"Tütün Ürünlerinin Zararının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun" ile sigara ile mücadelede önemli mesafe alındığını kaydeden Vali Kızılcık, oluşturulan İl Tütün Denetim Ekiplerinin merkezde yaptığı denetimler sonucunda kurallara uymayan 43 işyerine tutanak tuttuğunu ifade etti.

Günümüzde sigaranın zararlarının herkes tarafından bilinmekte olduğunu ve Dünya Sağlık Örgütünün istatistiklerine göre 'sigara içmek' dünya çapında bir problem haline geldiğini ifade eden Vali Kızılcık, "Sigara kadar insan sağlığının tümünü olumsuz etkileyen, başta kanser, hipertansiyon ve bronşit gibi birçok hastalığa yol açan ve hem de her türlü hastalığın tedavisini zorlaştıran ikinci bir ajan yoktur. Sağlık bütçelerine ayrılan paraların büyük bir kısmı, sigara nedeni ile sağlığını kaybeden hastaların tedavisine ayrılmaktadır. Bu nedenle devletimiz tarafından çıkarılan kanun ile çerçevesinde önemli bir mücadele başlattık. İlimizde oluşturduğumuz 37 kişinden oluşan ekibimiz yasalar çerçevesinde dışında sigara içilen alanlara göz açtırmamaktadır" dedi.

Vali Kızılcık, 2012 yılının ilk 8 ayında il merkezinde yapılan denetimlerde bin işyerinin denetlendiğini bunların 43 tanesine işlem yapıldığını ve toplam 6 bin 618 TL para cezası uygulandığını kaydetti.

Vatandaşlarında sigara konusunda duyarlı olması gerektiğini belirten Vali Kızılcık, kurallara uymayan yerleri vatandaşlarımızın SABİM (ALO 184), BİMER (ALO150) veya doğrudan Trabzon Halk Sağlığı Müdürlüğü'ne ihbar etmelerini istedi.

Oluşturulan ekipler tarafından sigara vb. tütün mamullerinin sağlık üzerindeki etkileri konusunda bilgilendirme çalışmalarının da aralıksız devam ettiğini kaydeden Vali Kızılcık, bu kapsamda çalışmalar yürüten Sağlık Müdürlüğü yetkililerine ve herhangi bir ücret almadan çalışmalarını yürüten ekip üyelerine de teşekkür etti.

Öte yandan 12 Eylül Çarşamba günü saat 14:00 da Valilik B Toplantı Salonu'nda 'İl Tütün Kontrol Kurulu Toplantısı' yapılacağı da belirtildi.