Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Proje Koordinasyon Ofisi tarafından yürütülen “Karadeniz Ticaret Ağı Projesi Uluslararası Çalıştayı”, TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Romanya-Constanta Ticaret ve Sanayi Odası’ndan Rodica Belteu, Yunanistan-Kavala Ticaret ve Sanayi Odası’ndan Olga Kazianis, Bulgaristan-Dobrich Ticaret ve Sanayi Odası’ndan Tatyana Gicheva, Erivan, Ermenistan-Ulusal KOBİ Geliştirme Merkezi’nden Karen Vardanyan ve Proje ekibinin katılımıyla yapıldı.
Çalıştayın açılışında konuşan TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Karadeniz havzasında ticaretin geliştirilmesi için yıllardır yapılan çalışmaların devam ettiğini, Karadeniz Ticaret Ağı projesinin de bu kapsamda yürütülen bir proje olduğunu söyledi.

Başkan Hacısalihoğlu: “Karadeniz havzasındaki ülkeler arasında ticaretin yanı sıra, kültürel ve sosyal işbirliğinin de geliştirilmesini arzuluyoruz”

Karadeniz havzasındaki ülkeler arasında ticaretin yanı sıra, kültürel ve sosyal işbirliği imkanlarının araştırılması ve geliştirilmesinin temel hedef olduğunu kaydeden Hacısalihoğlu, “Bu ülkeler arasında ticaretin gelişmesi için ülkeler birbirini iyi tanımalı, ticaret hukuku alt yapısı buna uygun hale getirilmeli, ülkelerdeki yatırım imkanları taraflara detaylı olarak sunulmalı, ihracat ve ithalatın geliştirilmesinde gümrükten başlayarak tüm detaylar taraflara sunulmalıdır. Hepsinden önemlisi de network ağı kurulması ve bunun sürdürülebilir hale getirilmesidir” dedi.

“Karadeniz havzasında ticaretin geliştirilmesi ulaşımın geliştirilmesine bağlıdır”

Ülkelerin birbirleriyle ilişkilerini canlı tutmasını ve ticaret ve sanayi odalarının da buna hazır olmalarını arzu etiklerini dile getiren Hacısalihoğlu, “Bunları gerçekleştirirsek ticaretin gelişmesine de katkı sağlarız. Ticaretin gelişmesi için çok önemli olan bir başka husus da ülkeler arasındaki ulaşım ağlarının gelişmesidir. Ne yazık ki bu istediğimiz şekilde gelişmemektedir. Özel sektör bunu kendi imkanlarıyla sağlamaya çalışmaktadır. Olması gereken bu gölde birkaç geminin sürekli olarak hareket halinde olmasıdır. Karadeniz’de biz bu ulaşımı gerçekleştirebilirsek ülkeler arasındaki ticareti ve diğer işbirliği imkanlarını da çok daha ileri noktalara taşıyabiliriz. Bu olmadığı takdirde ticari ilişkiler de zayıf kalacaktır” diye konuştu.

Projenin yürütülmesinde emekleri geçenlere teşekkür eden Başkan Hacısalihoğlu, ülkeler arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için özellikle ilişkilerin sıcak tutulması, ulaşım imkanlarının sağlanması ve network ağının da ilgili KOBİ’lere ulaştırılmasının fayda sağlayacağını tekrarlayarak sözlerini tamamladı.

Çalıştayda daha sonra Karadeniz Ticaret Ağı Projesi Koordinatörü Buğra Kahraman, ‘Karedeniz Ticaret Ağı’nı tanıtan bir sunum gerçekleştirdi.

Çalıştayda Romanya’dan Constanta Ticaret ve Sanayi Odası’ndan Rodica Belteu Romanya’daki yatırım imkanları, yasal süreçler, ithalat- ihracat faaliyetleri, finans kaynakları ve yerel kaynaklarıyla ilgili bir bilgilendirme yaptı.

Karadeniz Ticaret Ağı Projesi Nedir?

Karadeniz havzasında sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak için bölgesel kaynaklar, etkinlikler ve ortak ilgi alanlarına yönelik yapılacak olan çalışmalarla bölge içi ve sınır ötesi ekonomik işbirliklerini teşvik etmek ve kolaylaştırmayı amaçlayan ve Karadeniz Havzasında bulunan 5 ülkedeki 5 iletişim noktasında kurulan bir ticaret ağıdır.