61SAAT HABER SERVİSİ
AYŞEGÜL KUM - GÖKÇE HATİPOĞLU

Trabzon'un yıllardır kaldırılması gündemde olan ve çevrede yaşayan vatandaşları büyük bir sıkıntı altına bırakan Çimento Fabrikası'nın yıkılması gündemde. Trabzon'un Değirmendere Mahallesi'nde bulunan Çimento Fabrikası'nın yıkılmasının gündeme gelmesinin ardından 61saat.com olarak halka  ''Fabrika yıkılsın mı yıkılmasın mı? '' sorusunu sorduk.

Yaptığımız röportajımızda çevre kirliliğini öne sürüp yıkılmasını isteyenlerin yanında, yıkıldığı takdirde fabrikada çalışan işçilerin maddi durumunun da düşünülmesi gerektiği yönünde farklı cevaplar  da aldık.

İşte Trabzonlunun çimento fabrikası hakkında düşüdükleri

Şehirleşme Zamanı Geldi! / Ömer Bektaş

Yıkılmalıdır çünkü en azından orda bir güzellik olur şehirin girişi orası. İkincisi toz duman insanları etkiliyor.  Bu sebeplerden ötürü yıkılmalıdır. Genel bir şehir hastanesi olabilir, orasın da böylece şehirleşebilir.

Yıkılacak Bir Çok Yer Var ! / Mustafa Meral

Başka bir yere alınması maliye sorunu çıkarır , ayrıca orada çalışanlar açısından da düşünmek gerek. Yıkıldıktan sonra orda çalışan insanlar farklı şekillerde yerine yapılacak hastaneye veyahut komplekse yönlendirilirse bu tabi ki daha iyi olur.Trabzon yenilik istiyor örneğin; Trabzon'un Of tarafından Rize tarafından ilk girdiğiniz zaman  görünen yer o bölge olduğu için çok çirkin bir görüntü oluşturuyor. Bacaları vesaireleri kenarında ki o görüntüsü çok çirkin mesela o çömlekçi projesinin amacının da bu olduğunu düşünüyorum.Bu nedenden ötürü proje oluşturulduğunu düşünüyorum yoksa Trabzon'da yıkılacak bir çok yer var bunun yanında Çömlekçide çok ağırlık verilmesi gereken bir bölge. Bence oranın yıkılması şehre genel bir şehir hastanesi projesi gerçekleştirilirse şehir düzeni için çok uygun olur. 

Şehir Orayı Taşıyamaz Halde ! / Ali Şahin

Şehrin içinde kaldı, şehir artık orayı taşımaz, gökten çok kül yağıyor çok çirkin bir görünüm sağlıyor.Yıkılırsa yerine yeşillik park yapılabilir. Yaşam alanının göbeğinde olduğu için çok sakıncalı kaldırılması için geç bile kalındı. 15 yıldır yıkılacağı söyleniyor.Artık bir şeylerin gerçekleşme zamanı geldiğini düşünüyorum. Onun ordan kaldırılması öne sürüldüğü dönemde henüz yol projesi bile yoktu, yol projesi gerçekleşti  çimento fabrikası hala yerinde duruyor.Şehrin dışına bir yere taşınması lazım.

Nerden Baksan Kötü Bir Görünüm / Tekin Öztürk

Yıkılırsa yerine hastane yapılmasını tercih ederim. Fabrika çalışanlar yeni yapılacak yere girebilmelidirler.Şehir adına her yerden kötü bir görünüm oluyor harabe gibi görünüyor. Kaliteli daha iyi bir yer olmasını iyi bir hastane veyahut faydalı başka bir yer olmasını tercih ederim.

Hastane İçin İdeal! / Habib Odabaşı

Şehirin orta yerinden olmasından dolayı hastane olması güzel olur. Hastane için ideal bir yerdir. Trabzon için en güzeli neyse onun olmasını istiyoruz.Çevre kirliliği yok olursa her şey için güzel bir adım olacak.

Liman Dahi Taşınmalı ! / İsmail Ataş

Hastane yapılmalıdır zaten bundan önce yaptıkları Yomra Kaşüstü  Hastanesi'ni dağın başına yaptılar  vatandaş bundan çok şikayetçi ulaşım sorunu yaşanıyor. Çimento fabrikası şehir dışına taşınsada olur, görüntü kirliği çevre kirliliği yaratıyor her kirlilik konusunda etkin rol oynuyor.İmkan olsa liman daha da dışa taşınmalıdır fikrimce. Akşamları trafik sıkışıklığı yaşanıyor.

Tozdan Geçemiyoruz! / Murat Erdem

Yıkılsın, çünkü oralarda tozdan geçilmiyor. Oranın yıkılması her açıdan Trabzon'a faydalı olur. Çevreye verdiği kir ve zarar Trabzon'a yakışmıyor.

Komple Kaldırılamaz! / Abdurrahman Dikmen

Şehir dışına alsalar daha iyi olur. Şehir genişliyor, tozu pisliği genişliyor ama şehir dışında olsa daha iyi olur. Sahil kesimi olduğundan  orada güzel bir iş merkezi olabilir, o tür şeyler olabiilir.Komple orası kaldırılırsa olmaz,  başka bir yere taşınırsa daha iyi olur sonuç itibari ile ordan ekmek parası kazanan insanlar var.

Tüketim Var Üretim Yok! / Sefa Yazıcı

Trabzon zaten hep tüketim üzerine kurulmuş. Uzun sokağa girince 10 metrede bir dürümcü dükkanı var, Trabzon'da hep tüketim var fakat üretim yok. Kaldırılması değil de taşınması daha iyi olur sonuçta orda  da çalışan insanlar var.

