Giresun’da Türkiye’nin en büyük kemençesinin sergilendiği, bu enstrümanın yapılışının gösterildiği sanatçıların dinleti sunduğu ‘Kemençe ve Kültür Parkı, turistlerden yoğun ilgi görüyor.

Giresun’da Türkiye’nin en büyük kemençesinin sergilendiği, bu enstrümanın yapılışının anlatıldığı ve yöresel sanatçıların dinleti sunduğu ‘Kemençe ve Kültür Parkı’ turistlerin ilgi odağı oldu. Türkiye’nin çeşitli illerinden Giresun, Trabzon ve Rize’ye turistik gezi gerçekleştiren tır otobüslerinin Karadeniz sahil yolundaki uğrak noktası haline gelen Görele ilçesindeki parkta, “Karadeniz” denilince akla gelen ilk enstrüman olan Kemençe tanıtılıyor. Parkta 5.80 metrelik kemençeyi inceleyen turistler, kemençe müzesini de gezip, çalgının yapım aşamaları hakkında da bilgi sahibi oluyor. Buraya gelen ziyaretçiler, kemençe sarın alma şansını da bulabiliyor. İlçe Belediye Başkanı Tolga Erener, kemençenin ana vatanı Görele’de kültürün yaşatılması ve tanıtılması amacıyla Kemençe ve Kültür Parkı inşa edildiğini söyledi. Tarihi kaynaklarda “ kemençenin dünyaya Görele’den yayıldığının” yer aldığını anlatan Erener, “ Gerçekten çok sayıda eserimiz ve sanatçımız var. Kemençe denilince akla Görele geliyor. Bizde onu tüm dünyaya tanıtabilmek için parkı bütün insanlığın hizmetine sunduk” dedi. Parktaki müzede kemençenin yapımının gösterildiğini dile getiren Erener, yine aynı yerde ilk kemençelerin sergilendiği kaydetti. Erener, “ Dev kemençeler de sembolik olarak burada yer alıyor. Türkiye’nin en büyük kemençesi, normal boyutlarından 10 kat daha büyük, 5 metre 80 santimetrelik kemençede var” diye konuştu.

HEDEF 80 BİN TURİST

Giresun Turizm                Altyapı Hizmet Birliği Müdürü Tamer Uzuner ise tüm akademik kaynaklarda Anadolu kemençesini en iyi yapan ve çalan ustaların bulunduğu yerin Giresun’un Görele ve Şebinkarahisar ilçeleri olarak gösterildiğini söyledi. Kemençe ve Kültür parkının, Doğu Karadeniz Kalkınma  Ajansı’nın da desteğiyle inşa edildiğini bildiren Uzuner, parkın Giresun Valisi Hasan Karahan’ın destekleriyle 2016 turizm sezonunda önemli gelişme kat ettiğini vurguladı. Uzuner, “Bu sezon için 2 bib tur otobüslük bağlantı yapıldı. Nisan’dan itibaren 500’den fazla tur otobüsüyle 30 bine yakın turist kemençe müzesini ziyaret ederek, kemençe kültürü hakkında bilgi edindi” dedi. Turizme açıldığı ilk yıl olmasına rağmen parkın, tur firmaları ve gezginlerin vazgeçilmezi haline geldiğine dikkat çeken Uzuner, bu sezondaki hedefin ise 80 bin turist olduğunu kaydetti. Uzuner, turistlerin parkta kemençenin yaşayan en büyük üstadı sayılan Katip Şadi ile buluşarak, kendisinin meşhur tınılarını dinleme fırsatı bulduğunu sözlerine ekledi.

İLKHABER