Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) desteğinde ilk kez Trabzon'da kurulacak ve Karadeniz'in zengin florasından yararlanılarak ilaç başta olmak üzere yüksek teknolojik ürünlerin üretilmesi amaçlanan Biyoteknoloji ve İnovasyon Merkezi'nin ihalesi gerçekleştirildi.
TÜRKİYE'NİN İLK BİYOTEKNOLOJİ VE İNOVASYON MERKEZİ

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Suat Hacısalihoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, TOBB'un katkılarıyla, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) ve TTSO işbirliğinde Trabzon'daki Teknokent'te, Türkiye'nin ilk Biyoteknoloji ve İnovasyon Merkezi'nin kurulacağını belirtti.

11 BİN METREKARELİK ARSAYA 4 KATLI BİNA

Biyoteknoloji kısmında bölgenin zengin florasının değerlendirileceği merkezin ihalesinin tamamlandığını bildiren Hacısalihoğlu, merkez için Teknokent'teki 11 bin metrekarelik arsada, TOBB tarafından 7 bin 400 metrekarelik 4 katlı bina yapılacağını ifade etti.

Hacısalihoğlu, bir kısmı biyoteknoloji, bir bölümü de inovasyon merkezi olarak kullanılacak merkezin yapımı için düzenlenen ihaleye 8 firmanın katıldığını, ihaleyi Erzurum merkezli bir firmanın yaklaşık 7 milyon 900 bin liralık bedelle kazandığını kaydetti.

3 BİN 500 ÇEŞİT ORMAN ÜRÜNÜ BU MERKEZDE İŞLENECEK

Merkezde yapılacak çalışmalara ilişkin bilgi veren Hacısalihoğlu, şöyle devam etti:

"Bölgemizde zengin bir flora bulunuyor. Odun dışı 3 bin 500'e yakın orman ürününün biyoteknoloji merkezinde geliştirilmesi suretiyle ticarileşmesini ve uluslararası standartlara uygun hale getirilmesini sağlamayı amaçlıyoruz. Merkezde ilk etapta bitkilerin özünden başlamak suretiyle daha ileri aşamada ilaç sanayisinde kullanılmak üzere adım adım çalışmalar yapacağız.

VERİLEN SÜRE 1 YIL

İnovasyon merkezinde de yüksek teknolojik ürünlerin üretilmesi, aynı zamanda kuluçka merkezi olarak kullanılması diğer taraftan tam bir eğitim ve araştırma merkezi olarak yapılandırılması doğrultusunda çalışmalar sürüyor. En büyük arzumuz bir an önce merkezin tamamlanması. İhalede verilen süre bir yıl. Biz de bu sürede merkeze koyacağımız makine ve teknolojinin programını yapıyoruz. Bu konudaki çalışmaları tamamladık. Bakanlıktan bunların alınması ve inşaatın bitirilmesiyle merkezimizi açmış olacağız."

TÜRKİYE'DE VE TRABZON'DA BİR İLK

Hacısalihoğlu, merkezin Türkiye'de ilk olacağını vurgulayarak, "Geleceğin merkezi olarak yapılan binanın hayata geçirilmesi konusunda büyük katkı sunan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na teşekkür ediyorum. Odalar arasında okul yapılması gibi alışılagelmiş bir sistem vardı. Okul yapanımız çok ama Türkiye'de ilk kez böyle bir konuya biz girdik. İlk uygulama Trabzon'da olacak." ifadelerini kullandı.

"TRABZON'A BÜYÜK SANAYİYİ GETİRECEĞİZ"

Merkezde teknoloji üreten firmalara imkanlar sağlanacağını belirten Hacısalihoğlu, "3 yıl içinde 100 firmayı hedefledik. Trabzon'u yüksek teknolojik ürün üretilen merkez haline getirmeyi hedefliyoruz. 'Trabzon'a büyük sanayi olmaz' mantığı herkes tarafından konuşuluyor ama burada teknik üniversite var. Bu üniversiteden mezun olan mühendisleri yetiştirip firma sahibi yaparak ülkenin geleceğine ileri teknoloji konusunda da katkı yapacağımızı düşünüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.