Trabzon Valisi Recep Kızılcık ile KARGİD tarafından düzenlenen Tematik proje destek programı kapsamında desteklenen “KARGİD Üyesi KOBİ’lerin Rekabet Gücünün Arttırılması” başlıklı projenin açılış törenine katıldıktan sonra, Kızılcık’ın  meydan ve uzunsokakta yapacağı  esnaf ziyaretlerine eşlik ettik. Trabzon Emniyet Müdürü Ertan Yavaş’ın da katıldığı bu yürüyüş esnasında aklımıza gelen sorunları konuştuk ilginç anlar da yaşamadık desek yalan olur.

Trabzon Belediyesi’nin eski binası önünden geçerken, meydandaki ışıklandırmanın yetersiz olduğundan söz açılınca Kızılcık, “Her tarihi şehrin, böyle meydanlara ihtiyacı var. Trabzon Atatürk alanının yeni halini ben çok beğendim. Birde şu Trabzon Belediyesine bitişik binaları yıkıp İskenderpaşa Camisi’nin etrafını temizlediğimizde burası bir bu kadar daha muazzam görülür” dedi. Bu görüşüne katılmamak elde eğil.



Sabırsızlıkla bu yıkımı ve düzenlemeyi beklediğimizi kendisine ilettik.

Daha 1 yıl olmadan Atatürk Alanı’nda yapılan düzenleme esnasında yere döşenen ışıkların çalışmıyor olmasıda gözlerden kaçmadı değil.

Işıklandırmanın az olduğundan bahsederken Trabzon Emniyet Müdürü Ertan Yavaş “Akşamında kendine özel bir ahengi olmalı. Biraz loş olmalı etraf” sözleriyle ışıklandırmanın yeterli olduğunu ima etti.

Uzunsokağa giriş yaptığımızda Trazon Valisi Recep Kızılcık şöyle bir durup sokağı baştan sona süzdü ve “Şu uzunsokak projesi, Trabzon ve buradaki esnaf için çok önemli. Bunuda bir başlatabilsek, düzenli bir çarşı haline getirebilsek , bir çeki düzen verebilsek. İçim bir o kadar daha rahat edecek” dedi.

Kızılcık’a kafasındaki projeyi sorunca şu cevabı aldık.

Burayı esnafın kendisinin yönetmesini istiyoruz. Burada esnaf tarafnıdan bir dernek kurulması gerekiyor. Bu derneğin oluşturacağı bütçeye verilecek desteklerle, katkılarla bu sokağın özel güvenliği olan, iyi bir mimar ekibinin elinden geçmiş kapalı olmasada aktif, ışıl ışıl, canlı bir sokak haline gelmesini istiyoruz” dedi.

Trabzon Valisi Kızılcık Uzunsokağı arşınlarken artık şehirde onu herkesin tanıdığını belirterek “Trabzon sizi benimsemiş Sayın valim, bakın herkesin yüzünde size görünce bir mutluluk beliriyor” dedik. Kızılcık söze “Bizim Trabzonumuzun insanı çok iyidir” diye başlayınca “Kızılcık’ın da Trabzon’u kendinen bir parça gibi benimseyip aynı halk ile aynı özeni gösterdiğini daha iyi anlamış olduk.



Uzunsokağın sonuna gelmşitik. Vali onlarca esnaf ile tokalaşmış, hal hatır sormuş, ciddi bir talep veya tepki ile karşılaşmamıştı. Halk Vali Kızılcık’ın salğığınıda yakından takip ediyor, bunuda gözlemledik. Esnaf “Sayın valim sağlığınız nasıl Maşallah çok iyi gördük sizi, toparlamışsınız,  iyisiniz iyisiniz” derken halkın gözünün içindeki gülümseme ile yüreğindeki samimiyeti ancak orada olan biri anlardı.

Yürüyüş Esnasında Trabzon İl Jandarma Alay Komutanı Turgay Aras birden sivil kıyafetiyle Uzunsokak da belirdi ve bize dahil oldu. İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in bugünkü Trabzon ziyareti öncesi teftiş yapıyordur diye düşündük.

Uzunsokağın sonuna gelmiştik. Trafiğe kapalı olan Uzunsokak taki araçlar vali Kızılcık’ın da dikkatini çekti. Özel otoparka başka çıkış verilemediği için bir türlü trafiğe kapatılamayan Uzunsokağı’ın bu kısmı Kızılcık’ında canını sıkan meseleler arasında.

