ÇAYKARA Belediye Başkanı Hanefi Tok, Trabzon Valisi Abdil Celil Öz’ün Uzungöl’deki imara ve ruhsata aykırı yapıların tespit edilip yıkılması yönündeki talimat yazısına temkinli yaklaştı. Uzungöl’de çok fazla sayıda resmi, ruhsatlı bina olmadığını kaydeden Başkan Tok, ruhsatsız binaları yıkmanın Uzungöl’ü toptan ortadan kaldırmak anlamına geleceğini söyledi. Tok, “Ruhsatsız binaları yıkmak demek Uzungöl’ü toptan ortadan kaldırmak gibi bir anlama geliyor. Bu da mümkün değil. Uzungöl’e 1,5 milyon turist geliyor, 5500 yataklı turizm beldesinde bulunan binalar için yıkım karar alınması çok uygulanabilir değil. Bu Karadeniz turizmine balta vurur.

Uzungöl’deki ruhsatsız yapıları yıkmaktan ziyade bunların ruhsatlı hale getirilmesi daha önemlidir. Yıkım kararı almak ve yıkım yapmak bu gibi yerlerde zordur. Devlet için de, belediye için de, vatandaş için de zordur. Zira oldukça yüksek düzeyde katma değer oluşturan işletmeler bulunuyor” şeklinde konuştu.

18 uygulamasının 30 Kasım’da biteceğini kaydeden Tok, “İmar notlarında 18 uygulaması yapmadan imar verilemez deniyor. Biz de Uzungöl’ü 4 bölgeye ayırdık. Şu anda Gölbaşı Mevkiindeki 18 uygulaması yapıyoruz. Bu 30 Kasım’da bitiyor. Başarılı olduğumuz takdirde diğer etaplara geçeceğiz. Bundan sonra da ruhsat verir hale gelebileceğiz. İmar kanununa göre ruhsatsız ve imara aykırı yapıların tespit edilip yıkılması uygulaması var. Kaçak yapılar encümen kararıyla yıkılır.  Mevcut çıkacak olan imar kanununa uyacak olanlar varsa bir şekilde bu ruhsatsız yapılar ruhsatlandırılacak. Hazine arazisinde yapılar varsa onlar da yıkılacak. Vali Bey’in bu yönde bir talimatı oldu. Bu konuda çalışmalar devam ediyor” dedi. 

YIKIM KARARI ALMAK VE UYGULAMAK ZORDUR

Vatandaşların imar uygulaması istediğini kaydeden Başkan Tok, “Vatandaşımız mevcut yapıların imara uygun hale getirileceğini ifade ediyor. Kendileri yıkıp uygun hale getirecek. Ruhsat alabilmeleri için bunu yapmaları gerektiğinin vatandaşımız da farkındadır. ‘Bizim imarımızı verin uymuyorsa yıkıp yenisini yapalım’ görüşü Uzungöl’deki ruhsatsız yapıların sahiplerinde hakimdir. Vatandaş duyarlı. Ama şöyle de bir durum var ki girişimcinin oradaki mevcut otelini yıkıp eline imarı veremezseniz turizm açısından yatak açısından sıkıntı yaşarız. Bu Karadeniz turizmine balta vurur. Biz bu imar çalışmalarını tamamladıktan sonra vatandaş, ruhsata uygun hale getirelim diyor. Uzungöl’deki ruhsatsız yapıların yıkılmasından ziyade ruhsatlı hale getirilmesi daha önemlidir. Yıkım kararı almak ve yıkım yapmak bu gibi yerlerde zordur. Devlet için de, belediye için de, vatandaş için de zordur. Bir katma değer oluşturan işletmeler bulunuyor” ifadelerine yer verdi.