Turan Plastik Sanayi Nakliye ve Ticaret Limited Şirketi İhracat Müdürü Umutcan Gemici, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1976 yılında kurulan ve plastik şişirme üzerine üretim yapan firmanın, 2002 yılından itibaren Arsin Organize Sanayi Bölgesi'nde plastik enjeksiyon üretimine devam ettiğini söyledi.

Portföylerinde yaklaşık 60 çeşit plastik bahçe mobilyaları ve ev gereçleri bulunduğunu belirten Gemici, "Ürün yelpazemiz gün geçtikçe artıyor. Bunun için de Ar-Ge çalışmalarımız devam ediyor. Bu sayıyı daha yukarıya çıkarmayı planlıyoruz. Yaklaşık iki senedir yurt içinde ve yurt dışında bayilik sistemine geçtik" dedi.

Yurt dışında yaklaşık 25 ülkeye ihracat yaptıklarını anlatan Gemici, "Gürcistan, Azerbaycan, Hollanda ve İngiltere'de bayiliğimiz var. Bu dönemde Afrika'da Mısır, Somali, Güney Afrika Cumhuriyeti, Ekvator Ginesi Cumhuriyeti, Senegal gibi ülkelere de satışımız var. Avrupa'da ise İtalya, İspanya, Yunanistan, Romanya'ya satışlarımız devam ediyor" diye konuştu.

-"Karadeniz'deki tek plastik üretim firmasıyız"-

Gemici, ihracat ağlarına iki ay önce Doğu Afrika ülkesi Kenya'yı da eklediklerini ifade ederek, şunları söyledi:

"Arsin Organize Sanayi Bölgesi yönetimi tarafından organize edilen Kenya gezisinde yaptığımız bağlantı ile bu ülkeye de ihracata başladık. İlişkilerimiz iyi gidiyor ve sürdürmeyi planlıyoruz. Bu ülkeye, ürettiğimiz tüm ürünlerin tamamından gönderdik. Kenya ve diğer Afrika ülkeleri plastik ürünlerin çok satıldığı ülkeler, plastik ürünler Avrupa ülkelerinden daha çok bu ülkelerde kullanıyor. Ekonomik olması kullanımı artırıyor. Bu nedenle de Afrika ülkelerinde satışımız daha yoğun oluyor."

Ortalama 50 kişiye istihdam sağladıklarını ve bu sayıyı daha da artırmayı planladıklarını belirten Gemici, "Yıllık ihracat kapasitemiz 1 ile 1.5 milyon dolar civarında. Her sene artarak devam ediyor. Karadeniz Bölgesi'ndeki tek plastik üretim firmasıyız. Bu bizim açımızdan gurur kaynağı" dedi.

Gemici, Trabzon'un sanayici için dezavantajları kadar avantajları da olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Özellikle Avrupa bölgelerine ve limanın İstanbul'a göre uzak olması sorun olabiliyor. Trabzon'u Orta Doğu'ya ve Türk Cumhuriyetlerine açılan bir kapı olarak düşünebiliriz. Trabzon Limanı ayrıca son 10 yılda kapasitesini 3-4 katına çıkarmış durumda. Limana yakınlığımız büyük bir avantaj, dünyanın her tarafına servisleri olan iki firma da burada çalışıyor. İthalat ve ihracat yapacaklara Trabzon'u tavsiye ediyoruz."