Kahvecioğlu Vakfı tarafından Artvin'de yaptırılan Türkiye'nin en büyük Atatürk Anıtı'nın açılışı, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nda yapıldı.

Kahvecioğlu Vakfı'nca Atatepe'de yaptırılan 22 metre yüksekliğindeki Türkiye'nin en büyük Atatürk Anıtı, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında

düzenlenen törenle açıldı. Açılışa Artvin Valisi Necmettin Kalkan, İl Jandarma Komutanı Albay Alper Sır, Artvin Belediye Başkanı Emin Özgün, CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Acara Özerk Cumhuriyeti Eğitim ve Kültür Bakanı Dia Abaladze, Türkiye'nin Batum Başkonsolosu Engin Arıkan, öğrenciler ve vatandaşların yanı sıra daha önce davet edilmediği için ikinci bir açılış töreni düzenleyeceğini duyuran Kahvecioğlu Vakfı Başkanı Sıtkı Kahvecioğlu ve eşi Kadriye Kahvecioğlu da katıldı. Valiliğin daveti sonrasında törene katılan ve açılışı Vali Necmettin Kalkan ile birlikte yapan Sıtkı Kahvecioğlu, törende gözyaşlarını tutamadı.

Vali Kalkan, heykelin Artvin'in tanıtımına önemli katkı sağlayacağını belirterek, hayırlı olması dileğinde bulundu. Butona basılması ile birlikte vince bağlı dev Türk bayrağı çekildi ve Atatürk heykeli ortaya çıktı. Bu sırada öğrenciler ve vatandaşlar, 10. Yıl Marşı eşliğinde alkışlarla Tempo tuttu. Açılışı alkışlarla Tempo tutarak izleyen Sıtkı Kahvecioğlu, eşi Kadriye Kahvecioğlu ve ailesi gözyaşlarını tutamadı.

Arhavi'den dün ellerinde Türk bayrağı ile yola çıkan Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) üyesi bir grup da Atatepe'ye geldi. ADD Arhavi Şube Başkanı Emine Hekimoğlu, beraberinde getirdiği Türk bayrağını Sıtkı Kahvecioğlu'na hediye etti. Bu sırada Kahvecioğlu'nun yakınları ve vatandaşlar, 'Artvin seninle gurur duyuyor' sloganları attı.

Kahvecioğlu, valiliğin daha önce kendisini açılışa davet etmediğini, bu nedenle de ikinci bir açılış töreni düzenlemeyi düşündüğünü belirterek, "Açılış için CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu davet etmiştim. Ancak basında çıkan haberler nedeniyle biraz üzüntü duyduğunu öğrendim. O nedenle gelmekten vazgeçti. Gelseydi açılış yapacaktık. Valilik de beni davet edince, ikinci açılıştan vazgeçtim ve bir anlamda şimdilik uzlaştık" dedi.

Törende Artvin Gençlik ve Spor İl Müdürü Arif Hikmet Çakır, Atatürk Anıtı'nı yaptıran Sıtkı Kahvecioğlu'na bir plaket verdi. Artvin 'in Atatepe mevkisinde Kahvecioğlu Vakfı Başkanı Sıtkı Kahvecioğlu tarafından yaptırılan 22 metrelik heykel, Türkiye'nin en büyük Atatürk Anıtı olma özelliğini taşıyor. Tiflis Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Jumber Jikia tarafından yapılan heykelde 40 ton Çelik ve 10 ton bakır kullanıldı. 60 ton ağırlığındaki heykelin yapımı 1 yılda tamamlandı. Anıt 1.5 milyon dolara mal oldu. Atatürk'ün Kocatepe'deki figürünün heykelinin bulunduğu alanda 2 bin metrekare kullanım alanı ile açık ve kapalı atış poligonu binası, 500 metrekarelik restoran, 60 metre bayrak direği ve 216 metrekarelik bayrak yer alıyor. Atatepe'deki tüm tesislerin maliyeti ise 4 milyon Dolar oldu