Otopark ücretlerinin piyasa şartlarının üzerinde olduğuna dair çok sayıda şikayet alan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, konuyu Meclis gündemine taşıdı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi veren Atila Sertel, vatandaşların cebini yakan otopark ücretlerinde indirime gidilmesi için her hangi bir çalışma olup olmadığını sordu.

Serbest rekabet koşullarında uçak biletlerinde hatırı sayılı indirimler yapıldığını ifade eden Sertel, havaalanına aracını 1-2 günlüğüne park etmek zorunda kalan vatandaşın neredeyse uçak biletiyle aynı oranda otopark ücreti ödediğini söyledi.

“İNDİRİME GİDİLSİN”
Havaalanındaki otopark ücretlerinin vatandaşın daha çok tercih edeceği şekilde makul seviyeye çekilmesi gerektiğini ifade eden CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, şöyle konuştu:

“Birçok ilde şehir merkezinden uzakta yer alan havalimanlarına ulaşmak için -özellikle sabah erken ve gece geç saatlerde uçağa binenler- vatandaşlar havaalanına kendi araçlarıyla geliyor. Aracını DHMİ tarafından özel şirketlere kiralanan veya direkt DHMİ tarafından işletilen otoparklara park etmek isteyen vatandaşlar piyasa şartlarının çok üstünde rakamlarla karşılaşıyor. Şehir merkezlerinde özel aracını günlüğü 10-12 lira gibi ücretlere park eden vatandaşlar, aynı şehirdeki havaalanında günlüğü 30 liradan başlayan ve 40 lirayı bulan ücretlerle aracını park edebiliyor. Özel kampanyalar döneminde uçak biletini 30 liraya kadar alabilen vatandaş, arabasını park etmek için otoparka da aynı ücretleri ödüyor. DHMİ bu konudaki gerekli tedbirleri alarak otoparkları işleten firmaların indirime gitmesini sağlamalıdır. Ya da bu otoparkları DHMİ kendi işletmelidir.”

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel’in Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın cevaplaması istemiyle TBMM’ye ilettiği sorular şöyle:

1- DHMİ tarafından hizmete sunulan Türkiye genelindeki 55 havalimanındaki otoparkların işletme hakkı tamamen özel sektöre mi devredilmiştir? Tamamı devredilmediyse kaçı DHMİ tarafından kaçı özel sektör tarafından işletilmektedir?

2- Havalimanlarındaki otopark fiyatları neye göre belirlenmektedir? Otopark işletmesi ihalesini alan firmalara taban ve tavan fiyat uygulaması konusunda her hangi bir yaptırım uygulanmakta mıdır? Şehirde arabasını 10 liraya park eden kişi havaalanında neden 3 katı fiyata park etmeye zorlanmaktadır?

3- Örneğin DHMİ bünyesindeki İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nda otomobiller için uygulanan kapalı otoparkın 1 günlük ücreti 34,5 TL iken, yine DHMİ bünyesindeki Erzurum ve Gaziantep havaalanlarındaki otopark ücretlerinin günlüğü 18 TL’dir. Şehirler arasındaki bu fiyat farkının sebebi nedir?

4- Tüm Türkiye genelindeki havaalanlarındaki otopark ücretlerinin normal piyasa koşullarına çekilmesi ve tek tip fiyat uygulanması konusunda herhangi bir çalışmanız var mıdır? Varsa bu proje ne zaman hayata geçirilecektir?

5- İzmir’den Ankara’ya ortalama 100 liraya uçak bileti alan vatandaşın, havaalanı otoparkına üç günlüğüne bıraktığı aracı için 103,5 lira ücret ödemesi makul ve mantıklı mıdır?

6- Son dönemde Ankara ve İstanbul havaalanları yakınına açılan özel otoparklar günlüğü 10-15 liraya otopark hizmeti sunarken, havaalanındaki otoparklar bu firmalarla rekabet edebilmek için fiyat indirimine gitmeyi planlamakta mıdır?

7- Bütün yanlış işlerin ve yanlış politikaların cezasını vatandaşa ödeten iktidarınız, kendine yakın firmaları beslerken vatandaşın cebinden elini ne zaman çekecektir?

8- Yedi bölgemizde faaliyet gösteren yedi havaalanından alınmış otopark ücretleri aşağıda bilgilerinize sunulmuştur.

İzmir Adnan Menderes Havalimanı
Açık Otopark – Otomobil – 1 gün – 31 TL
Açık Otopark – Minibüs, otobüs – 1 gün – 41 TL
Kapalı Otopark – Otomobil – 1 gün – 34,5 TL
Kapalı Otopark – Minibüs, otobüs – 1 gün – 41 TL

İstanbul Atatürk Havalimanı
Açık Otopark – Otomobil – 1 gün – 28 TL
Açık Otopark – Minibüs, otobüs – 1 gün – 38 TL
Kapalı Otopark – Otomobil – 1 gün – 40 TL
Kapalı Otopark – Minibüs, otobüs – 1 gün – 38 TL

Ankara Esenboğa Havalimanı
Açık Otopark – Otomobil – 1 gün – 31,5 TL
Açık Otopark – Minibüs, otobüs – 1 gün – 41 TL
Kapalı Otopark – Otomobil – 1 gün – 39 TL
Kapalı Otopark – Minibüs, otobüs – 1 gün – 41 TL

Trabzon Havalimanı
Açık Otopark – Otomobil – 1 gün – 26 TL
Açık Otopark – Minibüs, otobüs – 1 gün – 32 TL

Antalya Havalimanı
Açık Otopark – Otomobil – 1 gün – 31 TL
Açık Otopark – Minibüs, otobüs – 1 gün – 41 TL

Gaziantep Havalimanı
Açık Otopark – Otomobil – 1 gün – 18 TL
Açık Otopark – Minibüs, otobüs – 1 gün – 18 TL

Erzurum Havalimanı
Açık Otopark – Otomobil – 1 gün – 18 TL
Açık Otopark – Minibüs, otobüs – 1 gün – 24 TL