Ziyarette konuşan Türkiye-Pakistan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Muhammet Balta, iki ülke arasında gerçekleşen üst düzey ziyaretlerin, siyasi gelişmelerin mükemmel seviyede geliştiğinin göstergesi olduğunu söyledi. 

Balta, Pakistan'ın karşı karşıya bulunduğu sınamaların üstesinden geleceğine, bölgesinin istikrarlı bir ülkesi olarak kalkınma projelerinde ektin rol oynayacağına inançlarının tam olduğunu dile getirdi. 

Türkiye'nin, Pakistan'ın bu çabalarına destek vermeyi sürdüreceğinin altını çizen Balta, "70 yıldır çözülemeyen Keşmir sorunu, Pakistan ile Hindistan arasındaki iyi komşuluk ilişkilerine sekte vurmakta, Keşmir halkının refahını ve Güney Asya'daki istikrar ve güvenliği olumsuz yönde etkilemektedir. Keşmir'de son dönemde yaşanan gelişmeler bu sorunun çözümünün önemli olduğunu göstermektedir. Keşmirli kardeşlerimizin yaşadığı sıkıntılar ve kontrol hattında artan gerilim bizi endişeye sevk etmektedir." dedi. 

Keşmir'in Hindistan kontrolündeki bölümünde bir askeri üsse yönelik geçtiğimiz dönemde düzenlenen saldırı sonrası doğan kriz ortamı nedeniyle Dışişleri Bakanlığının taraflara telkinde bulunmak amacıyla bir açıklama yaptığını hatırlatan Balta, şöyle konuştu: 

"Sayın Cumhurbaşkanımızın New York'ta, Pakistan Başbakanı Namaz Şerif ile görüşmesinde Keşmir'deki insan hakları ihlalleri konusunda incelemede bulunmak üzere İslam İşbirliği Teşkilatı Dönem Başkanı olarak insiyatif alınacağını bildirmiştir. Keşmir sorununun 17-18 Ekim tarihlerinde TBMM'nin ev sahipliğinde Ankara'da düzenlenecek olan İslam İşbirliği Teşkilatı Üyesi Ülkeler Parlamentolar Birliği 36. İcra Komitesi Toplantısı'nda ele alınması öngörülmektedir. Temennimiz ve isteğimiz siyasi ve insani boyutları olan bu sorunun zaman kaybetmeden ilgili Birleşmiş Milletler kararları çerçevesinde Keşmir halkının meşru talep ve çıkarları dikkate alınarak tüm taraflar için kabul edilebilir bir çözüme kavuşturulmasıdır. Keşmir'deki kardeşlerimizin yaşadığı sıkıntıların artık son bulmasını ümit ediyor bu konuyla ilgili her türlü desteği vereceğimizi buradan ifade etmek istiyorum." 

Pakistan Parlamentosu 24. Dönem Lahor Milletvekili Pervez Malik de iki ülke arasındaki ortak paydalardan birisinin de parlamentoların dostluk grubu başkanlığını iki tarafında yapıyor olması olarak değerlendirdi. 

Keşmir'de yaşanan sorunları dünya ülkelerinin başkentlerinde dile getirmek amacıyla özel temsilci olarak görevlendirildiklerini vurgulayan Malik, "Türkiye'nin, Keşmir konusunda her forumda net bir tavır takınıyor olmasından dolayı teşekkürlerimizi sunuyorum. Türk Dışişleri Bakanlığının son zamanlarda yaptığı açıklamalar bizler için cesaret verici. Keşmir konusundaki beyanları tamamen kabul alanımızda. Keşmir'de insan hakları ihlalleri her türlü sınırı aştı. Hindistan ise yaşanan sorunun kökten çözümünü sağlamak yerine insan hakları ihlallerini daha da derinleştirecek eylemler yapmakta. Keşmir halkı her türlü yaşam ve yardım hakkından mahrum kalmış durumda." diye konuştu. 

Keşmir sokaklarında Hindistan'a yönelik protestoda bulunan herkesin kafasından vurulduğunu belirten Malik, Hindistan silahlı kuvvetlerinin bu insanları durdurabileceği tek yolun bu olduğunu savunduğunu kaydetti. 

Hindistan ordusunun Keşmir'deki mevcudiyetini her geçen gün genişlettiğinin gözlemlendiğini aktaran Malik, ölümlerin son dönemde arttığını ve bu kurşunların özgürlük savaşçılarını hedef aldığını dile getirdi. 

Bölgede ciddi tıbbi bakım ihtiyacı olan kişi sayısının arttığına işaret eden Malik, "En acı ve üzücü yanı da Hindistan, insan hakları kuruluşlarının bu bölgede yapmak istediği incelemeleri engellemesidir. Çok endişeliyiz bu konuda. Nerede olursa olsun bu şiddet olaylarının durdurulması bizim ortak sorumluluğumuz. Türkiye'nin Keşmir konusunda olumlu yaklaşımından dolayı bir kez daha teşekkür ediyoruz." diye konuştu. 

Pakistan Parlamentosu Milletvekillerinden Muhsin Şah Navaz Ranja ise Keşmir'deki durumun gerçekten ciddi boyutlara ulaştığını söyledi. 

Bölgede 1989 yılından bu yana hayatını kaybeden insan sayısının 100 bini bulduğunu ifade eden Ranja, 10 bin kadının Hindistan askeri kuvvetleri tarafından tecavüze uğradığını da iddia etti. 

Hindistan'ın son dönemde çıkardığı kanunlar çerçevesinde sorgusuz sualsiz gözaltına alınan bir kişinin 2 yıl cezaevinde tutulabilmesine olanak sağladığının altını çizen Ranja, "Hindistan Keşmir konusuna iç mesele olarak bakıyor. Bizim Hindistan'da terör yaptığımızı iddia ediyor. Pakistan'ın hiçbir komşusuna yönelik bu tür iddiaları kabul etmesi mümkün değil. Ama Hindistan dünyanın dikkatini başka yöne çekmek için bu iddialarda bulunuyor. Dolayısıyla Türkiye'den beklentimiz, bu halkın kendi iradesini kullanabilmesine destek vermesidir. Keşmir'in işgal altından çıkması için destek istiyoruz." diye konuştu.