www.61saat.com imtiyaz sahibi Erhan Esaspehlivan, Yayın Danışmanları Ali Savaş ve Levent Ustabaşı, Haber Müdürü Serkan Kılınç ve İdari İşler Sorumlumuz Tayfun Çöpcü'nün katıldığı kahvaltılı toplantının ev sahipliğini Şube Başkanı Hanefi Mahitapoğlu, Başkan Yardımcısı Ali Kaan, Basın ve Halkla İlişkiler Komisyon Başkanı Cihan Bıyıklıoğlu ve şube yöneticisi Ömer Muhçu yaptı.

Kahvaltı esnasında MÜSİAD Trabzon Şube Başkanı Hanefi Mahitapoğlu ile Trabzon’un geleceğini ve sorunlarını da konuştuk.
Trabzon'un kurtuluşunun turizmde olduğunun altını çizen Mahitapoğlu şöyle devam etti,

PROJELERİN ADI VAR KENDİSİ YOK

Trabzon kendi iç sorunlarını çözmesi gerekiyor. Dışarda herkes Karadeniz’i Turizim bölgesi bilir. Özellikle Trabzon’u. Turizm teşviklerinden istifade edemedik ve bunuda seslendiremedik. Trabzon’da turizm ile ilgili mega projeler yapıldı. Trabzon Milletvekilimiz o zamanki bakanımız Sayın Faruk Özak bir otelde tanıtımını yapmıştı. Yaylaları birbirine bağlayacak muhteşem bir projeydi. Fakat hayata geçmedi. Mega projler ne yazık ki Karadeniz’de tavan oluşturmuyor. Bunlara devlet yada uluslararası destek gerekiyor. Bence Karadeniz’de turizm daha mikro projeler üzerinden değerlendirilmeli. Yöresel teşvikler oluşturmamız lazım. Gerçi Türkiye teşvik sistemleriyle bunu aşmaya çalışıyor ama bunun rehberlik ayağının daha da geliştirilmesi lazım. Yeterli konaklama tesisi yok. Konaklama tesislerinin sayıslarının artıırlması için yeterli girişimler yapılmıyor. Yapılan girişimlerden bugüne kadar sonuç alınan yok. Mesela Al Ruban’ı merakla bekliyorum. 2 yıldır ihalesi yapıldı ama bir çalışma başlamadı, ruhsat alınmadı. Biz şehir olarak bundan tatmin değiliz. Biz yabancıların bu şehre gelmesini istiyoruz. Onlarla birlikte buraya bir potansiyelde gelir. Ortadoğulu bir yatırımcının burada olmasıda bölgesel değerlere baktığınız zaman doğru bir mantık. Ama önmli olan sonuç alabilmektir. Zaman su gibi akıp gidiyor ve biz kaybediyoruz. 2 yıldır otel başlamadı. Turist geliyor, dolaşıyor kalacak yer bulamayınca başka illere gidiyor. Büyük turlar konaklama tesisi yok diye tur düzenliyemiyor. Bir saniyenin bile bizim için çok önemi var. Şehir planlamasının bu anlamda gözden geçirilmesi lazım”.

BATUM TRABZON’A ALTERNATİF Mİ?

Özellikle Sarp sınır kapısından Batum’a Nüfus kağıdı ile geçiş uygulmasının devreye girmesiyle turist sayısında azalma olacağı yönündeki endişeleri de Mahitapoğlu şu şekilde değerlendirdi; “Modern kentleri dünyanın her yerinde ararsanız bulursunuz. Ama dağı, dereyi, yaylayı, sisi, yeşili, vadiyi bulamazsınız. Siz zannediyor musunuz ki Batum’da insanlar tatil amaçlı gidince otellerin altlarında kumar oynamaya gidiyor veya lüks otelleri görmeye gidiyor. İnsanlar doğal hayatla yüzleşmek istiyor. Bu bizde var. Bizim sorunumuz, turistleri misafir edecek orta ölçekli konaklama tesisis olmayışı. İkinci bir sorunumuz bizim rehberleimizin bölgemiz hakkında yeterli sosyal ve kültürel bilgisi yok. Karadeniz’in tarihi ve sosyal yapısını bilmiyorlar. Hepimiz yurtdışı gezilerine katılıyoruz. Mesela Mısır’a gittiğiniz zaman size Firavunları anlatıyor, tarihsel geçmişini önemini anlatıyor, Nil Vadisinin Mısır içersindeki etkisini anlatıyor. Sonra piramitleri gezdiriyor ve anlatıyor. Ama Trabzon’da rehberler, şurda deniz var şurda dağ var şurda manastır var deyip geçiyor.”





YETERLİ VE ETKİN TUR REHBERİ OLMAYIŞI BÜYÜK SORUN

Tarihimizi olduğu gibi yansıtabilsek sorun yaşamayacağız diyen MÜSİAD Trabzon Şube Başkanı Mahitapoğlu sözlerini şöyle sürdürdü, “Rehberin Ayasofya’nın geçmişini, tarihini, Cephanelik’in geçmişteki konumunu anlatması gerekiyor. Bizim böyle rehberlere ihtyacımız var. Yabancılar nerde hangi eserle karşılaşacağını biliyorlar. Bizde bilmeliyiz.

