Polis Okulu öğrencilerinden değişen koşullara ayak uydurmalarını isteyen Vali Kızılcık, "Görevinizi ifa etmeye çalışırken, devletin ve mensubu olduğunuz kurumun değişen koşullara adaptasyonunda nasıl, enerjik veya hantal hareket ettiğini göreceksiniz. Ne zaman değişen koşullara hızlı bir şekilde adapte olup, teknolojinin nimetlerinden ne kadar istifade edersek suçun önlenmesinde ve suçlularla mücadele o kadar başarılı olma şansımız artar" dedi.

"Kendinizi sadece 75 milyonun polisi ve vatandaşı olarak değil, içinde yaşadığımız 7 milyarlık global köyün bir bireyi olarak görün ve sorunlarla karşılaştığınızda paniklemeyin” uyarısında bulunan Kızılcık “Düşünce ve özgüven ile bu sorunların üstesinden gelebilirsiniz. Değişim gerçeğinin esasına erişirseniz kendinizi yalnız hissetmezsiniz. Yanınızda her zaman size destek olacak bilgileri bulabilirsiniz. Çocukluğumda değişimin bozulma olduğunu düşünür, değişimi doğrunun bozulması olarak görürdüm. Ama değişimin zamanla bozulma olmadığını, doğru yönetildiğinde büyük bir fırsat olduğunu görüp rahatlamıştım. Ailevi yaşamınızda veya kamu görevinizde sorunla karşılaştığınızda bunu bir fırsat penceresi olarak kabul edebilirsiniz" diye konuştu.
Katılımcı demokrasinin önemine de vurgu yapan Vali Kızılcık, "Türkiye her geçen gün katılımcı demokrasi yönünde önemli adımlar atıyor. Seçmiş olduğunuz iktidarlar, yönetimler aldıkları bu ehliyeti 4 yıl veya 5 yıl kullanacaklar. Katılımcı demokrasi bireyin hayatını doğrudan ilgilendiren kararlara oluşma safhasında katılmalarını öngörür. Sizler belki bir birey olarak karar süreçlerine etki edemezsiniz ama aynı amacı taşıyan Sivil Toplum Kuruluşlarına üye olup onlarla hareket ederseniz karar süreçlerine katılabilirsiniz. Bunun sonucunda çıkarılan kanunların meşrulukları da artar ve devletin ve milletin menfaatine uygun sonuçlar doğurmasına vesile olur" ifadelerini kullandı.

Konferansın sonunda Polis Meslek Yüksekokulu öğrencileri Vali Kızılcık'a çiçek sunarken, Polis Okul Müdürü Tahsin Şensoy da plaket takdim etti.