Restorasyon işlemi yürütülecek

Fener Rum Patriği Bartholomeos’un geçen yıl Sümela Manastırı’ndaki ayin için Trabzon’a geldiğinde ziyaret ettiği Vazelon Manastırı’na ilişkin “Vazelon yıkılacak, kaderi bu. Eğer devlet kurtarırsa kurtulur ama zor” ifadesini kullandığı manastırın restorasyonu için Maçka Belediye Başkanlığı çalışma başlattı.

Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç, yaptığı açıklamada, ilçelerine bağlı Kiremitli köyündeki Vazelon Manastırı’nın restorasyonu konusunda kısa süre önce İstanbul’daki Fener Rum Patrikhanesi’ne gidip Patrik Bartholomeos ile toplantı yaptıklarını belirterek, “Sümela’nın restorasyonundaki gibi yanlışlıklar olmasın diye Vazelon’un bütün röloveleri, kayıtları incelenecek, hangi oda nerede belirlenecek ve ondan sonra restorasyon çalışması yapılacak. Restorasyon en azından bir plan, program dahilinde yapılacak. Arkeoloğundan, sanat tarihçisine, rölove uzmanına kadar bir kurul tarafından restorasyon işlemi yürütülecek” dedi.

İyileştirilip korunacak

Genç, restorasyonun yapılabilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığının izni gerektiğini ifade ederek, “Kültür ve Turizm Bakanlığı izin verirse Vazelon Manastırı bir firma tarafından restore edilecek. Bakanlığın da onay vereceğine inanıyorum. Vazelon’un restorasyonu konusunda 1 hafta içinde bakanlığa müracaat edilecek” dedi. Tarihi yapıların turizme kazandırılması gerektiğini işaret eden Genç, Vazelon Manastırı’nın yanı sıra Maçka’nın Yazlık köyünde yer alan ve tarihi bir kiliseden dönme caminin de restorasyonun yapılacağını ifade etti.

Kültürel olarak saklamalı

Karadıs, Türkiye’nin tarihi ve kültürel açıdan zengin olduğunu vurgulayarak, “Türkiye, Vazelon’u kültürel olarak saklamalı. Bundan Türkiye kazanacaktır” ifadesini kullandı. Maçkalı tur operatörü Fahrettin Erdoğan ise Vazelon’un Sümela Manastırı’ndan daha önemli olduğunu, çünkü Sümela’dan daha eski olduğunu belirterek, “Tarihi kaynaklarda Vazelon’un Yahya peygamber zamanında inşa edildiği ve buranın yardımlarıyla diğer manastırların inşa edildiği belirtiliyor. Çok harap edilmiş, sahip çıkılmamış. Buraya bir an önce sahip çıkılması lazım.

Kuştul ve vazelon manastırları

Maçka ilçesi Kiremitli köyündeki çam ormanında bulunan ve Sümela Manastırı’ndan daha önce yapıldığı bilinen Vazelon (Yahya) Manastırı’nda bir mağara ve ayazma bulunuyor. İlk manastır mağaranın önüne kuruldu. Günümüze kadar ayakta kalan mağaranın önündeki kilise ve keşiş odaları, 19. yüzyıla ait. Kompleksin 9 kilometre kuzeyinde yer alan ve 15. yüzyılda yapıldığı sanılan şapelde değerli fresk bulunuyor.