Trabzon’da bir otelde düzenlenen sempozyumun açılışında konuşan Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Kliniği Eğitim Sorumlusu ve Nuhoğlu Vakfı Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Asiye Nuhoğlu, “Bu organizasyonun Trabzon’da yapılmasında kendilerine destek veren başta sayın Valimiz ve Belediye Başkanımız olmak üzere katkısı olanlara teşekkür ediyorum. Katılımın fazla olması bizleri çok memnun etmiştir” dedi.
Nuhoğlu, sempozyumda, aile hekimleri açısından temel yeni doğan sağlığı başlığı altında yenidoğan bakımı ve rutin takibinde dikkat edilmesi gerekenler, bebeklerde acil durumlar ve sevk kriterleri, yenidoğanlarda sık rastlanan sorunların anlatılacağını ve bu sempozyumun ardından yarın da Hemşirelik Programı düzenleneceğini belirtti.

Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık ise konuşmasında hayatımızın başlangıcının anne ve bebeğin sağlığının korunması ve bebeklerin sağlıklı gelişmesine bağlı olduğunu söyledi. Vali Recep Kızılcık, “Hem devlet olarak hem sivil toplum kuruluşları olarak hem de siz sağlık çalışanları ve aileler olarak bu konuya daha çok önem vermemiz gerekiyor. Ülkemizde ve Trabzon’umuzda bebek sağlığında elde ettiğimiz başarı ile gurur duyuyoruz. 2002 yılından bu yana sağlıkta yakalanan başarının ana aktörleri siz sağlık çalışanlarısınız. Sizler bu başarıyı gece-gündüz demeden, fedakarca çalışarak elde ettiniz. Sağlıkta son yıllardaki dönüşümle ve yapılan yatırımlarla Trabzon’umuz çok önemli kazanımlara sahip olmuş, bu kazanımlar ve KTÜ Farabi Hastanesi marifetiyle de bölge de hatta ülkemiz sınırları dışında da bir sağlık merkezi haline gelmiştir. Bu başarının devam edebilmesi daha da yukarılara çıkması için devamlılığını sağlanabilmesi için sürekli çalışmamız ve geliştirmemiz, yenilikleri takip etmeniz gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Koruyucu sağlık hizmetlerine öncelik verilmesi gerektiğini de ifade eden Vali Kızılcık, “Yeni düzenleme ile Türkiye’de artık herkes aile hekimine sahiptir. Bu uygulamada amaç insanımızın hastalanmasını önlemektir. Bunun da ilk ayağı siz aile hekimlerisiniz. Bunun ikinci merhalesi olan tedavi hizmetlerinin verilmesi ve olumlu bir sonuca ulaşılması gelmektedir” diye konuştu.

Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ise hekimlik mesleğine sahip bir Belediye Başkanı olarak bu tür organizasyonların Trabzon’da yapılmasının kendisini mutlu ettiğini kaydederek “Bu sempozyumu ilimizde gerçekleştiren Anne ve Bebek Sağlığı Vakfı yöneticilerine teşekkür ediyorum ve organizasyona verdiğimiz desteği bundan sonra yapılacak organizasyonlara vereceğimizi söylemek istiyorum. 2002 yılından beri sağlıkta dönüşüm başlatıldı. Bu adeta bir ihtilaldır. Bu değişimde ambulans uçak ve helikopterler devreye girdi. Bir vatandaşımız artık her yıl doktoruyla 5-6 kez bir araya gelebiliyor anne ve bebek ölümlerindeki azalmalar dünya sıralamasında Türkiye’yi ilk sıralara taşımıştır. Bu bizim için sevindirici bir gelişmedir” ifadelerini kullandı.
Sempozyuma Vali Kızılcık ve Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu’nun yanı sıra KTÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu, Trabzon Tabipler Odası Başkanı Prof. Dr. Yakup Arslan, Aile Sağlığı Merkezi hekimleri, çocuk sağlığı ve yenidoğan bebek hekimleri, halk sağlığı doktorları ile hemşirelere katıldı.