Sözlerine 15 Temmuz sonrası yargı mensuplarının korkusuzca darbecilerin üzerine gitmelerine değinerek başlayan Salih Cora, “15 Temmuz kanlı darbe teşebbüsüne karşı hiçbir korku, baskı ve endişeye kapılmadan, tüm cesaretleriyle; Anayasadan, hukuk devleti ve milli iradeden yana tavır alarak, darbeciler hakkında soruşturmalar başlatarak, darbecilerin üzerine korkusuzca giden yargı mensuplarına teşekkür etmek istiyorum. İnanıyorum ki tarih, onların bu ulvi duruşları ile hatırlayacaktır.” dedi.

Trabzon Millketvekili Salih Cora sözlerini şöyle sürdürdü:
“Demokratik hukuk devleti ve insan haklarının temel güvencesi şüphesiz ki tarafsız ve bağımsız yargıdır. Yargı bağımsızlığı, her türlü etki ve yönlendirmeden uzak, kendi kurum ve kuralları içerisinde adaletin tecessüm etmesi açısından hayati önem taşımaktadır. Hukuk Devletinin korunmasında ve etkinlik alanının genişletilmesinde en önemli görev idari yargıya ve onun yüksek mahkemesi olan Danıştay’a düşmektedir. İdari yargı, “İdarenin her türlü eylem ve işlemleri yargı denetimine tabidir.” Anayasal İlkesi uyarınca, İdari yargı kendi özel kanunlarıyla belirlenen usuller çerçevesinde bu görevi yerine getirmektedir.”

DANIŞTAY HAKKINDA MİLLETVEKİLLERİNİ BİLGİLENDİRDİ
Danıştay hakkında milletvekillerine bilgi veren Salih Cora, “ 1868 yılında Şurayı Devlet adıyla kurulan ve 1924 Anayasası ile de anayasal bir kurum haline getirilen Danıştay; 1961 ve 1982 Anayasalarında da yüksek mahkeme olarak yerini almıştır. Danıştay’ın iki önemli görevi vardır. Bunlardan ilki yüksek yargı mahkemesi olarak, idare ve vergi mahkemelerinden gönderilen kararların temyizen incelemesini yapmak ve ayrıca incelenmesi kendisine ilk derece mahkemesi olarak açılan davalara bakmak; ikinci görevi ise, resmî mercilerin tereddüt ettiği konularda kendilerine görüş bildirmektir.” ifadelerini kullandı.

HÜKÜMETİMİZ YAPTIĞI DÜZENLEMELERLE MESAFE KATETMİŞTİR
AK Parti'nin adalet sistemine ayrı bir önem verdiğini belirten Salih Cora, “AK Parti Hükümetlerinin en önemli gayreti, adını da bu güven müessesesinden alan Adalet sisteminin iyi işlemesi ve vatandaşa güven vermesi adına olmuştur. Bir adalet sisteminin iyi işlemesinin ölçüsü, vaktinde tecelli etmesi ve hakkın sahibine teslim edilmesiyle ölçülür. Bugün adalet sistemimizin temel sorunu yargılamaların maalesef makul sürede tamamlanamamasıdır. Uzayan her işlem yalnızca tarafları değil, esasen doğrudan toplumu da etkilemektedir. Bu kalıtsal sorunların çözülmesi adına hükümetimiz; insan kaynaklarının geliştirilmesi, teknik altyapı sorunlarının çözülerek teknolojik imkanların artırılması ve mevzuatın yeni ihtiyaçlara göre yeniden düzenlenmesi gibi bir çok alanda çalışmalar yaparak ciddi mesafeler kat etmiştir. Danıştay ve Yargıtay’ın üye sayılarının yeniden düzenlenerek verimli bir şekilde çalışabilmesi imkanı getirilmiştir. Adalet hizmetlerinin yürütüldüğü mekanlar iyileştirilmiş ve ülkemiz modern adalet saraylarına kavuşmuş, çağdışı merdivenaltı yargılamalar son bulmuştur. Şüphesiz bu yapılanlar yeterli görülmemekte, ancak gecikmiş bir hakkın teslimini de zaruri görmekteyiz. Danıştay hizmetlerinin görülmesinde yargısal alanda hizmet kalitesini artırıcı çabalar sürdürülerek, evrensel hukuk normları, hukukun üstünlüğü ve hukuk devleti ilkesinin gerekleri doğrultusunda yargılama sürecini hızlı, adil, güvenli ve isabetli şekilde işlemesini sağlayacak, yargıya ulaşılabilirliği artıracak, bilirkişilik müessesesini etkinleştirecek hukuksal ve kurumsal düzenlemelerin yapılması temel politikamızdır. “ dedi.

YARGININ İŞ YÜKÜNÜ AZALTMAK ÖNCELİĞİMİZ
AK Parti'nin yargının iş yükünü azaltmak için önemli çalışmalar yaptığını belirten Salih Cora sözlerine şöyle bitirdi:
“Yargının iş yükünü azaltmak amacıyla alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması öncelik haline gelmiştir. Diğer taraftan hakim ve nitelikli idari personel sayısının artırılarak, yargı mensupları ve idari personelimizin evrensel ölçütlerde etik ilkelerinin düzenlenmesi, bilgilendirilmesi, farkındalıklarının geliştirilmesi, teknik altyapı eksikliklerinin giderilmesi, elektronik ortama ve özellikle yargı organları arasında oluşturulan bilgi ağı UYAP’a taşınmış olan idari yargı hizmetlerinin güvenli şekilde etkin hale getirilmesi önceliklerimiz arasındadır.”