Karadeniz Teknik Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu’nda gerçekleştirilen törene Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, TURSAB Doğu Karadeniz Yürütme Kurulu Başkanı Suat Gürkök, KTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hikmet Öksüz, İl Emniyet Müdürü Murat Köksal, İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Salih Rakıcı ile kamu kurum yöneticileri, turizm sektör temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

            Vali Öz, “Turizm bacasız sanayi gibidir. Ülkelerin, kalkınması ve gelişmesi için en temel stratejik hedeflerden birisidir. Hem Karadeniz bölgesi, hem de Trabzon, son yıllarda gerek küreselleşmeyle, gerek ekonomik ve siyasi istikrarla, vatandaşlarımızın da ekonomik gücünün artmasıyla turizm sektöründen önemli pay almaktadır.

            Trabzon’u geçtiğimiz yıl ziyaret eden turist sayısı 2 milyon 700 bin civarındaydı. Bu yılın ilk dört ayına göre yaklaşık yüzde 18’lik bir artışın olduğunu görüyoruz. Kruvazör turizm konusunda da yüzde 35’lere varan bir artış söz konusu. Kamu olarak turizmin altyapısını geliştirecek çalışmalar yapıyoruz. Ulaşımda bir sıkıntımız yok. Yeşilyol projesiyle turizm açısından önem arz eden yayla bağlantılarımızı doğal ortama uygun yaparak turizm destinasyonumuzu geliştirmeye çalışıyoruz. Havalimanımız çok etkin çalışıyor. İkinci pistle ilgili proje çalışmalarımız da devam ediyor. Turizm altyapısını güçlendirmek için mevcut kültür değerlerimizi restore ederek turizmin hizmetine sunma konusunda önemli çalışmalar yapıyoruz. Tarihi kültür varlıklarımızı geliştirme konusunda da çalışmalar var. Ortahisar, Sumela Manastırı, tarihi konaklar, kızlar manastırı gibi değerlerimizin restorasyon projesiyle ilgili çalışmalar devam ediyor. Uzungöl önemli bir turizm destinasyonu. Koruma amaçlı imar planı onaylandı. İmar kirliliğine izin vermeyeceğiz. Sokaktaki çirkin görüntüleri ortadan kaldıracağız. Oraya kongre ve kültür merkezini de kazandırmayı planlıyoruz. Sera gölü ile ilgili de uygulama projemiz var.

            Özel sektörümüze bu konuda gayret düşüyor. Konaklama ve diğer hizmet sektöründe belli bir kapasiteyi yakaladık. Ama yeni yatırımlara ihtiyacımız var. Turizmde hızlı gidiyoruz. Altyapımızı da buna uydurmamız gerekiyor. Trabzon’da turizmi geliştirmek için el birliği ile gayret göstereceğiz” dedi.

            KRUVAZÖR TURİZMİ DENİNDE AKLA TRABZON GELİYOR

            TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, “Turizm çok önemli ancak şehrin ekonomisi sadece turizmle değil diğer alanlarda da adımlar atılmalıdır. Trabzon dünyada yaşayan en eski şehirlerden bir tanesidir. Bu bizim için iyi bir zenginliktir. Turizm altyapısı da güçlü olan Trabzon bu zenginliğini iyi kullanmalıdır. Şehirde güzel bir birliktelik oldu. Turizm alanında gayretli çalışmalar var. Bölgemizde ve ilimizde turizme biraz farklı bakmamız lazım. Kongre merkezi ve otellerin yapılması önemli. Uluslar arası kongreleri şehrimize almamız lazım. Kongre merkezlerini burada kurarken bunun devamı yönünde de çalışmalarımızı sürdürmemiz lazım. Kruvazör turizmle ilgili fuarlara katıldı. Artık dünyada kruvazörle ilgili bir şey konuşulduğu zaman akla ilk Trabzon gelmektedir. Kruvazör turizmin önemi gelen turistin kısa kalması ama çok para bırakmasıdır. Girişimcilerimize bu alanda çok görev düşüyor. Trabzon’daki girişimciler sürekli dışarı açılmalı. Turizmden katkı almanın yolları mutlaka araştırılmalıdır.

            TRABZON BÖLGENİN PARLAYAN YILDIZIDIR

            İl Kültür ve Turizm İl Müdür vekili Salih Rakıcı, “Trabzon zenginlikleriyle bölgenin parlayan yıldızıdır. Turizm bütün sektörlerin ortak hedefi olmalıdır. İlimizde turizm bilincinin oluşması ve ciddi ekonomik potansiyelinin gelişmesi en büyük arzumuzdur. Turizmi bütün yıla yaymak, turistlerin harcama miktarlarını arttırmak için gayret gösteriyoruz” dedi.

            TURİZM SEKTÖRÜ BÖLGEDE İLK SIRADA

            TÜRSAB Doğu Karadeniz Yürütme Kurulu Başkanı Suat Gürkök, “Ülkemizde turizm gelirleri vazgeçilmez gelir kaynaklarındandır. Bu gelirler dış ticaret açığının kapanmasında ve milli gelirin artmasında hayati öneme sahiptir. 2013 yılında ülkemize gelen turist sayısı 34 milyona ulaşırken elde edilen gelir 32 milyar dolardır. Türkiye, turizmde dünyada ilk 10 arasında olup, her geçen yıl daha yukarıya çıkmak için emin adımlarla yoluna devam etmektedir. Bölgemizin sahip olduğu zenginlikleri ve coğrafi konum itibariyle 40 yıldır olduğu gibi geleceğin en önemli sektörünün turizm olacağına inandık. Turizm sektörü bölgemizde ilk sıraya yükselmiştir. Trabzon’un dünya turizminden aldığı pay sürekli artmaktadır. Bunu daha da arttırmak için toplumun tüm kesimleriyle ortak hareket etmemiz gerekiyor” dedi.

            TRABZON POTANSİYELİNİ İYİ KULLANMALI

            KTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hikmet Öksüz, “Trabzon tarihte çok önemli yere sahip bir şehir. Bulunduğu konum itibariyle insan yaşamına çok elverişli bir mekan. Yeşiliyle, mavisiyle, denizi ve yaylalarıyla doğal bir turizm alanıdır. Trabzon’un bu potansiyelini iyi değerlendirip turizmi geliştirmemiz lazım. Trabzon her geçen gün yapılan yatırımlarla turizm şehri olmaya başladı. Bölgemizde turizmi daha ileri noktalara getirmemiz için gayret göstereceğiz” dedi.

            Konuşmaların ardından program verilen kokteyl ve folklor gösterileriyle sona erdi