Seminerin açılışında Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Yücel, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Karakuş, Türk Patent Enstitüsü Markalar Daire Başkanı Elif Betül Akın, Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Ağı (YÜCİTA) Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, ortak paydaşlar, akademisyenler, oda-borsa temsilcileri ve çok sayıda davetli yer aldı. Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır coğrafi işaretlerin yerel kalkınma hamlesi olduğunu belirterek ülkemiz için de büyük önem taşıdığını vurguladı.
 
YÜCİTA Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu da coğrafi işaretlerin ülkemiz, üreticimiz, doğal kaynaklarımız ve kültürel varlıklarımızın korunabilmesi, kaliteli ürün satarak uluslararası rekabet gücümüzün artırılması ve dünya ekonomisinde yer alabilmemiz için önemli olduğunu vurguladı.
 
“3 BİNDEN FAZLA YÖRESEL ÜRÜN VAR”
 
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Karakuş ise, Türkiye'de 3 binden fazla yöresel ürün olduğunu, TOBB olarak coğrafi işaretleri çok önemsediklerini ve bu bağlamda da tüm oda ve borsalara eğitimler verdiklerini söyledi.
 
“6 AĞUSTOS 2017’DE TÜM RAFLARDA YEREL ÜRÜN ZORUNLU OLACAK”
 
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Yücel de, “Bizim için coğrafi işaret demek: kalkınmak, refah, zenginlik demektir. Tüketicilerimizin yerel ve doğal ürüne ulaşmasını hedeflemekteyiz. 6 Ağustos 2017’de tüm marketlerdeki raflarda yerel ürünlerin yer alması zorunlu hale gelecek" dedi.
 
Yücel ayrıca vatandaşın manavlarda, marketlerde, AVM'lerde, pazarda sebze, meyve satın alırken ürünün künyesini mutlaka sorması gerektiğini vurgulayarak, “Kısa sürede coğrafi işaretli ürünlerde de künyenin yer almasını sağlayacağız” dedi. 
 
Daha sonra "Türkiye ve Diğer Akdeniz Ülkelerinde Coğrafi İşaretler: Gelişme Eğilimleri, Sorunları ve Beklentiler" konulu seminer Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Seminerde Belçika'dan Branka Tome, Origin temsilcisi Abdelwahed Aazoum, CIHEAM/IAMM Genel Sekreteri Jean Paul Pellissier ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) adına Ayşegül Akın, “Coğrafi işaretler alanında uluslararası son gelişmeler" konusunda bilgi verdi.