Bayraktar, Trabzon'un Yomra ilçesinde yapılan Türkiye Ziraat Odaları Karadeniz Bölge toplantısının ardından Türkiye ve AB Sivil Toplum Diyalogu-II Tarım ve Balıkçılık Hibe Programı Arsin ilçesinde Modern Tarım Teknikleri Uygulanması Projesi'nin kapanış toplantısına katıldı. Karadeniz Bölgesi'nde tarım arazilerinin parçalı ve küçük olduğunu, işletme büyüklüğünün 13 dönüme kadar indiğini, bu rakamın Türkiye ortalamasının 60, gelişmiş ülke ortalamalarının 600 dönüm olduğunu belirten Bayraktar, artık baba öldüğünde çocukların araziyi bölmesi uygulamasının sona ermesi gerektiğini kaydetti.

4 milyon hektar arazinin toplulaştırıldığını, bu rakamın bu yıl 5 milyon hektara çıkarılacağını bildiren Bayraktar, "Arazinin toplulaştırılması yetmez. Toplulaştırma kırsal kalkınmayla devam etmeli. Kırsal kalkınmayı çok önemsiyoruz. Hala tarımda büyük bir nüfus var. Nüfus yoğunluğunu tarım dışı alana yöneltememişiz. Kırsalda 3 bin 200 tesis devreye girdi. Hedef 3 bin 500 tesisi devreye almak. Biz kırsal nüfusla tarım istihdamını birbirine karıştırıyoruz. Avrupa'da kırsal nüfus yüzde 25 ama tarımın istihdamdaki payı yüzde 5'lerin altına düştü. ABD'ye gittiğimizde tarımın payı yüzde 2'lere düşüyor. Kırsal kalkınmayı sağlayamadığımız takdirde sorunları halledemeyiz. Tarımdan nüfus çekilsin ama işsiz kalanları ne yapacağız. Bunların kırsalda yaratılacak iş olanaklarında değerlendirilmesi gerekir" dedi.

108 PROJEYLE ÇİFTÇİYE 11,3 MİLYON AVRO KAZANDIRILDI
Bu çerçevede ziraat odaları olarak 200 proje hazırladıklarını, bunlardan 108'ini uygulamaya koyduklarını hatırlatan TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "11,3 milyon avroyu çiftçimize kazandırdık. Tabii Avrupa Birliği bu parayı bize cebinden vermiyor. Gümrük birliğine girdikten sonra Avrupa Birliği'ne 12-13 milyar avro destek sağlamışız. Biz paramızı geri almaya çalışıyoruz. Daha 3'te 1'ini alamadık. Bunu proje yaparak alacağız" dedi.
Türk tarımında 40-45 milyar dolar israf bulunduğunu, bunun önlenmesi ve ekonomiye kazanılması gerektiğini bildiren Bayraktar, 2023'de 150 milyar dolar tarımsal hasılayı, 85 milyon nüfusu ve 30 milyon turisti besleyecek üretimi, halen 14,5 milyar dolar olan ihracatı 30 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Bayraktar, 30 milyar doların ihracatın zor olmadığını, bugün Konya kadar olan Hollanda'nın 50 milyar avro ihracat yapabildiğini anlattı. Bayraktar, "Arsin ilçesinin projesini önemli bulduğunu, TZOB olarak 750 ziraat odasının da proje yapmasını hedeflediklerini, bu hedefe emin adımlarla ilerliyoruz" dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, eğitim alan çiftçilere plaket verirken yaptığı konuşmada, Arsin İlçesi'nin projesinin önemli olduğunu, kivi üretimin de Karadeniz için ek gelir yarattığını belirterek, "158 bin avro bir ilçe için önemli bir rakam. Arsin iyi bir iş yapmış" dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi, Karadeniz Bölge Temsilcisi ve Arsin Ziraat Odası Başkanı Hasan Kozoğlu, proje konusunda bilgi verdi. Kozoğlu'nun verdiği bilgiye göre, Arsin Ziraat Odası tarafından 2010 yılında hazırlanan ve Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) Sivil Toplum Diyalogu Tarım ve Balıkçılık Programı kapsamında Merkezi Finans ve İhale Birimine sunulan "Arsin İlçesinde Modern Tarım Teknikleri Uygulama Projesi"ni tamamlandı.

Bu projeyle, Arsin'de yoğun olarak yetiştirilen fındığın yanında ek gelir getirebilecek farklı tarım ürünlerini de öne çıkarma amacı güdüldü.

İyi Tarım Uygulamalarına öncelik veren projenin konusu "Organik Seracılık ve Kivi Yetiştiriciliği" olarak saptandı.
Proje çerçevesinde İspanya'nın Galiçya Eyaletinde bulunan "Galiçya Profesyonel Kivi Üreticileri Birliği" ile ortaklık kuruldu ve Arsin ilçesinde 25 kadın, 25 erkek çiftçiye, 64 saat teorik ve 64 saat uygulamalı olarak toplam 128 saat Organik Seracılık Eğitimi ile 128 saat Organik Kivi Yetiştiriciliği Eğitimi verildi.

