Fındık üreticileri, piyasada 4 TL civarında oluşan fiyattan yakınıyor. Giresun'da fındığı karayolu kenarına dökerek kurutmaya çalışan üreticiler fiyatın yükselmesini isterken, Giresun Valiliği de ihtiyaç kadar fındık satılması uyarısında bulundu, emanete ürün verilmemesini istedi.

Karadeniz Sahil Yolu'nun Giresun şehir içi geçişinde yol kenarına serdikleri ürünü kurutmaya çalışan üreticilerden Engin Öztürk, geçen yıl fındığı 7.70 liradan sattığını söyledi. Öztürk, "Bu sene fiyat çok düşük. Fiyatın 6 liranın altına düşmesini istemiyoruz. Ama Giresun gurbetçisi çok olan bir il. Kentten ayrılacak olanlar fındıklarını satmak zorunda. Bazıları da fırsatçılık yapıyor. Piyasada şu anda fiyat 4.30 lira. Çok düşük. Bu fiyattan fındık satmam. Depoda bekleteceğim. Fiyatlar istediğimiz rakama ulaştığında satarım. Üreticiler de bu fiyattan ürün vermemeli. Fındık çok zahmetli bir ürün. Hak ettiği değere ulaşmasını istiyorum" dedi.

Evren Köyü'nden getirdiği fındıkları kurutan Ayten Şahin, fiyatın 6 liraya yükselmesini bekleyeceğini söyledi. Üretici Ahmet Şahin de "Gurbetten gelenler ve hemen satmak zorunda olanlar var. Bunlar pazara fındık indirince fiyat da düştü ve 4 liradan satmak zorunda kaldılar. Fiyatın 5 liranın üzerine çıkması lazım. Durumu iyi olanlar zaten satmıyor. Geçen sene fiyat çok yüksekti. O kadar olmasa bile 6 lirayı bulması gerekir" diye konuştu. Duroğlu Beldesi'nden getirdiği fındığı babasıyla birlikte kurutan ve Erzurum Atatürk Üniversitesi öğrencisi Furkan Burak da "Emeğe değmiyor. Babam bunu satıp beni okutacak. Fiyat çok düşük. 7 lira olması lazım" ifadesini kullandı.

GİRESUN VALİSİ UYARDI: İHTİYAÇ KADAR ÜRÜNÜ PAZARA İNDİRİN, EMANETE VERMEYİN

Giresun Valisi Dursun Ali Şahin de fındık ile ilgili uyarılarda bulundu. Valilik Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, serbest ekonomide arz- talep dengesinin her zaman göz önünde bulundurulması gerektiğine işaret edildi ve üreticinin fındıkları toptan pazara indirmesinin fiyatları olumsuz etkileyeceğine dikkat çekildi. Açıklamada, fındıkların ihtiyaç kadar pazara indirilerek satılması ve emanete fındık bırakılmaması istenildi.

Giresun Valiliği önündeki ışıklı panoda da yer verilen açıklamanın, kaymakamlıklarca da halka duyurulması ve tüm muhtarlara iletilmesi istenildi.