Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) ve İŞKUR işbirliğinde yürütülen UMEM Beceri’10 Projesi’nin hizmet ve tarım sektörüne genişletilmesiyle ilgili bilgilendirme ve tanıtım toplantısı TTSO’da yapıldı.

Toplantıya Trabzon Vali Yardımcısı Abdurrahman Koçoğlu, Trabzon Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Turan, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım TOBB ETÜ Sosyal Politikalar Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serdar Sayan, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Aktif İşgücü Dairesi Başkanlığı Şube Müdürü Ali Tantepe, Aktif İşgücü Dairesi Uzman Yardımcısı Ferhat Atar, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Mustafa Sezgin, işadamları ve kursiyerler katıldı.

Trabzon Vali Yardımcısı Abdurrahman Koçoğlu açılış konuşmasında kalifiye eleman ve istihdam imkanı sağlayan UMEM Beceri 10 Projesi’nin önemine dikkat çekti ve projenin sistematik hale getirilerek kalıcı olması gerektiğini söyledi.

Vali Yardımcısı Koçoğlu; “Bu proje sistematik hale getirilerek devam etmelidir”

Türkiye’de iş arayanların eğitim ve belli bir alanda beceri eksikliğinin iş bulmalarını zorlaştırdığını belirten Vali Yardımcısı Koçoğlu, “UMEM Projesi, verilen eğitim neticesinde eğitimli işgücü imkanı ve bu işgücünün istihdamını sağlıyor.  Çünkü işverenlerimiz de kalifiye eleman bulamamaktan şikayet ediyorlar. Bu nedenle proje çok önemli. Ben bütün proje ortaklarını tebrik ediyorum. Teknik okulların alt yapıları da çok eski ve günümüzün koşullarına göre yetersiz idi. Yine bu proje ile eğitimdeki teknik alt yapıyı da yeniledi. Yapılması gereken bu projenin sistematik hale getirilerek devam etmesidir” diye konuştu.

Başkan Hacısalihoğlu; “UMEM Beceri 10 Projesi kamu ve özel sektörün bugüne kadar yaptığı en önemli projelerden birisidir”

UMEM Beceri 10 Projesini, sonuçları açısından ele alındığında kamu ve özel sektörün bugüne kadar gerçekleştirdiği en önemli projelerden biri olarak tanımlayan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, işsizlerin eğitilerek iş sahibi olduklarını ve işverenlerin de eğitimli işgücüne sahip olmanın yanı sıra eleman seçimi yapma imkanını elde ettiklerini söyledi.

Başkan Hacısalihoğlu; “UMEM Projesi’nin 2011 yılından beri ülkemizde ve ilimizde eş zamanlı olarak uygulanmaktadır. 2011 yılının Haziran ayında tamamlanan ilk kursumuzdan bu güne kadar 34 kurstan 307 kursiyer başarıyla mezun olmuş, 238 kursiyer de istihdam edilmiştir. Bu güne kadar sanayi alanına hizmet veren proje, tarım ve hizmet sektörlerini de kapsayacak şekilde genişletilmiştir” dedi.

Proje kapsamında teknik eğitimdeki teknolojik alt yapının tamamlanarak günün koşullarına uygun hale getirildiğini ifade eden Başkan Hacısalihoğlu, “Proje kapsamında istihdam sağlayan işverenleri tebrik ediyorum eğitime katılıp istihdam edilenleri de kutluyorum” şeklinde konuştu.

TOBB ETÜ Sosyal Politikalar Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Sayan; “UMEM bir yandan eğitim vererek istihdam imkanı sağlarken, diğer yandan da verimlilik ve rekabet güçlerinin artmasına katkı sağlıyor”

TOBB ETÜ Sosyal Politikalar Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serdar Sayan, katılımcılara Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Beceri ’10 Projesi’nin önemini ve diğer projelerden farklarını anlatan bir konuşma yaptı.

UMEM Beceri ’10 Projesi’ni, bir taşla iki kuş vurmak için tasarlanmış bir proje olarak tanımlayan Prof. Dr. Serdar Sayan, projenin bir yandan Türkiye’nin her tarafındaki işsizlere meslek kazandırma ve iş edindirmeyi amaçlarken bir yandan da, işletmelerin verimlik ve rekabet güçlerini artırmasına katkıda bulunduğunu söyledi.