Dağın Başına Kaldırmalılar! / Muhammed Ateş

Yıkılsın çünkü pislik saçıyor arabalarımızı mahvediyor.Arabanın üzerine elimizi sürünce elimize çimento tozu geliyor.Dağın başında, mesela yüksek yerlerde olsun,taşınsın. Orayı yıkıp yolu genişletmelidirler. Trabzon'da en çok trafiğin sıkıştığı yer orası, nüfus arttıkça trafik de çekilmez hale gelmeye başlıyor.Alt yapı yaptık halen yolumuz yok.

Milletin İşi Belli Olmaz ! / Hüseyin Kaya

Onun hakikatten şehir içinden kalkması gerekiyor. Bize yardımcı olmuyor değil, oluyor çimento alacağım zaman yakından alıyorum ama bize  aynı zamanda zorulukta yaşatıyor. Mesela doğum hastanesi burdan ne kadar uzağa taşındı, oraya gidemiyoruz. İsterim ki sağlık teşkilatı yapılsın. Biz de faydanalım. Ama çimentoda lazım olmuyor diyemeyiz. Hiç bir tarafa bir şey diyemeyeceğim.Esasında bu Vakfıkebir tarafına taşınacakdı, Trabzon'da bir kaç kişi dilekçe verdi. Bir kaç kişide yıkılsın diyor. Ben de yıkılsın diyorum ama Trabzon milletinin işinin belli olmayacağının da bilincindeyim.

Orası Değerlendirilmelidir! / Yılmaz Filiz

Şehiri kirletiyor, pislik yapıyor. Değimendere Çömlekçi çimento yüzünden hep batıyor. Orası nerden  baksan 70 bin insana hitap ediyor, orası sağlık merkezi olabilir bir okul yurdu olabilir. Orası bir çok şekilde değerlendirilebilir.

Çünkü Pis... / Mustafa Filiz

Yıkılsın, çünkü pis. Şehire insanlara zarar veriyor. İnsanlar toz duman içinde kalıyorlar. Yıkılacak yere hastane yapabilirler, insanlara zarar değil yarar sağlayan bir yer yapabilirler.

Üzerimize Toz Değil Sevgi Yağsın! / Aşık Garip

Orası kuralacağı zaman Ankara'dan partiden adam geldi, biri kabul etmedi üçü kabul etti. Kabul etmeyen kişiyi yıllar önce öldürdüler. O kişi yıllar önce bugünler için şehir nüfusunun artacağını beyan etmişti. Çimento fabrikasının getirdiği kirin bu insanların ölümüne yol yaratacağını, fabrikanın kurulmaması gerektiğini söylemişti. O zaman oranın çimento fabrikası olarak kurulmasını halk olarak istememiştik şimdide istemiyoruz. Orada hepimiz toz üstündeyiz, sağlımız için oranın yıkılmasını istiyoruz, artık çimento gökten yağmasın! Sevgi yağsın gülücükler yağsın ölüm yağmasın.

İleri Gelen İnsanlar Bilir! / Cabbar Olgun

Şehrin merkezinde hem trafik yönünden hem de çevre kirliliği açısından. Belediye oraya  en uygun ne olacağını ne bilir , ne gerekiyorsa yapar. İleri gelen insanlar bilirler.Yerine dershane veya yurt olabilir.

Çevre Kirliliği Yaratmayan Şeyler Olsun! / Dursun Bayram

Yıkılsın,yerine yurt olabilir. Okul olmaz çünkü şehrin dışında ve yol kenarında. Ama buna benzer halka şehire faydalı, çevre kirliliği yaratmayan şeyler olabilir.

Orası Sosyalleştirilebilir ! / Biral Adanur

Şu günlerde yıkılacağı öne sürülüyor.Şuanda öyle bir proje var. Yerine hastane yapılması söz konusu.Bölgesi açısından hastane yapılması doğru buluyorum. Orada farklı olarak sosyalleşme açısından, tiyatro yıkılacağından ötürü tiyatro da yapılabilir. İhalesi bittiğinden dolayı devredilecek bu nedenden ötürü, projenin gerçekleşmesi söz konusu.

Halk AVM İstemiyor! /İbrahim Sağır

Herşey de insanlara zarar bahşediyor. Çevreye zararlı, içerisinde çimento yapıldığından dolayı her kirliliğe yetiyor zaten. Taşınırsa oradaki çalışanlar için tabi ki daha iyi olur.Kesin bir şey söyleyemem, fakat Trabzon bir avm'yi daha kaldıramaz. Şehir hastanesi yapacaklarını söylüyorlar, her yer şehir hastanesi oldu zaten, fakat hangisi şehirde.

Bir AVM'yi Daha Kaldıramayız! /Yaşar Boz

Yıkılmalıdır, sanırım şehir hastanesi düşünüyorlar eğer olursa çok daha faydalı olabilir. Onun dışında Trabzon büyük bir şehir olmadığı için lütfen Avm yapmasınlar. Biz avmleri kaldırabilecek bir şehir değiliz.Şehirdeki insanların gelir seviyesi belli. Ordaki büyük alışveriş merkezinin çalışmasının sebebi bellidir, öğrencilerin çoğunlukta oldukları bir bölge olduğundan ötürü öğrencilerde harçlıklarını kendileri kazanmayıp ailelerinden aldıklarından dolayı rahatça para harcaya biliyorlar.Hastane gibi faydalı bir şeyler yapsınlar, öğrenci yurdu yapsınlar.