Cephanelik yapılırken 2 turist geldi. Burası ne dediler Cephanlik dedik. Hayır burası kilise dediler. Yabancılar bizim kültürel varlıklarımız bizden iyi tanıyorlar, biliyorlar. Tarihi olduğu gibi yansıtalım.
Ben gurula söylüyorum. Mesela Cephanelik, Fatih Sultan Mehmet zamanında Trabzon fetih edildiğinde onarılarak hıristiyanlara verilmiştir. Bu anlamda tarihimiz çok zengindir. Yani burada atalarımız tarihi kültürel varlıkları korumak için o yapıları o insanlara vermiştir. Sümela2nın tarihçesi kitabelere baktığınızda M.S 2. Yüzyıla kadar iner. 2. Yüzyıldan bugüne kadar o yapı varlığını koruyorsa, bu coğrafyada yaşayan insanların birbirne göstermiş olduğu hoşgörüden ve kabulden geçer. Bunlar birer zenginliktir ve bize çok şey kazandırır. Ama diyorumya, tur operatörleri bunları bilmiyor, yeterli ve etkin değiller. Şöyle bir bakın şehre, eski bir şehir, çarpık kentleşmenin olduğu bir şehir. Bir taraftan modernleşmeye çalışan bir şehir. Bu şehrin göstermeyle, gezdirmeyle beğenilmesi, beğendirilmesi zor. Bir gideni bir daha getiremezsiniz bu şehre. Anlatmak, tanıtmak, tarih ile yüzleştirmek lazım gelen misafirleri.”

AYASOFYA'DA NAMAZ KILINMALIDIR
Ayasofya konusundaki düşüncelerinden de bahseden Mahitapoğlu, "Turizm açısından tarihi öneme sahip değerli bir eserdir. Namaz kılınması noktasında ben Osman Padişahı Fatih'in fetih namazını kıldığı o dönemi baz alıyorum ve diyorumki: Burada namaz kılınmalıdır" dedi.



KANUNİ BULVARI TRABZON’A YETMEZ

Bu şehre orta ölçekli yatırımcının da gelmesi gerektiğinin altını çizen MÜSİAD Trabzon Şube Başkanı Hanefi Mahitapoğlu, “ Mutlaka bu şehre yatırımcınında gelmesi lazım. Ama buraya yatırımcının gelmesi için Güney Çevre yolunun en kısa sürede başlaması lazım. Kanuni Bulvarı bu şehre yetmez. Hem onun etrafı konut alanı ilan edilir. Trabzon teknolojiye uzak. Nakliye büyük etken. Bu nedenle orta ölçekli yatırımcı diyorum. Toplummun ihtiyaçları ile Pratik ne kadar çakışıyor bunu görmek lazım. Arsin OSB ciddi bir sanayi kuruluşunu kaldıracak potansiyele sahip değil. Büyük ölçekli bir yatırımcı hammaddeden, pazardan uzak bir yere gelmez, gelirse zarar eder. Trabzon bir sanayi şehri olsa bu yollar bu yatırımları kaldırmaz. Daha Değirmendere’de Reşadiye’de bugün tıkanıyoruz. Hala bunları çözemedik.

Şehir büyüyor. İnsanların standartları arttı. Sahilyolu planlandığında o dönem sahilden ayda 70 bin araç geçerdi şimdi günde 100 bin araç geçiyor. Bu konuştuklarımızı herkes biliyor konuşuyor ama çözüm yok.

Projelerin acilleştirilmesi gerekiyor” dedi.

KTÜ VE TRABZON BELEDİYESİ İLE İŞBİRLİĞİ HALİNDEYİZ

Mahitapoğlu Trabzon’da birşeyler yapmak için sürekli istişare yaptıklarını belirterek, “Biz Trabzon olarak akademik akıldan yeteri kadar faydalanamadık. Şehri analiz edip, burada yatırımcıya rehberlik edecek bir yapı bekliyoruz KTÜ’den. KTÜ ile işbirliği halineyiz, KTÜ Rektörü Süleyman Baykal ile görüştük çok iyi karşıladı. Bize dönüş yaptı ve bir koordinatör atadı. Şimdi KTÜ ile işbirliği halinde neler yapabiliriz, onlara 12 maddelik uyarılarda bulunduk. Onları hayata geçirmek adına çalışacağız.





Belediye ile de sıcak diyaloglarımız var. Mesela biz son yerel seçimler öncesi bir proje yarışması yaptık. Bu yarışmada ortaya çıkan projelerin yarısı Trabzon Belediyesi tarafından 61 Projede kullanıldı. Ne mutlu bize. Trabzon'u daha yaşanılabilir bir kent yapmak için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz ve bu konuda biz de sivil toplum örgütü olarak fikirlerimizi söylüyoruz. Bu noktada Büyükşehir ve Trabzon adlı bir çalışma yapıyoruz. Bu çalışmamızı da yakında açıklayacağız" dedi.
Keyifli sohbetin ardından MÜSAD Trabzon Şube Başkanı Hanefi Mahitapoğu ve yöneticileri MÜSAD’ın bir STÖ’nün tüm iytiyaçlarını karşılayacak VIP seviyede dizayn edilmiş yeni binasını
www.61saat.com ekibine gezdirdi. 61saat.com ekibi nazik davetlerinden ötürü MÜSİAD Başkanı ve yöneticilerine teşekkür etti. Trabzon iş dünyasının zirvedeki isimlerinin medya ile bululması hatıra fotoğafı ile noktalandı.