Mahmut Goloğlu, Mazhar Şener, İhsan Orhun ve Yusuf Kamil beylerden oluşan cemiyet kurucuları Atatürk tarafından Dolmabahçe Sarayında kabul edilirler.

Cemiyetin üye sayısı zaman içinde önemli ölçüde artmıştı. Kurucumuz Sebahattin Kundupoğlu, Mahmut Goloğlu, Bedir Rahmi Eyüboğlu, Kazım İsmail Gürkan ve İhsan Hamami gibi Trabzonlu gençler 1946 yılında yukarıda bahsedilen cemiyetten ayrılarak 1946 yılında “ Trabzon Liselerinden Yetişenler Cemiyet’ni “ kurmuşlardır. Cemiyet önemli çalışmalara imza atarak Trabzon’un kurtuluş gününü gündeme getirmiş, bununla ilgili bilinen ilk kutlamayı Eminönü Halkevinde gerçekleştirmiştir. Cemiyet bir yurt binası yaparak yüksek öğrenim tahsili yapmak için İstanbul’a giden öğrencilerin önemli bir eksiğini gidermiş ve halen daha gidermeye devam etmektedir.

Cemiyet kurucularından Sebahattin Kundupoğlu yüksek öğrenim tahsilinden sonra Trabzon’a döndüğünde 1953 yılında cemiyetin Trabzon Şubesini kurmuştur. İstanbul’daki merkezle yürütülen ortak çalışmalar neticesinde ilimizin kültür sanat ve sosyal hayatına önemli kazanımlar sağlanmıştır. Ankara ve İstanbul Üniversiteleri ile yürütülen ortak çalışmalar neticesi ilimizin fetih tarihi 26 Ekim olarak tespit edilerek ilk fetih kutlama törenleri dernek tarafından organize edilmiştir. Müzik alanında ses yarışmaları, Halk-Türk müziği koro çalışmaları, caz orkestrası ve kısa sürelide olsa tiyatro çalışmaları hep ilk kez cemiyet tarafından organize edilmiş ve bu alanda önemli sanatçılar yetiştirilmiştir.

Cemiyetin Trabzon şubesi merkezle yapılan görüşmeler neticesinde fesih edilmiş ve 1988 yılında Sebahattin Kundupoğlu ve arkadaşları tarafından  “ Trabzon Liselerinden Yetişenler Kültür ve Dayanışma Derneği “ kurulmuştur.

Yukarıda açıklamaya çalıştığımz tarihi kronolojiye dayanarak derneğimizin kuruluş yılını 1936 olarak kabul etmekteyiz. Çünkü kuruluş amacı, kurucular ve gerçekleştirilen faaliyetler, Trabzon’a kazandırılan sosyal ve kültürel değerler  hep birbirinin devamı olmuş ve  bir önce yapılanlar daha sonraki yöneticiler tarafından geliştirilmesi gereken miras olarak görülmüştür.

Bu nedenle içinde bulunduğumuz 2016 yılı kuruluşun 80.yılına tekabül etmektedir. Yönetim kurulumuz bu yılı başlıkta belirttiğimiz isimle kamuoyunun bilgisine sunacağımız kutlama programı çerçevesinde kutlama amacındadır. Kutlamalar iki bölüm halinde Mayıs ve Kasım aylarında gerçekleşecektir. Yapacağımız kutlama etkinlikleri kuruluşunun 61.yılını kutlayan KTÜ ile Kültür ve Turizm bakanlığı katkılarıyla organize edilecektir. Kendilerine teşekkür ediyoruz.

Bu yıl aynı zamanda derneğimizin ana kurucusu olduğu ve derneğimizle aynı adı taşıyan Vakfımızın kuruluşunun 25.yılı. İlköğretim çağındaki öğrencilere burs, kırtasiye ve diğer çeşitli yardımlarla faaliyetini sürdüren vakfımıza başarılı nice yıllar diliyoruz.

 

Bugün yani 02 Mayıs derneğimizin başlangıçtan beri tüm aşamalarında yer alan,50 yılı aşkın süre başkanlığımızı yapan Trabzon’un sivil toplum hayatı öncülerinden Sebahattin Kundupoğlu abimizin ölüm günü. Yaptığı büyük hizmetlerden dolayı kendisini rahmetle anıyoruz. Bu toplantı sonrası kendisini kabri başında ziyaret ederek onu ve onun nezdinde derneklerimize emeği geçip hayatta olmayanlara şükranlarımızı sunacağız.

Bu açıklamalar vesilesi ile 1936 yılından bugüne kadar kurulan derneklerde görev yapan, katkı sunan, özverili çalışmalar yaparak bugünlere ulaşmamızı sağlayan, bizlere önemli bir kültürel miras bırakan büyüklerimizden vefat edenleri saygı ve minnetle anıyor yaşayanlara sağlıklı nice ömürler diliyoruz. Yine faaliyetlerimizin gerçekleşmesinde maddi manevi katkıları olan tüm kişi ve kurumlara teşekkür etmek bizim önemli ve öncelikli görevimizdir diye düşünüyoruz.

Derneklerimizde emeği geçen, çalışmalara katkı veren, yöneticilik yapan ,içimizden yetişip  toplumun önemli kesimlerimde görev yapan, halen hayatta olan tüm arkadaşlarımızı abilerimizi ve tüm halkımızı tamamı ücretsiz olarak gerçekleştirilecek olan etkinliklerimize davet ediyoruz.