Ayrıca, Arsin Ziraat Odası ile İspanya'da seçilen proje ortağı arasında karşılıklı ziyaretler gerçekleştirildi. Arsin Ziraat Odası temsilcilerinin, İspanya'da kivi yetiştiriciliği üzerine hem teorik hem de uygulamalı olarak kivi yetiştiriciliği eğitimi, pazarlanması ve üretici birlikleri hakkında geniş bilgi alması sağlandı.

Kozoğlu, Türkiye ile İspanya arasında en önemli farkın birlik aracılığıyla yapılan pazarlama olduğunu söyledi. İspanya'da kasım ayında üreticilerden alınan kivi meyvelerinin depolandığını, aralık ayında kilogram başına 10 cent, mayıs ayında 20 cent olmak üzere son ödemenin temmuz ayının son cumartesi günü ödenerek yapıldığını bildiren Kozoğlu, "Birlik üreticisinden topladığı meyveleri isteğe bağlı olarak tasnif ediyor ve pazara veriyor. Satış sonunda elde edilen gelirden birlik masrafları çıkarılıyor ve ayrıca birliğe kilogram başına üreticilerin alacağı karara göre 1-5 cent arasında para kesiliyor. Kalan para kaç avro ise depodan satılan kiviye değil depoya giren üreticinin kivi miktarına bölünerek üreticinin alacakları ödeniyor. Birlik topladığı kiviyi sattığı fiyatı üreticisine yansıtmış oluyor. Ayrıca birlik sadece kendi üreticisinin kivisi ile yetinmiyor. Pazara mal satışında süreklilik sağlanması için yurtdışından kivi ithal ediyor. Yılın her ayında kivi satışı yapıyor" dedi.

Avrupa Komisyonu tarafından 25 Şubat 2008 tarihinde onaylanan Kırsal Kalkınma Programı (IPARD), Türkiye'nin katılım öncesi dönemdeki öncelikleri ve ihtiyaçlarını dikkate alarak, sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak için kapasite oluşturmayı hedefliyor ve işletmeleri AB standartlarına yükseltmeyi amaçlıyor. Program kapsamında akredite olmuş 20 ilde, belirlenen konularda ve miktarlarda tüzel kişiler veya şirketlerce hazırlanacak olan projelere yüzde 50 hibe desteği sağlanıyor. Söz konusu 20 il içinde Karadeniz Bölgesi'nden Trabzon, Samsun ve Ordu illeri bulunuyor. IPARD projelerine başvuru çağrıları yapılmaya ve kabul edilmeye başlandı. Ancak, programın çok yeni olması, projelerde istenen başvuru koşullarının karmaşık olması gibi nedenlerle başvuru miktarı yeterince artırılamadı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından "IPARD Kapsamında Yayım-Danışmanlık Hizmetlerinin Geliştirilmesi Projesi" adıyla bir eşleştirme projesi yapıldı. Bu proje kapsamında, programda yer alan illerdeki ziraat odalarının teknik personellerinin de IPARD proje hazırlama eğitimi almaları sağlanacak. Bu da ziraat odalarının çiftçilere aynı zamanda projeler bazında da danışmanlık hizmeti vermesini sağlamış olacak.

Arsin projesinde olduğu gibi, AB ile mali işbirliği çerçevesinde, Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardımlar programında yer alan projeler, TZOB ve ziraat odalarının aktif katılımıyla takip ediliyor ve başarıyla uygulanıyor. Açılan bu programlar çerçevesinde, ekonomik ve sosyal koşulların iyileştirilmesi hedefleniyor. Aynı zamanda bölgesel gelişmişlik farklarının azaltılması, üreticilerin kapasitelerinin geliştirilmesi, istihdamın artırılması, sürdürülebilir ekonomik kalkınmanın sağlanması, kalkınma için yerel faaliyetlerin harekete geçirilmesi destekleniyor. Gerek ulusal, gerek uluslararası programlardan ziraat odalarının azami düzeyde faydalanmalarını sağlamak için söz konusu program ve projelerle ilgili eğitim ve teknik hizmetin verilmesi önem taşıyor. TZOB, ziraat odalarını, proje hazırlama konusunda her zaman teşvik ediyor, bilgilendirme çalışmaları ve proje hazırlık aşamasında teknik destek sağlıyor.

Proje kapsamında eğitim alan kursiyerlere plaketleri Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kubbettin Arzu, TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar verdi. TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Kozoğlu da İspanya'dan aldığı belgeyi Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın elinden aldı.