Yılın ilk üç ayındaki eksi göstergeleri Nisan ayında pozitife çeviren turizm sektörü, 2017 umudunu ARTırdı. Nisan ayında Türkiye’ye gelen turist sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18.10 arttı, turizmci henüz açıklanmayan mayıs verilerinin de yüzde 20 civarında bir artışa denk geleceğini öngörüyor. Türkiye’nin turizm başkenti Antalya’da ise kent verilerinden derlediğimiz bilgilere göre bir önceki yılın 5 aylık dönemine ile kıyaslandığında yüzde 30’luk artış var. Rusya ile krizin aşılması, sahil kentlerinin yüzünü güldürürken, İsrailli turist rezervasyonları da artıyor.

Avrupalı turist sayısındaki düşüşün Temmuz, Ağustos ve Eylül ayında pozitife dönmesi bekleniyor. Özellikle İspanya ve Yunanistan’da yüksek talep nedeniyle yer kalmaması ve fiyatların artması ‘son dakika’ satışlarda Avrupalı turistin Türkiye’yi tercih edeceğine işaret ediyor. Avrupa’nın başkentlerinde yaşanan terör saldırıları, güvenlik sıkıntısının sadece Türkiye’ye özgü olmadığını da ortaya seriyor.

Turizmci, olağan dışı gelişmeler olmazsa Türkiye turizminin 2018’de fabrika ayarlarına döneceğine, 2019’un da çıkış yılı olacağına inanıyor. Turizmi ‘ekonominin gülen yüzü’ olarak tarif eden sektör, hiç bir zaman umutlarını kaybetmeden stratejik kampanyalarla Türkiye destinasyonlarının satılmasını istiyor.

Son iki yıldır büyük sıkıntı yaşanan sektörde, artışlar yüzleri güldürüyor. Ancak sektör 2014’de zirveye çıkan rakamların bu yıl yakalanmasının zor olduğunu da kaydediyor.

İç turizmde ise yaklaşan Ramazan Bayramı, kısa tatil süresine rağmen sektörü mutlu etti.

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, “Yılın 5 ayındaki turist sayısı artışı önemli. Trendin pozitife döndüğünü gösteriyor. Rus, Ukrayna ve İsrailli turist sayısında sıçrama var. Ancak Avrupa pazarındaki kriz devam ediyor. Avrupa pazarında ‘son dakika’ satışlarını bekliyoruz. Turist sayısındaki olumlu havaya rağmen turizm geliri açısından da zor bir dönemdeyiz. Bu artış trend böyle giderse turizm gelirinde de hareket yakalanabilir” diyor.



Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Hakan Duran da turist sayısında ciddi bir artışın olduğunu ancak bu artışın turizm gelirlerine yansımayacağını savunuyor. Öne çıkan destinasyonlardaki trendler şöyle:

EDİRNE, 75 KİLOMETRELİK EGE SAHİLİ İLE EZBER BOZDU

Trakya bu yıl turizm destinasyonları arasında yıldızı en çok parlayan bölgelerden oldu. Üstelik sadece Hıdırellez Kakava Şenlikleri, Yağlı Güreşleri, Mimar Sinan’ın eserleri, milli tabiat parkları ve günübirlik sınır turizmi ile değil. Trakya, deniz, kum, güneş turizminde de etkinliğini artırdı! Saroz Körfezi, İstanbul’a en yakın 75 kilometrelik Ege sahili. Sahil şeridinin her bölgesinden denize girilebildiği gibi, dalış ve windsorf de yapılabiliyor. Bölge 2006/11264 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edilmişti.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu “Edirne turizm açısından, bu yıla verimli başladı. Biz deniz kum güneş turizmin de dahi öne çıktık” diyor ve şunları kaydediyor: “Geçen yılın rakamlarını aştık. Havaların düzeldiği Nisan ve Mayıs aylarına ziyaretçi sayılarında rekorlar kırdık. Bu iki ayda pek çok otel yüzde 100 dolulukla çalıştıklarını ifade ettiler. Edirne’ye gelenler çoğunlukla ayrılırken Bademli Kurabiye, Badem Ezmesi, Deva-i Misk gibi ürünler alırlar. Bu ürün üreticileri ile yaptığımız görüşmelerde satışlarının 2016’ya göre ikiye katlandığı ifade ediliyor.

Üstelik 2016 bizim için kayıp bir yıl değil durağan bir yıldı. 2015 yılında sınır kapılarımızdan 4 milyon 391 bin 156 giriş yapılırken, 2016’da 4 milyon 194 bin 377 giriş yapılmış. 2015’te 472 bin 247 kişinin ziyaret ettiği müzelerimizi 2016’da 526 bin 498 kişi ziyaret etmiş. Aynı müzeleri 2016 yılının ilk dört ayında 50 bin 539 kişi ziyaret etmişken, bu yılın ilk dört ayında 52 bin 618 kişi buraları gezmiş. Mayıs rakamları daha da artacak.” Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği (ETTDER) Başkanı Bülent Bacıoğlu da 2016 yılına göre hareketlilik yaşadıklarını anlatıyor.

Bacıoğlu, güvenlik kaygısının azalmasının ilk etapta dış turizmden çok iç turizmi artırdığını vurguluyor. Bacıoğlu, “Edirne’nin en fazla turist ağırlayan müzelerinden biri olan Sultan II. Bayezıd Külliyesi sağlık Müzesi, 30 Nisan 2017 tarihinde 4 bin 050 kişi ile rekor kırdı.