61SAAT.COM ÖZEL HABER - Trabzon’da cam sanayinin ilk temsilcilerinden olan Yavuzhan Cam Sanayi sahibi Orhan Yavuz ile ilgili sektör hakkında konuştu. Trabzon’da cam sanayisinin iyi bir ivme kazandığına dikkat çeken Orhan Yavuz, “Bizim yaptıklarımız Karadeniz bölgesinde olmayanlar. Mesela bunlara örnek vermek gerekirse;

“Baskı desenli camlar Karadeniz Bölgesi’nde sadece bizde. 1,5 senedir bunları yapıyoruz. İstanbul’da bulacağınızı bizde bulabilirsiniz. Zemin camı, güvenlik camı. İstediğimiz renkte yapıyoruz. Kurşun geçirmez (Tabanca mermisinden tüfek mermisine kadar)cam imalatımız var. Ayrıca bombaya dayanıklı camlarımız da var. Camdan duvar, çatı, zemin ve merdiven basamakları yapabiliyoruz. İstenilen renkte Düz Cam imalatlarımız var. Oda kapılarını camdan yapıyoruz. Tabi bu durum diğer kapılarla maliyet olarak kıyaslandığında kapıya göre değişiyor.

Camın üstüne kumlama, koparma boyama vitray imalatımız var. İstediğiniz fotoğrafı cama transfer edebiliyoruz. Otomatik kumlama makinemiz var. İstediğiniz deseni seçip bunları camın üzerine işleyebiliyoruz” dedi.



TANIK VE SORGULAMA ODASI CAMLARI BÖLGEDE İLK
Türkiye’ye daha önce Avrupa’dan ithal edilen ‘Sorgulama odası’ camlarını da artık tamamen yerli üretimle yapmaya başladıklarını kaydeden Orhan Yavuz, “Güvenlik camlarının her çeşidini yapıyoruz.
Daha önce Avrupa’dan ithal edilen sorgulama odası camlarını da yapmaya başladı. Bizim yaptığımız cam Avrupa’dan ithal edilen camlara göre çok daha ucuz.. Çokça kullanılan bir ürün değil. Avrupa’dan geliyordu bu cam. Ama artık bunu Türkiye’de yerli yapıyoruz. Bunları biz yapıyoruz” diye konuştu.

TRABZON’DA FİRMALAR BÜYÜYOR FİKİRLER BÜYÜMÜYOR
Trabzon’da bilmediği işi yapan kesimin de çok olduğuna dikkat çeken Orhan Yavuz, “Herkes anladığı işi yapmalı. Trabzon’da düşünceler eksik… Firmalar büyüyor ancak ne yazık ki fikirler büyümüyor. Trabzon’un eksiği bu. Yani Firma insanı geçtiğinde o iş bitiyor. Firma büyüdüğünde insan da büyümeli. O büyümediği gibi insanlar arasında çekememezlik had safhada. Onun olmasın benim olsun mantığı öne çıkıyor” dedi.





SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ GEREĞİ KADAR GÖREVLERİNİ YERİNE GETİRMİYORLAR
Trabzon’da ki sivil toplum kuruluşlarına da eleştirilerde bulunan Orhan Yavuz, sözlerine şu şekilde devam etti:
“Sivil Toplum genel olarak koltuk peşinde. Her şey oraya çıkana kadar, sonrasında o koltuğa yayılma süreci başlıyor. Git onlara sor nerdeler, davetlerdeler açılıştılar. Sivil Toplum Örgütlerinin Trabzon’a verdiği bir şey yok. Buldular Trabzonspor sakızı çiğne çiğne dur..
Trabzonspor büyük kulüp değil. Forma büyük, Forma hem kulübü hem de Trabzon’u geçti. Taraftar da görevini yerine getirmeli. Eğer sen para vermeden bu kulüpten şampiyonluk istiyorsan hakkın değil. Kulüp ürünleri çıkardığında satın alacaksın. Orada da kurumsallaşma olmadı mı kulüpler insanlara teslim oluyor. Bugün kulüplere para akıyor. Eskiden hem para verip hem de yöneticilik yapacaktın. Şimdi öyle değil sadece yöneticilik yapacaksın”

TRABZON SANAYİ ŞEHRİ OLAMAZ
Trabzon’un sanayi şehri olmasının çok zor olduğunu ifade eden Orhan Yavuz, “Biz Ankara’ya 25 yıl önce gittik sesimizi duyurmaya çalıştık. Trabzon’da şuanda ki sanayi bizim gibiler sayesinde oldu. Trabzon’da ağır sanayi kurulması çok zor. Trabzon bir alanda branşlaşamaz. Sanayi şehri olamayız. Sağlık ve Turizm şehri ancak oluruz. Eğer bunları aşamalı başarabilirsek arkadan orta sınıf sanayi olabiliriz. Ama Trabzon’un bir önemi var. Gelecek 10 yılın stratejik alanıdır. Ortadoğu’ya ulaşmanın en basit yolu. Biz bunu göremiyoruz. Hollandalısı, Arabı, İngilizi akıyor buraya.. 10 yıl sonra burada bir şeyler kopacak ve biz “neler kaçırmışız” diyeceğiz” dedi.







ÖNCE DİĞER PAZARLARDA KALİTE EDİNMELİYİZ
Türkiye’nin hem Ortadoğu hem Balkanlar hem de Kafkasya pazarına yakınlığına dikkat çeken Orhan Yavuz, “ Saydığımız pazarlarda AB Kalite Kriterleri o kadar da baskın değil. Bu bölgelerde birkaç yıl daha aktif satış yapabiliriz. Bu alanlarda kendimizi yetiştirip AB pazarına girebiliriz. Ama şu aşamada bu ürün yapısıyla AB pazarına girmemiz zor. Ama neyi biliyoruz; Batum’a gidip kumar oynayabiliyoruz. Yılbaşını kutlamak için 20 bin kişi geçmiş. Düşünebiliyor musunuz ne kadar para harcanmış?” dedi.

BAŞARILAR BİREYSEL
Trabzon’da yapılan başarıların bireysel gerçekleştiğine dikkat çeken Orhan Yavuz, “ Demiyoruz ki arkadaş benim bilgim senin de paran var. Gel bunu birleştirelim. Asla! Para kimdeyse akıl da onda. Böyle bir mantıkla çok daha karınca adımı gideriz.