Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nde yapılan genel kurulda konuşan Başkan Ayhan Taflan, Trabzon Faal Emlakçılar Deneği’nin amacının emlakçı esnafının haklarını korumak olduğu kadar vatandaşın da haklarını korumak olduğunu söyledi. Hiçbir meslek kuruluşunda kaydı olmadığı halde ‘emlakçı’ adı altındaki kişilerin yetkisizce veya sorumsuzca kayıt dışı çalıştıklarına dikkat çeken Taflan “Bu şekilde kayıt dışı çalışan kişilerden gerek vatandaşlarımızın gerekse ilgili kurumların zarar gördüğü bilinmektedir. Vatandaşların mükellefiyeti olmayan kişilerden uzak durması hatta tereddüt etmesi halinde kayıt belgesini istemesi gerekmektedir. Tarafların bilhassa vatandaşların kesinlikle yapmış oldukları veya yapacak alış-verişlerde tereddütsüz sözleşme yapmalıdırlar” dedi.

Bu sorunun sadece Trabzon’un değil tüm Türkiye’nin sorunu olduğunu kaydeden Taflan “Bu tür sorunlar Türkiye genelinde de yaşandığı için yaşanan bu sorunların önüne geçebilmemiz açısından geçmiş dönemlerin Bayındırlık ve İskan Bakanları Faruk Nafız Özak ile Mustafa Demir ve şu anki Çevre ve Şehircilik Bakanımız Erdoğan Bayraktar ve Tapu- Kadastro Genel Müdürü ile Emlak Müşavirlik Yasas’ının bir an önce çıkması hususunda görüşmeler yaptık. Sektörel anlamda bir takım düzenlemelerin yapılabilmesi için Ankara’da Tapu- Kadastro Genel Müdürü, Genel Muavinleri ve Hukuk Müşavirlerinin de bulunduğu toplantılar yapılmıştır. Bizlerin istediği düzenlemelerin sağlanması ayakçı diye tabir ettiğimiz mükellefiyeti olmayan kişilerin önüne geçilmesidir. Temennimiz bu uygulamanın İlçe Tapu Müdürlükleri’nde de uygulanmasıdır. Bizler bunlara mukabil Esnaf- Sicil Müdürlüğü, Belediye Zabıta Müdürlüğü’nden kayıt dışı çalışanlara denetimlerin yapılması verile süre içinde mükellefiyetlerini yerini getirmedikleri takdirde cezai işlemlerin yapılamasını talep ettik” diye konuştu.
Trabzon’un kentsel dönüşüm yaşayan önemli bir kent olduğunu vurgulayan Taflan “Şehrimizde yaşanan kamulaştırmalardan dolayı haliyle Tapu Müdürlüğü’nde bir yığılma söz konusudur. Bizlerin de bu kurumlarda çalışan arkadaşların iş yükünü hafifletebilmemiz açısında onlara yardımcı olmamız gerekmektedir. Tapuya gittiğimiz zaman randevu sistemine uymamız ve evraklarımızın eksiksiz ve faaliyet belgesi ile ön satış sözleşmelerini ibraz etmemiz gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Dernek Başkanı Ayhan Taflan, üniversite öğrencilerine ikamet konusunda destek olmak gerektiğini de kaydederek “Öğrencilerimizin her şeyden öte kendi çocuğumuz gibi görmeliyiz. Mezun olup şehrimizden gittikleri zaman kesinlikle şehrimize tekrar gelmeyi düşünmelidirler. Onları barındırmak onlara sahip çıkmak bizlerin birer görevidir. Onları asla küstürmemeliyiz. Şehrimizin en güzel reklamı bilbordlara, dergilere verilen reklam değildir. Şehrimiz de yaşayan öğrencilerimizdir. Öyle bir izlenim bırakmalıyız ki mümkün olduğu kadar şehrimizi ve esnafımızı olumlu şekilde anabilsinler” ifadelerini kullandı.

Yapılan konuşmaların ardından oy kullanma işlemine geçilirken, kullanılan 104 oyun tamamını alan mevcut başkan Ayhan Taflan 3. kez Trabzon Faal Emlakçılar Derneği başkanlığına seçildi. Ayhan Taflan başkanlığındaki yönetim kurulunda Sedat Erten, Ali Haydar Yazıcı, Ali Kaplan ve Mehmet Genç yer aldı.