En önemlisinin Trabzon'un fethiyle ve Fatih'in komutanı Gedik Ahmet Paşa'nın Kırım sahillerini Osmanlı topraklarına katmasıyla Karadeniz'in bir Türk gölü haline geldiğini ifade eden Gümrükçüoğlu, şöyle devam etti:

"1783 yılında Kırım sahilleri Çarlık Rusya tarafından işgal edilinceye kadar Karadeniz üç asırdan fazla Türk gölü olma özelliğini muhafaza etmiştir. Fatih'ten sonra Trabzon Osmanlı Devleti'nin doğudaki en önemli sancağı durumuna gelmiştir. Tarihimizin en itibarlı şahsiyetlerinden, büyük devlet adamları Yavuz Sultan Selim Han'ın valilik yaptığı, Kanuni Sultan Süleyman Han'ın doğup büyüdüğü Trabzon, tarihindeki bu önemini hala devam ettirmenin şerefini taşımaktadır. Tarihi ticaret yolu olan İpek Yolu'nun Karadeniz'e çıkış noktasında bulunan Trabzon'umuz, Orta Asya Cumhuriyetlerinin özgürlüğe kavuşmasından sonra eski itibarını kazanma noktasına gelmiştir. İnşallah dün olduğu gibi bugün de Trabzon, ülkemizin en önemli ticaret merkezlerinden biri haline gelecektir. Gayret ve çalışmalarımız bu istikamettedir."

Trabzon'un tarihiyle barışık, ecdat değerlerine saygılı ve bu değerlerine sahip çıkan yönetimlerle tarihteki ihtişamına kavuşacağını, siyasi, iktisadi ve içtimai yönlerden hak ettiği seviyeye ulaşacağını kaydeden Gümrükçüoğlu, Trabzon'un, Türkiye'nin bölünmez bütünlüğünün teminatı olduğunu ve Trabzon'a hizmetin kendileri için onur olduğunu belirtti.