İnternet sitenizde 12/07/2012 tarihinde yer alan “MOLDOVA’DAN GETİRİLEN TANIK, TRABZON’DA 10 GÜNDÜR GÖZALTINDA!” başlıklı haberde; V.İ. isimli yabancı uyruklu şahsın Antalya’da meydana gelen bir cinayetin tek görgü tanığı olduğu, anılan şahsın Trabzon ilinde başka bir suçtan dolayı gözaltına alındığı ve bu süreçte Emniyette 10 gündür gözaltında tutulduğu iddia edilmiştir. Anılan haberde yer alan iddialara ilişkin olarak kamuoyunun doğru bilgilendirilmesini sağlamak üzere, aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.


DÜZELTME VE CEVAP METNİ:

“01/07/2012 günü il Polis sorumluluk bölgesinde yapılan kontroller esnasında haklarında yasal işlem yapılmak üzere alınan yabancı uyruklu şahıslarla birlikte, ilgili haberde adı geçen V.İ. isimli şahıs da alınmış, yapılan inceleme sonucunda ilgili şahısın ülkemizde geçimini meşru yollarla sağlamadığı, geçmiş tarihlerde de defalarca ülkemizden çıkışının sağlanmasına rağmen kimlik bilgilerini değiştirerek tekrar ülkemize geldiği, söz konusu bayanın mevcut hükümler çerçevesinde ülkemizden çıkış işlemleri devam ederken, yetkili merciler önünde temsil edilebilmesi amacı ile şu an ki kanuni vekiline vekalet vermesine yardımcı olunmuş, bu süreçte çıkış işlemleri devam ederken Trabzon 1.Ağır Ceza Mahkemesinde istinabe yolu ile ifadesinin alınması gerektiği öğrenilmiş, şahıs mahkemeye intikal ettirilerek ifadesinin alınması sağlanmıştır.


Söz konusu V.İ. isimli yabancı uyruklu bayan ülkemize 14.06.2012 tarihinde giriş yapmış olmasına rağmen Antalya ilinde meydana gelen olayla ilgili Arsin Asliye Ceza Mahkemesine 22.06.2012 tarihinde ifadeye çağırıldığı ancak ifade vermeye gitmediği anlaşılmıştır.

Habere konu V.İ. isimli yabancı uyruklu bayanın kanuni vekili yurt dışına çıkış işlemlerinin durdurulması yönünde Trabzon İdare Mahkemesine açmış olduğu yürütmenin durdurulması yönünde ara karar vermesi üzerine çıkış işlemleri mahkeme sonuçlanıncaya kadar durdurulmuştur.

Sözü geçen şahıs hakkında verilen mahkeme kararına istinaden yasalar çerçevesinde misafirhanede bekletilmektedir. Bu durum idari işlemin bir parçasıdır ve iddia edildiği şekilde kanunsuz bir uygulama değildir. Ayrıca şahsın misafirhanede bekletilmesi işlemi de bir gözaltı işlemi değildir.

Öte yandan Emniyette hakkında işlem yapılan her şahıs doktor kontrolüne tabidir. Dolayısıyla ilgili haberde geçen Emniyetin keyfi uygulama yaptığı ve şahsın misafirhanede kötü muamele gördüğü yönündeki iddialar tamamen gerçek dışıdır.


Kamuoyuna saygı ile duyurulur.


Trabzon Emniyet Müdürlüğü