olaylarda halk görevlilerinin bir ihmali bulunmadığı savunuldu. Halkların Demokratik Partisi HDP , takipsizlik kararına itiraz etti. 
Halkların Demokratik Partisi HDP ’nin 21 Şubat’ta Trabzon İl binasının açılışı esnasında hadiseler çıkmıştı. Bir grup, Halkların Demokratik Partisi HDP binasının bulunduğu iş hanına önüne gelerek parti binasına girmeye çalıştı. Halkların Demokratik Partisi HDP ’nin avukatı Sinem Çoşkun, dönemin İçişleri Bakanı İçişleri Bakanı Efkan Ala , Trabzon Valisi Abdil Celil Öz ve İl Emniyet Müdürü Murat Köksal hakkında “görevi ihmal” suçundan; Halkların Demokratik Partisi HDP İl Merkezine saldırı yaptığı öne sürülen kişiler yönünde ise “tehdit, hakaret,  halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme” suçlarında Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

O SÖZLER Halkların Demokratik Partisi HDP ’YE YÖNELİK DEĞİL
Suç duyurusu üzerine başlatılan soruşturmada, savcılık takipsizlik kararı verdi. Takipsizlik kararında parti binasının önüne gelen grubun saygı duruşu ve İstiklal Marşı okuduktan akabinde slogan atarak yürüyüş yaptıkları anlatılarak, özetle şu şekilde söylendi : 
“Basın açıklamasından akabinde grubun meydandaki Atatürk anıtı önüne yürüyerek ‘şehitler ölmez vatan bölünmez, Apo’nun piçleri yıldıramaz bizleri. İmralı basılsın Apo piçi asılsın, Trabzon’da Terör Örgütü PKK istemiyoruz. Mecliste terörist istemiyoruz’ sloganları atmışlardır. Bu sloganların daha ziyade Terör Örgütü PKK terör örgütünü hedef aldığı, Halkların Demokratik Partisi HDP İl örgütüne, parti binasına, parti yöneticilerine ya da üyelerine yönelik hiç bir saldırıda bulunmamaktadır” söylendi .
ORTADA SUÇ YOK

Kararda, Trabzon Valiliği ve İl Emniyet Müdürlüğünün lazım gelen bütün emniyet tedbirlerini aldığı da ifade edilerek, “Hakkında şikayet mevcut bulunan halk görevlilerinin görevlerini ihmal etmedikleri, takibi lazım gelen bir suç bulunmadığı, suçun legal unsurlarının oluşmadığı dosya çerçevesinde anlaşılmaktadır” değerlendirilmesi yapıldı.
Halkların Demokratik Partisi HDP ’nin avukatı Sinem Çoşkun verilmekte olan takipsizlik kararına itiraz etti. İtiraz başvurusunda, takipsizlik kararının kaldırılması istenilerek, şu değerlendirmeler yapıldı: “Grup, Halkların Demokratik Partisi HDP yönetici ve üyelerine çeşitli muhalif kesimlere yönelik aleni bir biçimde hakaret söylemleri, küfür ve hakaret içeren sloganlar ve ölüm tehditlerinde bulunmuşlardır. Parti yöneticilerine yönelik tehdit – hakaret ve  nefret suçu işlenmiştir. ‘Piç, terörist vs’ ifadelerinin hakaret ve suç fiili olarak görülmemesi amiyane tabirle bir hukuk skandalıdır. İktidar partisinin binaları önünde aynı ifade ve söylemlerle yapılacak olan saldırı ve fiillerin hukuken nasıl değerlendirileceği çok fazla açıktır. Partimizin teşkilatını ve Trabzon ilinde örgütlenmesini hedef alan bu saldırlar linç saldırılarıdır. En hafif haliyle bile hakaret ve tehdit içermektedir.”