Trabzon’un Aydınlıkevler Mahallesinde, Ata Petrol İnşaat tarafından Aydınlık Park Sitesinde, Türkiye’ye örnek olacak bir ilk gerçekleştirildi. Sitenin 360 metre karelik duvarı Femin-Art Derneğinin üye sanatçıları tarafından Trabzon’un tarihi yapılarının resimleriyle donatıldı.  

Yapılan bu çalışmadan dolayı Ortahisar Belediye Başkan Yardımcısı Fevzi Baytar ve Femin-Art Genel Başkanı Şükran Üst, sitenin yapımcısı Ata Petrol İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Baş’a teşekkür plaketi verdi.

Törende proje koordinatörü Metin Asanoğlu, Proje Müdürü Mustafa Dinçer, işadamları,  ve Femin Art üyeleri hazır bulundular.

BUNDAN SONRAKİ PROJELERDE DE YER AYRILACAK

Aydınlık Park Sitesi’nin bahçesinde yapılan plaket töreninde konuşan Proje sahibi Ali Haydar Baş, resimleri gelecek kuşaklara ışık tutması açısından yaptıklarını belirterek, “Biz farkındalık yapacak şeyler ile Trabzonumuzu ön plana çıkarmak adını en güzel şekilde duyurmak istiyoruz. Bu sitede 162 daire var. Duvarlarının boş olması içime sinmedi ve bunu sanat ile daha güzel hale getirmeyi amaçladık.  Bu resimler belki bizlerin çocukluğunda anımsadığı babalarımızın gençliğinde anımsadığı, dedelerimizin çocukluğunu yaşadığı resimlerdir” dedi.

Bundan sonra ki projelerinde, proje aşamasında bu tür çalışmalara yer ayıracaklarını kaydeden Baş, “Bundan sonra ki projelerimizde, proje aşamasında bu tip sanatsal verilere yer ayıracağız. Belki bir sonrakinde kabartmalar da kullanacağız. Binaların iç lobilerinde girişlerinde de kullanabileceğiz. Artık kafamızda böyle bir flaş patladı” diye konuştu.

 50 - 60 KADAR ÜLKE SANATÇISI GELDİ

Femin-Art Genel Başkanı Şükran Yangın Üst ise Femin-Art olarak misyonlarının dünyayı güzelleştirmek olduğuna dikkat çekerek, “Böyle bir misyonumuz var. Bu çalışma bu misyonumuzdan biri oldu. Güzel bir halka oldu. Özveri ile içimizden geldiği gibi kimi zaman destek alarak kimi zaman emeğimizle yaptığımız o güzelliklere ilk defa özel bir teşebbüsün başvurusu oldu.

Uluslar arası festivaller yaptık. Bunlara başlayalı 9 sene oldu. Bakıyorum şimdi birçok çalıştaylar, birçok belediyede ve birçok ülkede yapılmaya başlandı. Bununla gurur duyuyoruz. Sanat adına güzel şeyler yaptığımız inancındayım” dedi.

Uluslararası etkinliklerle bölgenin tanıtımına da katkı yaptıklarına dikkat çeken Üst, “Uluslar arası olunca ülkemizin ve bölgemizin tanıtımına büyük katkı sağlıyor. Çünkü bizim yaptığımız etkinliklere bugüne kadar gelmediyse en azından Trabzon’a 50–60 kadar ülke sanatçısı geldi. Bir sanatçıyı bin kişi olarak algılamak gerekiyor. Bunun en güzel örneği 23 ülkede temsilciliğimizin olmasıdır.

AMAÇ SANATIN DİLİYLE MESAJ VERMEK

Amaç burada sanatın diliyle mesaj vermek. Biz bunu o zor günlerde bile yaptık. Ülkemizin her alanda ayakta olduğunu anlatmaya çalıştık. Sanat dili evrensel bir dildir. Bugün yaptığımız birçok basına çıkacaktır. Çünkü dünyanın her yerinden takip ediliyor. Sizin gibi girişimcilere örnek olacaktır. Daha çok artacaktır. Çünkü buradaki eserlerin birçoğu şu anda yıkılmıştır. Veya güzelliğinin farkına değillerdir. Burada bir kez daha onları görecekler. Sanat zaten ölümsüzdür” diye konuştu.

SİTELERE KATTIĞI AYRI BİR GÜZELLİK VAR

Plaket törenin son olarak konuşan Ortahisar Belediye Başkan Yardımcısı Fevzi Baytar, Trabzon’un hızla yapılaşmanın gelişen bir ili olduğunu ifade ederek, “. Trabzon hızlı yapılaşmanın gelişen bir ili. Yapılaşma demek beton yığını demek. Beton deyince de böyle çıplak alanlar maalesef inşaatla doluyor. Bunları doldurmak çok önemli. Bu fikir kimin aklına gelmişse çok güzel olmuş. Türkiye’ye örnek olacak proje. Trabzon’da birçok tarihi eser var. Bunların bir şekilde yaşatılması hem de sitelere insanlar gidince sanki oradaymış gibi hissediyorlar. Bu resimlerin sitelere kattığı ayrı bir güzellik var. Bunların hepsi sitelere değer katar. Biz de inşallah gelenlere öneririz” dedi.

Konuşmaların ardından Baş’a plaketleri takdim edilirken, katılımcılar resimleri inceledi..