Kısa adı TRAC olan Kamu Yararına Çalışan Derneklerden sayılan Telsiz ve Radyo Amatörleri Cemiyeti Trabzon Şubemiz, üçüncü kez gerçekleştirdiği Yüksek İrtifa Balonu ile gönderilen Haberleşme Sistemi deneyinde büyük bir başarı elde etti.

Konuyla ilgili www.61saat.com ’a açıklamalarda bulunan TRAC Genel Başkan Yardımcısı Hüdaverdi güneş Türkiye’de ilk defa TRAC Trabzon Şubesi tarafından 2007 yılında Yüksek irtifa balonu yardımıyla bu deneyin gerçekleştirildiğini belirterek 61saat.com a şu bilgileri verdi, “Yakın uzaya gönderilen Elektronik haberleşme sistemi deneyi 2010 yılında tekrarlanmış ancak her iki deneyde sistem Karadeniz ortalarına inerek kaybolmuştu. Ülkemiz ve Çevre Ülkeler arasında 1,5 ile 2,5 saat zaman zarfı içerisinde Balon ile gönderilen ve bir tür Uydu olan bu sistem üzerinden deneysel haberleşme yapılmış ve APRS dediğimiz otomatik koordinat bildirme sistemi yardımıyla izlenmişti. Amatör Haberleşme Uydularının temelini oluşturan bu tür Deneysel çalışmalar Dünyanın bazı ülkelerinde yapılmaktadır.


25 Temmuz 2012 tarihinde Gümüşhane ve Erzincan arasında yapılan ve daha önceki sistemlere nazaran daha gelişmiş bir sistem Yüksek İrtifa Balonu ile Yakın uzaya gönderilip Video ve Fotoğraf çekimleri yapılarak APRS dediğimiz Automatic Position Reporting System sayesinde, Yükseklik, Hız, Isı, Voltaj bilgisi ve Koordinat bilgilerini anlık olarak izleyebilme imkânı bulunmuştur.

Kısa adı TRAC olan Telsiz ve Radyo Amatörleri Cemiyeti Trabzon Şubesi teknik ekibi tarafından geliştirilen bu Deneyin 1962 yılında kurulan Derneğimizin 50. Kuruluş Yılına Denk gelmesi ayrı bir önem taşımaktadır. Çalışma öncesi titizlikle yapılan Rüzgâr ve Hava harekâtları hesaplamalarına dayanarak Erzincan’ın Başköy mevkiinden Atmosfere bırakılmış, 3 saat 45 dakika süren yolculukta 26000m yüksekliğe ulaşan balon patlayarak geri inişe geçtiğinde paraşütü açılmış ve Bayburt yakınlarında 1600m yüksekliğinde bir dağın tepesine yumuşak iniş yapmıştır. Tüm sistem istenildiği şekilde çalışmış ve APRS Sistemi sayesinde sürekli izlenerek indiği yerden alınmıştır.



Teknik sorumluluğunu TRAC Trabzon Şubesinin üstlendiği bu çalışmada TRAC Artvin ve TRAC Erzincan Şubeleri de destek vermişlerdir. Trabzon Ofroad Kulübü arama çalışmalarına bir aracı ile katılmış, Trabzon Havacılık Kulübü ile Sistemin Paraşütünü inşa etmiştir. Böylece Sivil toplum örgütleri arasındaki dayanışma ve ortak harekât edebilme gücünün güzel bir örneği sergilenmiştir.

Bu deney Yüksek irtifa balonu ile Elektronik Haberleşme ve yer tespit sistemi Yakın Uzaya Gönderilmiş ve Başarı ile geri inişi gerçekleştirilerek, indiği alandan hiç hasara uğramadan alınmıştır.

İŞTE YAKIN UZAYDAN ÇEKİLEN FOTOĞRAFLAR