Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fatih Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Başkanı Doç. Dr. Mustafa Şahin, "Sosyal medya kullanımı sonucunda boşanan kişilerde hem duygusal hem de davranışsal boyutta büyük kayıplar olmasının yanı sıra eşler arasındaki kalitesiz zaman paylaşımı, sorunları da beraberinde getiriyor" dedi.


Doç. Dr. Şahin, yaptığı açıklamada, akademik bir çalışma dolayısıyla sosyal medya kullanımı sonucunda mahkemeye başvurarak boşanmış aile bireyleriyle görüştüklerini ve bununla ilgili bazı veriler elde ettiklerini söyledi.

Bu kişilerin 3 ile 15 yıl arasında evli kaldıklarına işaret eden Doç. Dr. Şahin, "İlk olarak sosyal medyayı günde ne kadar kullandıklarını sorduğumuzda gerek kadınlar gerekse erkekler kendilerinin az kullandıklarını, boşandıkları eşlerinin 4 ile 18 saat arasında internette zaman geçirdiklerini söyledi. Katılımcıların sosyal medya sonucunda boşanmalarında en önemli etkenler ise duygusal, davranışsal ve psikolojik boyut kategorilerinde olduğunu gördük" diye konuştu.

Doç. Dr. Şahin, sosyal medyayı uzun süre kullanan erkek ya da kadınların ilişkilerine karşı duyarsızlaştığını ve çocuklarına dahi zarar verecek boyuta geldiklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Davranışsal boyutta sözel ve fiziksel şiddetin arttığı, özellikle erkeklerin yaptıkları şeyleri inkar etmeleri sonucunda tek çare olarak şiddete başvurduğu görüldü. Erkekler önce inkar ediyor, sonra boşanmamak için yalvarıyor ve üstesinden gelemeyince de şiddet gösteriyor. Kadınlar ise aldatıldığını anladığı zaman 'bu iş bitti' dediklerinde boşanma konusunda daha tutarlı. Sosyal medyada uzun süre vakit geçirildiği için sorumluluklar ihmal ediliyor. Birlik ve beraberlik bozulduğundan dolayı beraber pikniğe ve çarşıya gitmeme, akraba ziyareti yapmama gibi büyük bir kopukluk yaşanıyor."


- "Evde eşim bir takım, biz kızımızla ayrı bir takımdık"

İnternette geçirilen uzun süreli zamanın aile içerisinde kalitesiz bir zaman paylaşımına neden olduğunu ifade eden Şahin, şöyle dedi:

"Boşanmış bir kadın evlerinde iki adet bilgisayar olduğunu, kendisinin kızıyla bir odada bilgisayarda olduğunu, eşinin de farklı bir odada bilgisayarda zaman geçirdiğini söyledi. Aynı kadın, bu durum nedeniyle eşinin adeta bilgisayara kilitlendiğini ve ilişkilerinin tamamen bitme noktasına geldiğini, hayatlarının eşinin odaya gelmesini beklemekten ibaret olduğunu belirtti. Bu gibi yaşanan sorunlar nedeniyle boşanma sürecini başlatan eşlerde büyük psikolojik rahatsızlıkları da beraberinde geliyor. Mesela başka bir kadın katılımcı aldatıldığında sorunu kendisinde arıyor ve bu nedenle depresyona giriyor. Yani hem erkek hem de kadınların psikolojik anlamda yıkıldıklarını görüyoruz."


- Aldatıldıklarını öğrenen eşler

Katılımcıların büyük çoğunluğunun sosyal medya kullanımının aile birlikteliğini tehdit ettiği görüşünü savunduğunu anlatan Şahin, şöyle konuştu:

"Sosyal medya kullanımı sonucunda boşanan kişilerde hem duygusal hem de davranışsal boyutta büyük kayıplar olmasının yanı sıra eşler arasındaki kalitesiz zaman paylaşımı, sorunları da beraberinde getiriyor. Eşlerinin sosyal medyadaki durumunu nasıl fark ettiklerini sorduğumuzda ilginç cevaplar aldık. Eşler, karısı ya da kocası uzun süre bilgisayar başında kalınca meraklandıklarını ve ihanete uğrama şüphesi taşıdıklarını söyledi. Örneğin, eşinin sosyal medyada kendini olduğundan farklı gösterdiğini, ilişki durumunu bekar yaptığını, hiç şiir okumamasına rağmen paylaşımlarda bulunduğunu söyleyen katılımcılarımız oldu. Katılımcılardan biri ise eşinin paylaşım sitesindeki şifresini buluyor ve karşı tarafa yazdığı bütün yazıları okuyor."


- "Sosyal medya çok önemli ama farklı amaçlarla kullanılıyor"

Sosyal medyanın önemli bir değer olmasına karşın yanlış kullanımının aile içerisinde boşanmalara neden olduğunu vurgulayan Şahin, "Amerika'da bir iş başvurusunda kişinin sosyal medyayı nasıl kullandığı referans alınıyor. Hayatımızda bu kadar önemli olan şeyi insanların farklı amaçlarla kullanmaları, aile parçalanmalarına kadar gidebiliyor. Bu süreçte çok sayıda bireyle görüştük. Bazıları bize katılamayacağını belirtti, bazıları ise ikinci bir sorumuz olması halinde bile cep telefonlarını ve adreslerini rahatlıkla verdi. Bu konuyu incelerken insanların konuşamayacağı gibi bir ön yargımız vardı ama bunu katılımcılar yıktı" ifadelerini kullandı.


- "Sosyal medyayı esrarengiz şekilde kullanmamak gerekiyor"

Doç. Dr. Şahin, sosyal medya kullanan eşlere bazı tavsiyelerde bulunarak, şunları kaydetti:

"Sosyal medyayı esrarengiz şekilde kullanmamak gerekiyor. Sosyal medya kullanan eşlerin birbirinden haberdar olması çok önemli. Çünkü bu bir sorun olarak görülüyor ve 'eşim beni kabul etmiyor' algısı oluşuyor. Bu açıdan eşler sosyal medyayı nasıl kullandıklarını birbirleriyle paylaşmalı, Çünkü evlilik bir paylaşım ve bir anlamda düzeni sağlamaktır. O düzen içerisinde evliliğiniz bir anlam buluyor. Evlilik bir rutindir ve bundan zevk almaktır. Rutin ise düşünüldüğü gibi kötü değildir. Rutinde düzen, saygı ve sevgi vardır."