Karadenizli ustalar silah yapımıyla ünlüdür. Bir silah, en az 60 parçadan oluşmasıyla mühendislik harikasıdır adeta.  İşte o ustalardan Hasan Bahadır, Prof. Dr. Celal Baki’nin, 1983’e kadar ithal edilen cerrahi aletler için, ‘Bunları dişinizle bile yaparsınız’ demesiyle üretime başlar. Bu adım, 14 bin tıbbi aleti yapan Bahadır Tıbbi Aletler’i ve bir sektörün doğmasını sağladı .

1950’lerde Trabzon Tonya’da bir silah ustası olarak geçimini sağlayan Hasan Bahadır beşi kız, yedisi erkek 12 evladını daha iyi şartlarda yaşatabilmek için Samsun Limanı’nda iş bulur. Makine geliştirmedeki mahareti, onu kısa zamanda yükseltir. Kendi atölyesini kurar. Türkiye’de üretilmeyen liman makinelerini üretmeye başlarlar.

İthalata bağımlı
1983, onların bugüne ulaşmalarındaki anahtar yıl olur. Kardeşlerden biri hastalanmıştır. Artık üretimde babalarının yanında olan ikinci kuşakla birlikte tedavi için Karadeniz?Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne yol alırlar. Tedaviyi üstlenen Prof. Dr. Celal Baki, Türkiye’de kullanılan yaklaşık 14 bin cerrahi aletin tümünün ithal edilmesinden yakınır. Prof. Baki,  onları kışkırtır.  Çünkü, silah üretimi geçmişi olan aile, 60 incelikli parçayı bir araya getirebilecek kadar maharetlidir.  Oysa, cerrahi makas, en fazla üç parçadan  oluşmakta. Son cümlesi, “Bunları dişinizle bile yaparsınız” olur. Bel fıtığı ameliyatlarında kullanılan bir aletin ağzı kırılır. Tamiri yapabilecek kimse yoktur. İkinci kuşaktan Rıdvan Bahadır, Kerrison isimli aleti tamir eder ama aynısından bir tane daha üreterek Prof. Baki’nin masasına bırakır.
Üniversiteler beğenince...

Hoca, aleti üniversite adına  satın alır. Aldıkları para  iş alanlarını değiştirecekleri kadar caziptir. Başarılarını geniş kitlelere duyurmaları ise yüzyılın beyin cerrahı ve mikrosinir cerrahisinin kurucusu Prof. Dr. Gazi Yaşargil’in onların aletlerini tercih etmesiyle olur. Türkiye’nin sınırlarını çoktan aşarlar. Şirketi bugün yöneten isimlerden Ahmet Bahadır, ABD’den Japonya’ya 86 ülkedeki cerrahların kendi aletlerini kullandıklarını söylüyor.

* 11.500 metrekarelik tesiste 150 kişiyle tıbbi alet üretiyorlar.
* Ürün çeşidi sayısı     14 bine ulaştı.
* Ciroları ortalama     10 milyon dolar.
* İhracatları şimdilik     5 milyon dolar.
* 86 ülkedeki doktorlar onların ürünlerini kullanıyor.

BAŞKALARINI DA TEŞVİK EDİYORLAR
Bahadır ailesi, cerrahi alet üretimini daha güçlü bir sektör haline getirmek için özel bir çaba sarf ediyor. Mesela, fabrikalarında ustalaşmış isimleri,  kendi atölyelerini kurmaları için teşvik ediyor.  Bu yönde 40 girişim söz konusu. İkinci kuşaktan Ahmet Bahadır, bunlar içinde kendi ailelerinden üçüncü kuşağın da olduğunu belirtiyor.