Hem Uzunsokağı teftiş ediyor hemde Trabzon’u konuşuyorduk Vali Kızılcık ile. Trabzon da eğitimden konu açılınca Trabzon’a yeni atanan Milli Eğitim Müdürü Tamer Kırbaç’ın performansını ve başarısını bu sene hep birlikte gözlemleyeceğiz der gibiydi. Eğitime büyük önem veren Kızılcık’ın, çalışkan ve disiplinli biri olarak Trabzon Milli Eğitim Müdürü Tamer Kırbaç’dan beklentilerinin yüksek olduğunu gördük. Ona güveniyor. Dileriz Sayın Kırbaç bu güvene layık işlerle bu yıl Trabzon’un eğitimdeki sıralamasını yükseltecek başarılara imza atar.

Tam biz Uzunsokak sohbetimizi Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi binası önünde noktalayacaktık ki gencecik 28 yaşında zıpkın gibi bir delikanlı geldi Kızılcık’ın önüne çakılıverdi.

Ben içimden “Kesin iş isteyecek, veya zorda bir durumu var yardım isteyecek” diye geçirdim. Ne yalan söyleyeyim. Çünkü geliş, duruş ve konuşma bunu gösteriyordu. Fakat o 28 yaşındaki delikanlının ağzından şu cümleler dökülünce bir az önceki düşüncelerim nedeniyle utanmadım desem yalan olur.  Çok yanılmışım.

Genç, Kızılçık’ın halini hatrını sorup “Sayın valim sizi tanıyorum, izliyorum, çok güzel işler yapıyorsunuz Trabzon’da. Sizinle gurur duyuyorum” dedi.

Şaşırmıştık.

Vali Kızılcık sordu “ne iş yapıyorsun sen” dedi.


Genç şu cevabı verdi.


28 yaşındayım. 3 mesleğim var elimde. 20 yıldır çalışıyorum.


Kızılcık da, Trabzon Emniyet Müdürü Ertan Yavaş da bende gülümsedik.  Meslekleri de merak ediyorduk.


Genç sıralamaya başladı.

Sayın Valim ben 20 yıl pazarcılık yaptım, 2 yıl tansalarda çalıştım, iki yıldırda tekstil işinde çalışıyorum” dedi.


4 yaşından beri çalışan bu genç yürüyüşün sonunu tatlıya bağlayacak gibiydi.


Valı Kızılcık “Helal olsun sana maşallah. Bizden bir isteğin var mı? diye sordu.


Genç “Sağlığınız, sizi çok seviyoruz” diyerek Kızılcık’ın yanından ayrıldı.


Kızılcık ile göz göze geldik “Sayın Valim Kimin ne diyeceği, ne zaman ne söyleyeceğini bu şehirde kestirmek zor. Ben direk iş veya başka bir talepte bulunacağını düşündüm ne yalan söyleyeyim.

Utandırdı bizi bu genç” dedim.


Kızılcık sözüme katılılır bir tebessümle makam aracına bindi.


Trabzon Emniyet Müdürümüz Sayın Ertan Yavaş’ın da 10 kilo fazlası var, onuda sahile koşu yapmaya uğurladık.


Böylece uzunsoluklu bir uzunsokak yürüyüşünü noktalamış olduk.

ANLATMAM LAZIM

Dün Akçaabat da bir restoranta giden Hakan Bıyıklı kardeşimiz kız arkadaşı içeceğin yanında pipet isteyince garsona seslenmiş. 1 pipet alabilirmiyiz? Demiş. Garson bir kase biber masaya koymuş. Hakan Kardeşimiz “Ben biber istemedim pipet istedim” deyince garson “Abi buda biber kırmızısından. Yeşil kalmamış. Ama aynı” demesin mi. Masada sinirden gülmeye başlayan ekip yüksek sesle “Şu ayranı içmek için varya pipet, ince uzun boru” deyince garson “Ya abi 40 yıllık kamışı ettiniz pipet” demesin mi. Masa kahkahaya boğulmuş. Gülme krizine giren müşteriler yemekleri de gülmekten yiyememiş. Fıkra değil dün Akçaabat da yaşandı.