Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları  Kampüsü'ndeki duruşma salonunda gördüğü duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar,  müştekiler ve tarafların avukatları katılıyor.

Duruşmada, sanıklardan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eski  Başyaveri Ali Yazıcı savunmasını yapıyor.

İLK İFADESİ: DARBE İLE İLİŞKİM YOK

Ali Yazıcı, ilk ifadesinde darbe ile bir ilişkisi olmadığını söyledi. Ali Yazıcı, Bulgaristan Sofya'da ateşe olarak çalışırken 27 Temmuz 2015'de göreve atandığını belirterek, "Alay komutanlığı sıram gelmesine rağmen bu göreve atandım. Bir yıl boyunca sadakatla hizmet ettiğimi düşünüyorum. Herhangi bir sıkıntı yaşadığımı düşünmüyorum. 5 Temmuz 2016 tarihine kadar Cumhurbaşkanının yanından hiç ayrılmadım. Darbe girişimi öncesi Ramazan Bayramı nedeniyle Cumhurbaşkanımız iki günlük izne ayrıldı ve benimde ayrılabileceğimi söyledi. 9 Temmuzda da bir haftalık izne çıkarak Tokat'ta gittim. 14 Temmuzda Ankara'ya döndüm. Ankara'da kendi lojmanında kaldım. 15 Temmuzda, 16 Temmuzda planlı olana Cumhurbaşkanının Antalya programına katılmak için saat 17.00'da yola çıktım. Yola çıkmadan Cumhurbaşkanı Muhafız Alayında iken hiç tanımadığım Emin Yarbay olduğunu söyleyen bir kişi Antalya'ya gideceğimi öğrenmiş ve kendisinin de Antalya'ya gideceğini söyleyerek benimle geldi. Afyon'da mola verdik. Bu sırada beni ilk beni Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Fahri Kasırga aradı. 'Bir şeyler oluyor bilgin var mı' diye sordu. Ben araştırıp döneceğimi söyledim. Bu sırada bazı telefon görüşmeleri yaptım. Antalya'daki protokol müdürü beni arayıp programın iptal edildiğini söylemesi üzerine gitmekten vazgeçip İzmir'e doğru yola çıktım. Arabadaki Emin Yarbay'a isterse inebileceğini söyledim. Ancak bana 'komutanım Çiğli'ye gidelim' dedi. Çiğli'de televizyonda iki saat olayları takip ettik. Oradan misafirhaneye geçtim ertesi sabah Ankara ya döndüm. 16'sında Ankara'ya döndüm ve 17'sinde gözaltına alındım" dedi.

ENGİN DİNÇ'TEN MÜDAHALLİK TALEBİ

Bu arada, olay tarihinde Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi  Başkanı olan, halen Eskişehir İl Emniyet Müdürlüğü yapan Engin Dinç'in avukatları  Cihat Haykır ve Samet Can Olgaç, mahkemeye dilekçe vererek, müvekkilleri adına  davaya müdahillik talebinde bulundu.

Dilekçede, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının ifadesini aldığı gizli  tanık "Şapka"nın, darbecilerin, olay günü "Dinç'in konutundan jandarma timlerince  alınması, Akıncı Üssü'ne getirilerek, muhafaza edilmesinin planlandığını"  söylediği belirtilerek, darbecilerce "derdest edilmesi planlanan Dinç'in suçtan  doğrudan zarar gördüğü" ifade edildi.