Türkiye’de işsizliğin yapısal bir sorun olduğunu vurgulayan Prof. Sayan, her yıl ortalama 750 bin kişinin işgücüne katıldığını, iş arayanların da büyük oranda iş dünyasının ihtiyacı olan yeteneklere sahip olmadığına dikkat çekerek UMEM Beceri 10 Projesi’nin bu yönüyle meslek kazandırma ve iş edindirme seferberliği olduğunu dile getirdi.

UMEM Beceri 10 Projesi’nin diğer projelerden farkını anlatan Prof. Dr. Sayan, şöyle konuştu:

“Bu proje, kamu, özel sektör, üniversite ortaklığına güzel bir örnek olması itibarıyla değil, kursların, yerel işletmelerin ihtiyaçlarına uygun alanlarda, uygun sayıda kişiyi eğitmek üzere açılması ve bu yapılırken odalar kanalıyla, işverenlerin de mesleki eğitimin bir parçası haline getirilmesi yanlarıyla da farklı ve yenilikçi bir projedir.
TOBB ETÜ Sosyal Politikalar Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serdar Sayan, Trabzon ekonomine ait verileri değerlendirdi

Prof. Sayan daha sonra sanayi sektörüne yönelik olarak başlatılan ve TOBB ETÜ ve TEPAV tarafından gerçekleştirilen ‘Proje Çıktılarının Değerlendirilmesi ve Problemlerin Tespiti’ çalışmalarında elde edilen bulguları yorumladı.

“Trabzon’da istihdamın yüzde 43,8’i tarım sektöründe”

Çalışmada Trabzon iliyle ilgili araştırma sonuçlarını değerlendiren Prof. Serdar Sayan, Trabzon’da istihdamın yüzde 43,8 oranda tarım sektörüne dayalı olduğunu, bunu  yüzde 10,9 ile ticaretin izlediğini belirterek “Trabzon'da istihdam geçen yıla göre yüzde 10, firma sayısı ise yüzde 3 arttı” dedi.

Trabzon’un işgücü göstergelerinin Türkiye ortalamasından daha iyi olduğunun altını çizen Prof. Sayan, “2010 yılı TÜİK verilerine göre; yüzde 6,3’lük işsizlik oranı ile işsizliğin en düşük olduğu 8. il Trabzon. Yüzde 52,8’lik istihdam oranı ile de yine bu oranın en yüksek olduğu 8. il. İşgücüne katılım açısından bakıldığında yüzde 56,4’lük işgücüne katılım oranıyla Trabzon, Türkiye’de 11. sırada yer alıyor” diye konuştu.
Trabzon ekonomisine ait değerlendirmelerini sürdüren Sayan, şunları kaydetti:
“Trabzon’da hizmetler sektöründe faaliyet gösteren firmaların yüzde 28’i perakende ticarette faaliyet gösteriyor. İstihdamın yüzde 20’si ise konaklama sektörü tarafından sağlanıyor. Geçen yıla göre yüzde 10 artan istihdamda, mikro ölçekli firmalar büyük paya sahip. Kayıt dışılık azalıyor ancak, hala Türkiye ortalamasının üzerinde seyrediyor. Hizmetler sektörü özelinde ise, kayıt dışılık Türkiye ortalamasının altında. İşgücünün eğitim seviyesi, Türkiye ortalamasından düşük. Çalışanların yüzde 65,5’inin eğitim düzeyi ilköğretim ve altı seviyesinde, yüzde 10,1’i genel lise, yüzde 9,5’i meslek-teknik lise mezunu, yüzde 14,9’unun ise eğitim düzeyi yüksekokul ve üzeri seviyesinde bulunuyor.”

Toplantıda daha sonra UMEM Beceri 10 kurslarına katılarak başarılı olan kursiyerlere sertifika verildi, ayrıca proje kapsamında en çok istihdam sağlayan firma temsilcilerine de plaket takdim edildi.